artvin tanıtımı - Sayfa 2 Hitskin_logo Hitskin.com

Bu Hitsikin.com temayı önceden görmekte fırsat veriyor.
Tema yerleştirmekTemanın fişine geri dönmek

.talk4her
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.


müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi
 
AnasayfaLatest imageschatboxartvin tanıtımı - Sayfa 2 ReportGiriş yapKayıt Ol

 

 artvin tanıtımı

Aşağa gitmek 
Sayfaya git : Önceki  1, 2
YazarMesaj
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:28 am

C) YEMEKLER

1. Motrella



İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze
soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis
yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil
ve sahile yakın kısımlarda yenir.

2. Lapurçen


Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça
konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte
doğranmış soğan ile pişirilir.

3. Puçuko


İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine
artvin tanıtımı - Sayfa 2 Pucuko%20copyçok az bulgur
ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.






4. Kara lahana


Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana,
ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine
mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır
taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş
tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak
afiyetle yenir.

5. Çinçar (ısırgan otu) yemeği


Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.


6. Kabaklı Taze Fasulye


Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir.

7. (Bulgurlu) Taze Fasulye


Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir.

8. (Kinzili) Taze Fasulye


Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki
olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.


artvin tanıtımı - Sayfa 2 Dolma9. Kara Lahana Sarması


Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana
yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle
sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

10. Çarğala (pazı) yemeği


Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler
zeytinyağda pişirilir.

11. Taze fasulye kızartması


Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak
kızartılır.

12. Kabaklı Pilav


Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve
karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

13. Şalgam (Pancar) Yemeği


Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir.

14. Turşu Kavurma


Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ
ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:29 am

15. Hamsili Pilav


Pirinç ve önceden ayıklanmış salamura veya taze hamsi ile birer sıra tepsiye
dizilerek fırında pişirilir.

16. Turşulu Pilav


Pilavlık pirinç ve ince doğranmış özellikle fasulye turşusu az ateşte
pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.

17. Hamsi Buğulama


Kuru soğan ve limon halkalar halinde tepsiye bir sıra dizilir, üzerine
ayıklanmış hamsi sıralanır.Üzerine tercihe göre sulandırlımış salça ve bir
miktar sıvı yağ eklenir; az ateşte fırında pişmeye yakın üzerine maydanoz
serpilir.

18. Salamura Hamsi


Özellikle sahil kesiminde hamsi sezon dışı kullanılmak üzere salamura olarak
saklanır.İhtiyaç duyuldukça kullanılır.

19. (Yatık) Döner (Çağ Döneri)


Özellikle iç kesimlerde az yağlı koyun veya dana eti dilimler halinde şişe
takılarak köz üzerinde yatık bir şekilde yavaşça pişirilir.Pişen kısımlar çağ
adı verilen küçük şişlere geçirilerek yenir.Tercihen, et parçaları arasına
soğan, domates veya taze biber konur.Karabiber ve tuz etin terbiyesinde
vazgeçilmezdir.




20.MEŞHUR YUSUFELİ CAĞ KEBABI YAPILIŞI

İsteğe göre dana veya oğlak etinden yapılır sinirleri alınmış
etimiz ilk önce terbiye edilmiş soğanımız baharatlarımız(reyhan,kırmızı pul
biber)ve dilimlenmiş domatesimiz ile bir güzel karıştırılır yoğrulur tuzlanır
ondan sonra şişe dizilir ve yatay bir şekilde ateşe verilir kebabımız afiyetle
cağ lara kesilerek servise sunulur.


Gön : Öz kıpçak Türk Kültürü Cag kebabı) (ARTVİN KIPÇAK(GÜNEY
KAFKAS) TÜRK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATMA VA TANITMA PLATFORMU) Dursun ve İmamali Çiçek


D) TAVA YEMEKLERİ

1. Kuymak


Eriyen ve uzayan (çiçil) peynir tercihe göre beyaz un veya mısır unu, çok az su
ve tere yağ/sıvıyağ ile beğendi kıvamına gelene dek tavada karıştırılarak
pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması" yani yağını
salıvermesidir.Tüm öğünlerde baştacıdır.Pratik ve kolay bulunurluğu bakımından
her zaman tercih edilir.

