.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    artvin tanıtımı

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:28 am

    C) YEMEKLER

    1. Motrella



    İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze
    soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis
    yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil
    ve sahile yakın kısımlarda yenir.

    2. Lapurçen


    Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça
    konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte
    doğranmış soğan ile pişirilir.

    3. Puçuko


    İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine
    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Pucuko%20copyçok az bulgur
    ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.






    4. Kara lahana


    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana,
    ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine
    mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır
    taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş
    tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak
    afiyetle yenir.

    5. Çinçar (ısırgan otu) yemeği


    Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.


    6. Kabaklı Taze Fasulye


    Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir.

    7. (Bulgurlu) Taze Fasulye


    Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir.

    8. (Kinzili) Taze Fasulye


    Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki
    olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.


    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Dolma9. Kara Lahana Sarması


    Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana
    yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle
    sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    10. Çarğala (pazı) yemeği


    Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler
    zeytinyağda pişirilir.

    11. Taze fasulye kızartması


    Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak
    kızartılır.

    12. Kabaklı Pilav


    Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve
    karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

    13. Şalgam (Pancar) Yemeği


    Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir.

    14. Turşu Kavurma


    Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ
    ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:29 am

    15. Hamsili Pilav


    Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye
    dizilerek fırında pişirilir.

    16. Turşulu Pilav


    Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte
    pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

    17. Hamsi Buğulama


    Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine
    ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırlımış salça ve bir
    miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz
    serpilir.

    18. Salamura Hamsi


    Özellikle sahil kesiminde hamsi sezon dışı kullanılmak üzere salamura olarak
    saklanır.İhtiyaç duyuldukça kullanılır.

    19. (Yatık) Döner (Çağ Döneri)


    Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe
    takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ
    adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına
    soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde
    vazgeçilmezdir.




    20.MEŞHUR YUSUFELİ CAĞ KEBABI YAPILIŞI

    İsteğe göre dana veya oğlak etinden yapılır sinirleri alınmış
    etimiz ilk önce terbiye edilmiş soğanımız baharatlarımız(reyhan,kırmızı pul
    biber)ve dilimlenmiş domatesimiz ile bir güzel karıştırılır yoğrulur tuzlanır
    ondan sonra şişe dizilir ve yatay bir şekilde ateşe verilir kebabımız afiyetle
    cağ lara kesilerek servise sunulur.


    Gön : Öz kıpçak Türk Kültürü Cag kebabı) (ARTVİN KIPÇAK(GÜNEY
    KAFKAS) TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA VA TANITMA PLATFORMU) Dursun ve İmamali Çiçek


    D) TAVA YEMEKLERİ

    1. Kuymak


    Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su
    ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak
    pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını
    salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından
    her zaman tercih edilir.

    2. Kaymağın Kuymağı


    Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek
    tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması"
    yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda
    yaygındır.

    3. Mıhlama


    Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine
    çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler
    mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

    4. Peynir tavalama


    Uzayan(civil) peynir ve tervihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda
    bir müddet pişirilir
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:31 am

    5. Dügmeç


    Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde
    kahvaltıda yenir.

    6. Çılbır (Sarmısaklı)


    İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen
    yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle
    yenir.

    7. Çılbır (Sütlü)


    İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen
    yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

    8. Kavurmalı Yumurta


    Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada
    pişirirlir.

    9. Sahanda Yumurta


    Bakır sahan (tabak) içine konan tere yağ içine köy yumurtası konup üzeri bir
    başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır.

    10. Kaygana


    Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

    E) DİĞER

    1. Sığen


    Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.

    2. Nağiço


    Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.

    3. Kavrulmuş Zeytin


    Yörede Çoruh şeriidnde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda
    fıırnda çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi
    zorunluluğu ile az üretildiği için yöred çok makbuldur.

    4. (Ceviz/Fındıklı) Cacık


    Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile
    karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis
    yapılır.

    5. Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)


    Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.

