C) YEMEKLER
1. Motrella
İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze
soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis
yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil
ve sahile yakın kısımlarda yenir.
2. Lapurçen
Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça
konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte
doğranmış soğan ile pişirilir.
3. Puçuko
İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine
çok az bulgur
ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.
4. Kara lahana
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana,
ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine
mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır
taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş
tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak
afiyetle yenir.
5. Çinçar (ısırgan otu) yemeği
Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.
6. Kabaklı Taze Fasulye
Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir.
7. (Bulgurlu) Taze Fasulye
Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir.
8. (Kinzili) Taze Fasulye
Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki
olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.
9. Kara Lahana Sarması
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana
yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle
sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
10. Çarğala (pazı) yemeği
Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler
zeytinyağda pişirilir.
11. Taze fasulye kızartması
Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak
kızartılır.
12. Kabaklı Pilav
Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve
karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.
13. Şalgam (Pancar) Yemeği
Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir.
14. Turşu Kavurma
Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ
ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
1. Motrella
İpsiz taze fasulye çok az su ile (yağsız) pişirilir.İçine kuru veya taze
soğan,öğütülmüş ceviz veya fındık konarak iyice karıştırılırak servis
yapılır.Özellikle mısır ekmeği doğranarak sıcak veya taze yenir.Daha çok sahil
ve sahile yakın kısımlarda yenir.
2. Lapurçen
Bahar aylarında toplanan taze asma (üzüm) yaprağı güneşte kurutulur.İçine salça
konulmadan özellikle zeytinyağı ile parça et veya kemikli etle birlikte
doğranmış soğan ile pişirilir.
3. Puçuko
İpsiz taze fasulye güneşte kurutur.Özellikle kış aylarında, içine
çok az bulgur
ve salça konarak pişirilir.Tercihe göre üzerine sirke dökülerek yenir.
4. Kara lahana
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir.Kara lahana,
ıspanak büyüklüğünde kesilerek suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra içine
mısır kırığı (ğırğıl), tercihe göre taze ekşi erik (veya marmeladı), taze mısır
taneleri, acı sivri biber ve domates konularak iyice pişirilir.Üzerine eritilmiş
tere yağ konarak servis yapılır.İçine taze pişmiş mısır ekmeği doğranarak
afiyetle yenir.
5. Çinçar (ısırgan otu) yemeği
Özellikle bahar aylarında taze ısırgan otu ıspanak gibi pişirilir.
6. Kabaklı Taze Fasulye
Taze fasulye bol bal kabağı katılarak çok az tuz ve şeker ile pişirilir.
7. (Bulgurlu) Taze Fasulye
Taze fasulye, içine çok az bulgur pişirilir.
8. (Kinzili) Taze Fasulye
Taze fasulye, yörede salata vb yemeklerde kullanılan ve sevilen bir otsu bitki
olan (maydonaza benzer) kinzi katılarak pişirilir.
9. Kara Lahana Sarması
Yıl boyunca tüm ilçelerde vazgeçilmez geleneksel bir yemektir. Kara lahana
yaprakları suda iyice pişirilir.Suyu süzüldükten sonra özellikle kıymalı içle
sarılır.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.
10. Çarğala (pazı) yemeği
Yörede bilinen adı ile pazı, ıspanak gibi sulu veya yumurtalı özellikler
zeytinyağda pişirilir.
11. Taze fasulye kızartması
Taze fasulye özellikle biber, soğan ve patates ile az zeytinyağında buğulanarak
kızartılır.
12. Kabaklı Pilav
Pilavlık pirinç ve ince doğranmış bal kabağı birer sıra tencereye konur ve
karıştırılmadan az ateşte pişirilir.Tercihen tere yağı kullanılır.
13. Şalgam (Pancar) Yemeği
Şalgam (pancar) patates yemeği gibi çok az pirinç ve salça ile pişirilir.
14. Turşu Kavurma
Özellikle fasulye turşusu ince ince doğranarak soğan (ve pırasa) ile çok az yağ
ile buğulanarak kavrulur.Taze pişmiş mısır ekmeği ile afiyetle yenir.