2. Kaymağın Kuymağı


Taze kaymak tercihe göre beyaz un veya mısır unu ile beğendi kıvamına gelene dek
tavada karıştırılarak pişiriliir. Pişmenin en iyi işaretei kuymağım "kusması"
yani yağını salıvermesidir.Daha çok kaymağın bol olduğu yayla ve mezralarda
yaygındır.

3. Mıhlama


Uzayan(civil) peynir eritilmiş tere yağda bir müddet pişirildikten sonra üzerine
çırpılmış yumurta ilave edilerek ekmek banabilecek kıvama geldiğinde özellikler
mısır ekmeği ile afiyetle yenir.

4. Peynir tavalama


Uzayan(civil) peynir ve tervihe göre süzme yoğurt veya lor eritilmiş tere yağda
bir müddet pişirilir
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:31 am

5. Dügmeç


Bayat ekmek terağda kavrularak (tercihe göre çok az peynir konabilir) genelde
kahvaltıda yenir.

6. Çılbır (Sarmısaklı)


İçine çok az su konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen
yumurta üzerine (tercihe göre sarmısaklı) eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle
yenir.

7. Çılbır (Sütlü)


İçine çok az süt konan bir tavaya kişi başına bir adet olmak üzere pişirilen
yumurta üzerine eritilmiş tere yağ dökülerek afiyetle yenir.

8. Kavurmalı Yumurta


Kışlık olarak hazırlanan kavurma üzerine çırpılmış yumurta konarak tavada
pişirirlir.

9. Sahanda Yumurta


Bakır sahan (tabak) içine konan tere yağ içine köy yumurtası konup üzeri bir
başka sahan ile örtülerek kendi halinde pişmeye bırakılır.

10. Kaygana


Yumurta tercihe göre sade veya sebzeli omlet şeklinde tavada pişirilir.

E) DİĞER

1. Sığen


Yeni doğum yapmış ineğin sütünden yapılan ve kendine özgü bir tadı olan yoğurt.

2. Nağiço


Koyun kuyruğu kavurması soğuk olarak kahvaltıda katık olarak yenir.

3. Kavrulmuş Zeytin


Yörede Çoruh şeriidnde yetişen zeytinlerin en kalitelisii özellikle az ısıda
fıırnda çok az kavrulur. Kendine özgü lezzeti ve kısa sürede tüketilmesi
zorunluluğu ile az üretildiği için yöred çok makbuldur.

4. (Ceviz/Fındıklı) Cacık


Rendelenmiş salatalık ve öğütülmüş ceviz/fındık içine su katılmamış yoğurt ile
karıştırılır.Üzerine tercihe göre nane veya yörede yetişen reyhan konarak servis
yapılır.

5. Boran (pazı veya ıspanaklı yoğurt)


Suda haşlanmış ıspanak veya pazı yaprağı cacık şeklinde yenir.

6. Lorlu Pekmez


Taze tuzsuz lor üzerine yöre pekmezi dökülerek tahinli pekmez kıvamında
kahvaltılık olarak yenir.

7. Haşlanmış Mısır


Karlı kış günlerinde yazdan haşlanarak kurutulmuş mısır taneleri suda
pişirilerek kaşıkla eğlencelik olarak sıcak yenir.

8. Çaşur


Kayalık ve yüksek alanlarda yetişen otsu bir bitki olan "çaşur" turşu şeklinde
salamura olarak kahvaltıda veya diğer öğünlerde yenir.Yumurtalı ıspanak gibi de
pişirilebilir.

9. Küme


Diğer illerde "sucuk" olarak da bilinen üzüm veya dut şırası, fındık veya ceviz
içi ile yörede yapılan "kümenin" kendine has bir lezzeti vardır.

10. Pestil


Küme maltının bez üzerine yayılarak (özellikle ceviz ve fındık konmaksıızn)kağıt
kalındığında kurutulmuş şeklidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:32 am

11. Kesme


İçine ceviz veya fındık konmamış sade pestilin kalınca kesilip kurutulmuşudur.

12. Papa


Pekmez veya koyu marmelat mısır unu veya beyaz un ile malt kıvamında ateşte
pişirilir; tercihe göre sıcak veya soğutularak (üzerine fındık veya ceviz
konarak) yenir.

13. Kağ (meyve kurusu)


Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve özellikle uzun kış günlerinde çerez gibi
yenir.