    6. Lorlu Pekmez


    Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında
    kahvaltılık olarak yenir.

    7. Haşlanmış Mısır


    Karlı kış günlerinde yazdan haşlanarak kurutulmuş mısır taneleri suda
    pişirilerek kaşıkla eğlencelik olarak sıcak yenir.

    8. Çaşur


    Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde
    salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir.Yumurtalı ıspanak gibi de
    pişirilebilir.

    9. Küme


    Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz
    içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır.

    10. Pestil


    Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt
    kalındığında kurutulmuş şeklidir.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:32 am

    11. Kesme


    İçine ceviz veya fındık konmamış sade pestilin kalınca kesilip kurutulmuşudur.

    12. Papa


    Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte
    pişirilir; tercihe göre sıcak veya soğutularak (üzerine fındık veya ceviz
    konarak) yenir.

    13. Kağ (meyve kurusu)


    Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi
    yenir.

    14. Çam sakızı


    Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir..

    F) TATLILAR




    1. Hasuta


    Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak
    servis yapılır.Özellikle, bebek,çocuk ve hasta yemeği olarak bilinir.


    2. Laz Böreği


    Köy yumurtası, tere yağ, süt ve şekerle yapılan karışım birkaç kat yufka arasına
    konarak fırında pişirilir. Pişmeye yakın üzerine karabiber taneleri serpilerek
    sıcak veya soğuk olarak afiyetle yenir.

    3. Şoti Baklava


    Saçda kavularak kurutulmuş yufka aralarına öğütülmüş ceviz veya fındık konarak
    yapılır; pişirildikten sonra üzerine baklava ağdası dökülür.Ağda baklavanın
    içine sinmesinden sonra servis yapılır.

    4. Kağ (kuru meyve) hoşafı


    Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve ile yapılır.

    5. Erişte tatlısı


    İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca
    saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra içine şeker katılarak tere yağda
    döndürülerek servis yapılır.

    6. Silor tatlısı

    İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur
    ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su ve tere yağ gezdirildikten içine şeker
    katılarak fırında pişirilir.

    7. Kayısefe

    Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve (özellikle kayısı ve erik kurusu) içine
    öğütülmüş ceviz veya fındık katılarak çok az su ve tere yağ ile tavada
    karıştırmadan pişirilir.Tatlı veya yemek şeklinde yenir.

    8. Fırında Elma/Ayva

    Bütün elma veya ayva özellikle kış aylarında fırında pişirilir.

    9. Zurbiyet

    Kızdırılmış tere yağına bal, pekmez veya şeker ağdası ilave edilerek sıcak yenen
    tatlıdır.

    10. Elma Yemeği

    Dilimlenmiş elma çok az su şeker ve su ile pişirilir, üzerine öğütülmüş fındık
    veya ceviz dökülerek servis yapılır..
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:37 am

    artvin köyleri
    artvin tanıtımı - Sayfa 2 101_0526artvin tanıtımı - Sayfa 2 Merkezbakirkoy
    ARTVİN MERKEZ BEŞAĞIL KÖYÜ




    artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20041



    artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20014

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20030

    FOTOĞRAFLAR : BİNALİ YAVUZARSLANartvin tanıtımı - Sayfa 2 Agillarkoyu016
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:39 am

    MERKEZ BALLIÜZÜM KÖYÜ


    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Balliuzum


    ARTVİN MERKEZ ERENLER KÖYÜ



    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Irsa22



    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Irsa5
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty Geri: artvin tanıtımı

    Mesaj  AsiRuH Paz Ekim 12, 2008 1:41 am


    HOPA BAŞKÖY



    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Serender

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Ba%C5%9Fk%C3%B6y%20camii

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 PICT0058

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 M%C4%B1s%C4%B1r%20tarlalar%C4%B1

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Karayemi%C5%9F

    artvin tanıtımı - Sayfa 2 Umbayl107


    FOTOĞRAF : ÖZGÜR ÖZDEMİR

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 1:06 am