14. Çam sakızı


Yöre ormanlarında yetişen köknar ağacı reçinesi sakız olarak çiğnenir..

F) TATLILAR




1. Hasuta


Pekmez veya şeker nişasta az su ile tere yağda malt kıvamında pişirilir, sıcak
servis yapılır.Özellikle, bebek,çocuk ve hasta yemeği olarak bilinir.


2. Laz Böreği


Köy yumurtası, tere yağ, süt ve şekerle yapılan karışım birkaç kat yufka arasına
konarak fırında pişirilir. Pişmeye yakın üzerine karabiber taneleri serpilerek
sıcak veya soğuk olarak afiyetle yenir.

3. Şoti Baklava


Saçda kavularak kurutulmuş yufka aralarına öğütülmüş ceviz veya fındık konarak
yapılır; pişirildikten sonra üzerine baklava ağdası dökülür.Ağda baklavanın
içine sinmesinden sonra servis yapılır.

4. Kağ (kuru meyve) hoşafı


Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve ile yapılır.

5. Erişte tatlısı


İnce ince kıyılmış yufka fırında kavrularak kurutulur ve yıl boyunca
saklanır.Üzerine kaynar su gezdirildikten sonra içine şeker katılarak tere yağda
döndürülerek servis yapılır.

6. Silor tatlısı

İnce boru şeklinde sarılmış yufka birkaç santim genişliğinde kesilerek kurutulur
ve yıl boyunca saklanır.Üzerine kaynar su ve tere yağ gezdirildikten içine şeker
katılarak fırında pişirilir.

7. Kayısefe

Doğranarak güneşte kurutulmuş meyve (özellikle kayısı ve erik kurusu) içine
öğütülmüş ceviz veya fındık katılarak çok az su ve tere yağ ile tavada
karıştırmadan pişirilir.Tatlı veya yemek şeklinde yenir.

8. Fırında Elma/Ayva

Bütün elma veya ayva özellikle kış aylarında fırında pişirilir.

9. Zurbiyet

Kızdırılmış tere yağına bal, pekmez veya şeker ağdası ilave edilerek sıcak yenen
tatlıdır.

10. Elma Yemeği

Dilimlenmiş elma çok az su şeker ve su ile pişirilir, üzerine öğütülmüş fındık
veya ceviz dökülerek servis yapılır..
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:37 am

artvin köyleri
artvin tanıtımı - Sayfa 2 101_0526artvin tanıtımı - Sayfa 2 Merkezbakirkoy
ARTVİN MERKEZ BEŞAĞIL KÖYÜ




artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20041



artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20014

artvin tanıtımı - Sayfa 2 D%C3%BC%C4%9F%C3%BCn%20030

FOTOĞRAFLAR : BİNALİ YAVUZARSLANartvin tanıtımı - Sayfa 2 Agillarkoyu016
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:39 am

MERKEZ BALLIÜZÜM KÖYÜ


artvin tanıtımı - Sayfa 2 Balliuzum


ARTVİN MERKEZ ERENLER KÖYÜ



artvin tanıtımı - Sayfa 2 Irsa22



artvin tanıtımı - Sayfa 2 Irsa5
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
AsiRuH
yönetici
yönetici
AsiRuH


Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Empty
MesajKonu: Geri: artvin tanıtımı   artvin tanıtımı - Sayfa 2 I_icon_minitimePaz Ekim 12, 2008 1:41 am


HOPA BAŞKÖY



artvin tanıtımı - Sayfa 2 Serender

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Ba%C5%9Fk%C3%B6y%20camii

artvin tanıtımı - Sayfa 2 PICT0058

artvin tanıtımı - Sayfa 2 M%C4%B1s%C4%B1r%20tarlalar%C4%B1

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Karayemi%C5%9F

artvin tanıtımı - Sayfa 2 Umbayl107


FOTOĞRAF : ÖZGÜR ÖZDEMİR
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
artvin tanıtımı
Sayfa başına dön 
2 sayfadaki 2 sayfasıSayfaya git : Önceki  1, 2
 Similar topics
-
» ordu tanıtımı
» sinopun tanıtımı
» trabzonun tanıtımı
» Burdur Şehir Tanıtımı
» Osmaniye Şehir Tanıtımı

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
.talk4her :: bilgi bankası :: memleketim-
Buraya geçin: