.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    giresun tanıtım

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:23 pm

    PİRAZİZ




    Pazartesi, 11 Şubat 2008
    Bir
    turizm ve kültür şehri olan ilçemiz Karadeniz'in inci tanesi Giresun
    İli'ne bağlı olup ilin batı sınırında yer almaktadır. Doğusunda
    Giresun'umuzun Bulancak İlçesi, batısında Ordu İli'nin Gülyalı İlçesi
    ile komşu olan Piraziz'imizin nüfusu merkezde 7.640 belde ve köylerde
    7.192, ilçe genelinde 14.832 kişidir. 16.08.1988 tarih ve 3392 sayılı
    kanunla ilçe statüsüne geçen Piraziz'de Belediye teşkilatı
    08.06.1965'te kurulmuştur. Bozat Beldesi de 98/49725 sayılı Bakanlar
    Kurulu kararı ve bu kararın 10 Ekim 1988 tarihli, 234489 sayılı Resmi
    Gazete'de yayınlanmasıyla Belediye Teşkilatına kavuşmuştur.


    Oniki mahallesi bulunan ilçe merkeziyle birlikte Akçay köyü,
    Armutçukuru Köyü, Balçıklı Köyü, Bülbüllü Köyü, Çayırköy, Çağlandere
    Köyü, Esentepe Köyü, Gökçeali Köyü, Güneyköy, Hasanşeyh Köyü, Kılıçlı
    Köyü, Narlık Köyü, Nefs-i Piraziz Köyü, Örnekköy, Şerefli Köyü,
    Tepeköy, Yunusemre Köyü olmak üzere 18 köyümüz ve Bozat beldemis
    Piraziz genelini oluşturmaktadır.
    1380'li yıllarda Horasan'dan gelip
    ilçemiz havarisine yerleşerek gerek İslami ahlak ve kültürü, gerekse
    Osmanlı devlet geleneğini bölgemiz halkıyla tanıştıran Seyyid Şeyh
    İdris'in dinsel ve toplumsal etkisi o dönemler için büyüktür. Yine,
    Şeyh İdris'in öğrencilerinden Pir Aziz, ilçemize de ismini veren aziz
    kişidir.
    İlçemizde Milli Eğitim faaliyetleri 1988'den günümüze
    kesintisiz olarak sürmektedir. İlköğretimden mezun olan öğrencilerimiz,
    ilçemizde mevcut Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi, Çok Programlı
    Lise ile çevre il ve ilçelerde öğrenime devam etmektedir.
    Sağlık
    hizmetleri, 2 adet sağlık merkezi, 3 adet sağlık ocağı ve bucaklara
    bağlı 6 adet sağlık evi ile Piraziz Sağlık Merkezi'ne entegre olan
    Piraziz 1 No'lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ile yürütülmektedir.
    İlçe Merkezi ve Bozat Beldesi'nde birer sağlık merkezi mevcuttur.
    İlçemizin
    tarımsal üretimi fındığa dayalı olup, ana geçim kaynağı bu üründen elde
    edilen gelirdir. İlçe ekonnomisi ve ticari hareketlilik fındıktan elde
    edilen gelirle yakında alakalıdır.
    Halkımız Paşakonağı, Bektaş,
    Çambaşı, Sarıalan Yaylaları'nı kullanmakta, İnboynu, Bozattaşı, Rızvan,
    Murtaz, Piraziz Karatepe, Kaleboynu, Semen obalarından yaz süresince
    konaklama amacıyla yararlanmaktadır.
    İlki 2004 yılında düzenlenen
    Piraziz Festivali sadece ilçemiz halkına görsel işitsel ziyafetler
    sunmakla, dayanışmayı tesis etmekle kalmayıp, ilçe dışında yaşayan
    hemşehrilerimizin bu vesile ile hasret gidermelerini sağlamakta,
    Piraziz dostlarının ve ilgili herkesin beğenilerini kazanmaktadır.
    Karayolu
    ulaşımı ile yurdumuzun her tarafına bağlantısı olan Piraziz, hava
    taşımacılığında Trabzon ve Samsun havalimanlarını kullanmaktadır.
    Piraziz
    mutfağı zengin sebze ve bitki çeşitleriyle vejeteryan mutfağına eşsiz
    bir örnek teşkil etmekte, zengin deniz ürünleri, pidesi ve köftesi
    ilçemiz mutfağını ayrıcalıklı kılmaktadır.

    giresun tanıtım Resim01
    Osmanlı İmparatorluğu zamanında Piridede-Abdal adında bir kişi
    tarafından yerleşim yeri olarak kurulmuştur. Ordu ile Bulancak
    arasında, sahilde bugün bir ilçe merkezi olan Piraziz’in kuruluşu
    1869’larda vukuu bulmuştur. 1455-1485’lerde Karahisar Şark-i
    (Şebinkarahisar) Sancağına bağlı Pazarsuyu Kazası’nın Bozat Divanı’na
    bağlı Bölük-i Seydi Ali Kethüda ile Bendehur’a bağlı Bölük-Davüt
    Nahiyesi haline gelmiştir. Bozat Nahiyesi, Pazarsuyu Deresi’nin kolu
    Bozat Deresi Vadisi’nde bulunmaktadır. Bölgenin merkezinin daha sonra
    Kuzeye doğru inerek Şıhlı (Bugünkü Şeyhli) Bendehur (Ayıkaşı
    Mahallesi)-Piraziz (Piraziz Köyü) Eren Mahallesi (Bugünkü ilçenin
    kurulduğu bölge) arasında değişerek Piraziz Nahiyesi adını aldığı
    görülmektedir. Daha önce Akköy Nahiyesi sahilinde Abdalnam İskelede her
    hafta Cuma günlerinde kurulan Pazar (8 Zilkade 1285-1869-T.D. ve
    94.6.95 vesika ile) 1869 yılında bugünkü Piraziz İlçesi yerinde kurulan
    pazarının ikamesinden bir müddet sonra nahiye merkezi buraya
    taşınmıştır.
    İkinci eski tarih vakfiyemiz T.D. 12’de yer
    alan Zaviye-i Şeyh İdris’e aittir. Bu vakfiye 800-1397-1398 tarihini
    taşımaktadır. Zaviye, Ordu ile Giresun arasında bugünkü Piraziz
    İlçesinde bulunmakta idi. Bu zaviye ye iki baştan vakıf edilmiş olan
    Şeyh İdris-lü (Şeyhli) köyünün adı ve bu tekkenin vakfın kurucusu Şeyh
    İdris’ten gelmektedir.
    Tahrir Defteri’nde Şeyh İdris-lü
    Köyünden başka Kayabaşı Köyü iki baştan Hevekse’nin malikane hissesi
    vb. diğer bir takım köylerden de bazı hisseler bu zaviyeye
    vakfedilmiştir.
    Sonuç olarak Eren Köy, Abdal, Bendehur son
    olarak da Piraziz ismini almıştır. Erenköy; Ermişler Köyü, Abdal;
    Anadolu’da göçebe bir halkın adı ve bu halktan olan kimselerin göçebe
    bir halde buraya yerleşmeleri ve Osmanlı Devri zamanında Şeyh İdris’e
    ait Tekke’nin kuruluşundan bu yana yöreye gelen ermiş dervişlerin
    isminden, Piraziz; Şeyh İdris Vakfı’na bağlı ve yörede görevlendirilen
    Pir-Aziz-den aldığı gerçeği ortaya çıkmıştır.
    Coğrafi Durum






    Pazartesi, 11 Şubat 2008
    Osmanlı İmparatorluğu zamanında Uzun yıllar Bulancak İlçesine
    bağlı bir bucak olarak kalan ilçemiz, 1987 yılı Haziran ayında 3392
    sayılı Kanun ile kendisine bağlanan 18 köyüyle ilçe statüsü
    kazanmıştır. Bu haliyle Türkiye’nin en genç ilçelerinden birisidir.
    9416 merkez nüfusu bulunmaktadır. İl merkezine 22 km. uzaklıkta olup,
    ilçe merkezine bağlı bir belde ve 9 mahallesi bulunmaktadır.

    İlçemiz, Ankara ve İstanbul’u Kars’a bağlayan Karadeniz sahil yolu
    üzerinde bulunmaktadır. Güneyinde; Orta Karadeniz Dağlarının eteğini
    teşkil eden irili ufaklı tepeler, Kuzeyinde; Karadeniz, Doğusunda;
    Bulancak İlçesi ve Batısında da Ordu İline bağlı Gülyalı İlçesi
    bulunmaktadır.
    İlçe genel olarak dağ ve tepelerin
    oluşturduğu engebeli bir yapıya sahiptir. Önemli bir ırmak bulunmamakla
    birlikte küçük dereler bulunmaktadır. Arazi fındık bahçelerinin
    fundalıklarının ve gür ormanlarının oluşturduğu bitki türleri ile
    kaplıdır.
    İklim olarak tamamen Karadeniz iklimine
    sahip olup, yağışlar genelde yılın tüm aylarına dağılmıştır. Bu nedenle
    de rutubetli ve bulutlu bir özellik arz eder.
    Yüzölçümü yaklaşık olarak 130 km2 dir.
    Nüfus Durumu






    Perşembe, 07 Şubat 2008


    2007 nüfus sayımına göre, ilçenin nüfus bilgileri aşağıda gösterilmiştir.

    İlçe Merkezi : 7.640
    Bucak ve Köyler : 7.192
    TOPLAM :14.832

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:26 pm

    Sosyal Durum





    Milli gelenek ve göreneklerimizin halen şekliyle sürdürüldüğü
    Piraziz İlçesinde ve arazi yapısı itibariyle dağınık bir yerleşmenin
    bulunduğu köylerde, halkın kültür yapısının yüksek olduğu memnunlukla
    izlenmektedir

    İlçede, iç ve dış turizme yönelik büyük çapta tesis bulunmamaktadır.
    Piraziz Park Hotel Tesisleri, Villa Motel Tesisleri belediye ruhsatlı
    turizm işletmelerden olup, iç ve dış turizme yönelik olarak
    faaliyetlerini sürdürmektedirler. Sahil ilçesi olmasına rağmen bir
    plajı bulunmakta, dinlenme tesisleri çok az sayıdadır. Dolayısıyla
    sosyal yaşantı durgun bir seyir izlemektedir.
    Sportif
    faaliyetlerin yaygınlaşması amacıyla Kaymakamlıkça 1 adet halı saha
    yapılmış olup, burada rutin olarak futbol turnuvaları düzenlenmektedir
    PİRAZİZ MUTFAĞI







    Karadeniz'de, coğrafi özellik nedeniyle tahıl tarımı
    için gereken düzlükler olmadığından ve benzeri nedenle arazi,
    hayvancılıkla uğraşmaya elverişli olmadığından bahçe sebzeciliği ve
    balıkçılık çok gelişmiş durumdadır. Doğanın bölgemize bahşettiği
    inanılmaz örtü, yeşilin bolluğunda karşımıza çıkan bu zenginlik, envai
    çeşitte, pişirilip tadına bakılacak sebze, meyve ve bitki olarak hemen
    herkesin evinin bahçesinde ve hatta yol kenarlarında, bol miktarda
    bulunmakta, soframıza birbirinden güzel damak tadları sunmaktadır.
    Tarihsel
    süreç içinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan Piraziz, zengin
    bir kültür mirasına sahiptir. Bu kültürün önemli bir yanını da "Mutfak
    Kültürü" oluşturur.
    Anadolu'nun kuzey bölgesinde yer alan Piraziz
    mutfağına doğal bitki, sebzeler ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler
    hakimdir. Ayrıca Piraziz Köftesi ve Pidesi sadece ilçemizde değil
    yurdumuzun bir çok yerinde bilinen ve aranan spesiyallerdir. Piraziz
    doğası zengin bitki örtüsü ile kaplıdır. Bu ortam mutfak kültürünü
    doğrudan etkilemiştir. Yörede yiyecekler genel olarak otu bitkiler,
    yıllık bitki yaprakları, diken uçları, sebzeler ve mantarlardan
    oluşmuştur. Yaz aylarında bunlar günlük taze olarak tüketilir. Kışlık
    yiyecekler, fırınlanmış kuruluklar, tuzlular, turşular, konserveler,
    pekmez ve reçeller, kompostoluk ve çerezlik olarak hazırlanır. Piraziz
    bir sahli ilçesi olduğundan mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir
    yeri vardır. Hamsi, mezgit, istavrit, palamut, kefal, izmarit, tirsi,
    barbun, sargan, kötek ve midye, en yaygın tüketilen deniz ürünleridir.
    Ayrıca derelerde doğal ortamında yaşayan alabalık çok değerlidir. Son
    yıllarda kültür balıkçılığı da gelişme göstermiş, alabalık çiftlikleri
    gerek ilçeye, gerekse ilçe dışına tüketim olarak katkıda bulunmaktadır.
    Yaylalarımızda
    ve köylerde hayvancılığa bağlı olarak beyaz peynir (tecen), deri tulumu
    (tulum), küp peyniri ve çökelek yapılır. Küp peyniri ve çökelekler
    güveçlerde toprağa gömülerek kışa saklanırlar. Piraziz ekonomisi ve
    kültüründe ağırlıklı yeri olan fındıktan çok çeşitli tatlı ve pastalar
    yapılmaktadır. Piraziz'de bazı doğal bitkiler kurutularak içecek olarak
    kullanılır. Bu bitkiler kekik, ıhlamur, nane, çay, taflan yaprağı,
    kuşburnu ve yayla papatyalarıdır. Lezzetli ayranların yanı sıra pekmez,
    reçel ve marmelatlar sulandırılarak içecek olarak kullanılır.
    Piraziz
    hanımları, yemek yapma becerileriyle yüzlerce yemeği geliştirip
    sofralara sunarak yerel mutfak kültürünü oluşturmuş, Anadolu mutfak
    kültürünü zenginleştirmişlerdir.

    Piraziz Yemeklerinde Kullanılan Malzemeler
    Piraziz
    yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa, temizliğe ve
    güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan
    karalahana, ısırgan, pezik, madımak, galdirik, mantar, sakarca,
    çileklik, mendek, merulcan, marul, maydanoz... gelir. Hayvansal
    besinlerden süt, yoğurt, yumurta, tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek
    en yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
    Bunların yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre kullanılan malzemeler de mevcuttur.

    Bu malzemeler şunlardır.
    Kuruluklar
    Fırın fasulyesi, fırın darısı ve unları, soğan, sarımsak ve tahıllar, yufka, kadayıf, patates.

    Pekmezler
    Taflan pekmezi, üzüm pekmezi, armut pekmezi, töngel (döngel) pekmezi.

    Reçeller
    İncir, üzüm, kiraz, ayva, vişne, kızılcık, şeftali, elma reçeli.

    Turşular
    Fasulye, salatalık, yeşil domates, biber, beyaz lahana.

    Salçalar
    Biber, domates salçası

    Baharatlar
    Karabiber, kırmızı biber, nane, anuk, kekik, reyhan.

    Çerezler
    Fındık, ceviz, kestane, pestil, çedene, pıtlak mısırı, dut kurusu, kuru üzüm.Piraziz MutfaĞIndan Yöresel Yemekler

    [/size]
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:28 pm

    giresun tanıtım Etlipancargiresun tanıtım Fasulyetursusukavurmagiresun tanıtım Fasulyetursusugiresun tanıtım Fasulyediblegiresun tanıtım Findiklibademgiresun tanıtım Calicicegi
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:32 pm

    giresun tanıtım Mendekgiresun tanıtım Mantarkavurmagiresun tanıtım Kiraztuzlusugiresun tanıtım Katmergiresun tanıtım Karalahanadiblegiresun tanıtım Karalahanagiresun tanıtım Isirgangiresun tanıtım Hamsilimisirgiresun tanıtım Hamsiboregigiresun tanıtım Firinkurusugiresun tanıtım Findikligullac
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:38 pm

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:39 pm

    fındık
    giresun tanıtım 01 Türkiye'den Dünyaya Evrensel Tat
    Giresun ilimiz fındık adıyla özdeşleşmiştir. Fındık denince akla
    Giresun, Giresun denince akla fındık gelir. Fındığın tarihçesi milattan
    önceki yıllara kadar gider. Antik çağdan beri bilinen bir meyvedir, hem
    yiyecek, hem de ilaç olarak kullanıla gelmiştir. Giresun, Ordu, Trabzon
    yöreleri antik çağdan bugüne fındık yetiştiren yörelerdir. Doğu
    Karadeniz Bölgesi fındık yetiştirilmek için son derece elverişli bir
    iklime sahiptir. 1403 yılında Cenevizliler'in gemilerle Karadeniz'den
    fındık alıp İstanbul'a götürdükleri bilinmektedir. Türkiye'den ilk kez
    1773'te Rusya'ya, 1792'de Romanya'ya, 1851'de İngiltere'ye, 1871'de
    Belçika'ya fındık gönderilmiştir. Karadeniz Bölgesi'nin
    iklim özellikleri, fındık için en ideal ortamı oluşturur. Fındık, kış
    aylarında çiçeklenen ve döllenen tek bitkidir. Dişi çiçeklerin çanak
    yaprakları "çotanak" adı verilen fındık kadehini oluşturur. Fındığın
    çeşitli türleri vardır. Ülkemizde kültür fındıkları 5-6 metre
    boylanabilir. 'Corylus Avellena' ile 'Corylus Maxima' türlerinin
    melezleridir.

    giresun tanıtım 02 giresun tanıtım 03 Ağustos
    ayında olgunlaşan fındıklar toplanıp kurutulduktan sonra, eylül ve ekim
    aylarında pazara getirilip satışa çıkarılır. Türkiye'de üretilen
    fındığın organize alımlarını en büyük üretici birliği olan Fiskobirlik
    gerçekleştirir.
    Bir Fındık Yeşeriyor...
    Fındık üretim
    alanları yeryüzünde, 36-41 derece kuzey enlemlerinde ve kendine özgü
    iklim koşullarında yetişen fındık ağacı, kıyılardan en çok 30 km içerde
    ve yüksekliği 750-1000 metreyi geçmeyen yerlerde ürün verir. Türkiye,
    İtalya, İspanya ve Amerika fındık yetiştiren başlıca ülkelerdir.
    Türkiye, yıllık dünya üretiminin yaklaşık %65-75'ini
    gerçekleştirmektedir. Türk Fındığı, kalite olarak Giresun ve Levant
    olarak ikiye ayrılır. Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı
    ile yeryüzünün en üstün özellikli fındığıdır.
    Yaklaşık 5 bin yıldır tanınıp bilinen fındık, üç ana gruba ayrılır; Kabuklu Tombul Fındıklar : Tombul, Palaz, Mincane, Gök, Kalınkara, Kan, Cavcava ve Delisava (Çakıldak).
    Kabuklu Sivri Fındıklar : Sivri, İncekara, Kuş.
    Diğer Kabuklu Fındıklar : Badem, Foşa, Kargalak, Ordu İkizi.

    giresun tanıtım 04 giresun tanıtım 05 Fındık
    tarımı genellikle küçük arazilerde ve aile işletmeciliği biçiminde
    yapılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık 600.000 hektar arazide 400.000 kadar
    çiftçinin fındık üretimiyle uğraştığı bilinmektedir. Fındık,
    yetiştirildiği bölgede doğrudan ya da dolaylı olarak 8 milyon nüfusu
    ilgilendirmektedir. Fındık, erozyonu önler, Karadeniz Bölgesi'nde arazi
    eğimi çoğunlukla %20'nin üzerindedir ve burası Türkiye'nin en fazla
    yağış alan bölgesidir. Toprak yapısı ve iklim koşulları, Karadeniz
    Bölgesi'nin önemli bir kısmında fındık dışında tarıma izin
    vermemektedir. Büyük ölçüde erozyon tehlikesi bulunan bölgedeki fındık
    tarımı verimli toprakların erozyona uğramasını engelleyip çevreye çok
    olumlu katkılar sağlar. Ayrıca fındık işletme tesislerinde, doğal
    çevrenin bozulmasına sebep olan fiziksel ve kimyasal atıklar ortaya
    çıkmaz. Fındık dünyaca tüketilir. Önceleri kuruyemiş olarak tüketilen
    fındığın, gıda sanayiin gelişmesi ile birlikte kullanım alanı oldukça
    genişlemiştir. Fındık; çikolata, bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta,
    dondurma imalatında yardımcı malzeme olarak kullanılmaktadır. Çikolata
    ve bisküvi imalatında, dünyanın yıllık iç fındık tüketimi 300.000 tonu
    aşmıştır. Fındık unu, çikolatalı ürünlerin temel unsurudur.

    giresun tanıtım 06 giresun tanıtım 07 Türkiye'de
    fındığın oniki değişik çeşidi yetiştirilmektedir. Fındığın genel
    bileşimindeki ortalama değerler, bilimsel olarak saptanmıştır.
    Fındıktaki yağ yüksek oranda doymamış yağ asitlerinden oluşmuştur.
    %60-70 oranındaki bu yağ, tamamen vücuda yararlıdır. Fındık yağı vücut
    ısısının korunmasından yağda eriyen vitaminlerin taşınmasına kadar
    birçok görevi yerine getirir. Fındık yağındaki linoleik asit vücut
    tarafından üretilmez, dışardan alınır. Linoleik ve oleik asitlerkanda
    kolesterolün yükselmesini önler, kalp ve damar hastalıklarına karşı
    koruyucu etki yaparlar. Fındık insan vücuduna yararlı karbonhidrat,
    protein ve yağ ile metabolizmayı düzenleyen B grubu vitaminler yönünden
    de zengin bir kaynaktır. kan yapımı ve ruhsal sağlık için gerekli olan
    B2 ve B6 vitaminleri, gelişme çağındaki çocukların beslenmesinde büyük
    önem taşır. Kalp ve diğer kasların sağlığı için en iyi besinlerden
    biri, E vitamini açısından çok zengin bir kaynak olan fındıktır. Bu
    vitamin, kalp ve diğer kasların sağlığı ve üretim sisteminin normal
    çalışması için gereklidir. Alyuvarların parçalanmasını önleyerek
    kansızlığa karşı koruyucu etki yapmaktadır. E vitamini, kanser yapıcı
    etmenlerin oluşmasını önler ya da oluştuktan sonra onları etkisiz hale
    getirerek vücudu korur. Kemiklerin ve dişlerin yapımı için gerekli olan
    kalsiyum, kan yapımında görev alan demir, büyüme ve cinsiyet
    hormonlarının gelişmesinde rol oynayan çinko için, en iyi bitkisel
    kaynaklardan birisi fındıktır. Sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun
    çalışması için gerekli olan potasyumca da zengindir. Potasyum,
    magnezyum ve kalsiyum içeriği yüksek, sodyum miktarı düşük olan
    fındığın, kemik gelişimi ve sağlığı ile kan basıncının düzenlenmesinde
    büyük önemi vardır. Bu açıdan da fındık, sağlıklı yaşan için önemlidir.
    Beslenme uzmanları genel olarak günlük beslenmede fındık ve fındık
    ürünlerine daha fazla yer verilmesini önermekte. Dünya Kuru Meyve
    Tüketim Oranları 1998 yılı verilerine göre İç Fındığın Kullanım
    Alanları ; %80 çikolata sanayiinde (kıyılmışi dilinmiş, öğütülmüş
    olarak) bisküvi, şekerleme, tatlı, pasta, dondurma yapımında
    kullanılır. Çerez olarak da tüketilir.

    giresun tanıtım 08
    Fındık Ham Yağının Bileşimi Fındık Ham Yağının Kullnım Alanları;
    Rafine edilip yemeklik yağ olarak, temizleyici, nemlendirici ve
    dağıtıcı olarak, gres yağı üretiminde, koruyucu boya endüstrisinde
    kurutucu olarak, kimyasal tepkimelerde katalizör olarak, ilaç ve
    kozmetik endüstrisinde yardımcı hammadde olarak, el ve lastik
    eldivenlerin dezenfeksiyonunda, tıbbi aparatların terilizasyonunda,
    yaraların pansumanında, kadın-doğum hastalıkları, deri-ağız
    hastalıklarında antiseptik olarak, sanayide yüzey aktif maddesi,
    korozyon inhibitörü, yağlama, metal kesme yağları, metal temizleme ve
    asfalt plaka üretiminde. Ayrıca, yağ çıkarılması ile arta kalan küspe,
    yüksek oranda protein içermekte olup (%38-45), hayvan yemi olarak yem
    sanayiinde kullanılmaktadır. Fındık Kabuğunun Kullanım Alanları:
    Fındık kabuğu, fındık üretilen yörelerde değerli ve yüksek kalorili
    yakacak olarak kullanılır. Fındık kabuğundan, kontralit yapılır, boya
    sanayiinde yararlanılır, kömürleştirme yolu ile biriket kömürü, aktif
    kömür ve sınai kömür elde edilir. Fındık Yaprağının Kullanım Alanları:
    Fındık yaprağı ve meyve zurufları, tabii gübre olarak yeniden fındık bahçesine ve tarım alanlarına döner.


    Fındık Üzerine Bir Mani Fındık kırdım iç ettim
    Yaylalara göç ettim
    Yarim senin yüzünden
    Ben bu canı hiç ettim Fındık dalında dilek
    Vay sana yanmış yürek
    Sen nelere dayandın
    Buna da dayan yürek İyi bu sene püsler
    Bahçeyi emek süsler
    Fındığa on ay kaldı
    Yine gülecek yüzler Fındık dalda sararmış
    Yaprakları kararmış
    Yarim beni kaybetmiş
    Bahçelerde ararmış Fındığı harman ettim
    Derdimi ferman ettim
    Hiç üzülme Fadimem
    Efkarım derman ettim
    Fındıkla İlgili Yöreye Ait Sözcükler Aytlama : Fındık ağaçlarının budanması
    Çeç etmek : Fındığın kabuğunu ayırmak
    Çeç : Kabuğu çıkarılmış fındık
    Çotanak : Olgunlaşmış birkaç fındığın bri aradaki durumu
    Dozirlik : Fındıktan yapılan oyuncak
    Fındık ocağı : Dört beş fındık ağacının birlikte olduğu yer
    Fındık kancisi : Fındık içi
    Fındık culufu : Fındık kabuğunu saran yeşil kısım
    Gerevi : Fındık dallarını çekmeye yarayan ucu kanca şeklindeki ağaç sopa
    Goruk : İçi boş fındık
    Gıdık : Fındık toplamak için bele bağlanan küçük sepet
    Harar : Büyük fındık sepeti
    Irgat : Fındık işçisi
    İçhane : Fındığın fabrikada kırıldığı yer
    Karamuk : Bir fındık hastalığı
    Kavsul : Fındık kabuğu
    Kavsuk : Taze fındığın iç zarı
    Kesici : Fındık üretimini tahmin eden deneyimli kişi
    Köme : Pekmezden yapılan cevizli, fındıklı sucuk
    Masdı : Sepet yapmaya yarayan körpe fındık dalı
    Sayfan : Fındık harmanlarındaki küçük kulübemsi yapı
    Soğlama : Bahçede kalan son fındıkların toplanması
    Sürgün : Fındık dalının dibindeki körpe fidan
    Şelek : Hararla gıdık arası büyüklükteki sepet
    Tekleme : Dalda tek tük kalan fındıklar
    Tırmık : Fındık harman aleti
    Pürçek : Fındık salkımı
    Püs : Fındık dallarında çiçeklerin üst üste toplanmış hali.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:40 pm

    yaylalar
    İlçede
    yaylacılık çok gelişmiştir. Eskiden bölge halkı hayvan otlatmak için
    yaylaya göç etmekteyken son yıllarda temiz dağ havası alarak dinlenmek
    ve çeşitli yayla şenliklerine katılarak eğlenmek için yaylaya
    çıkmaktadır. Geçmişte yaylaya sadece yürüyerek ulaşılırken, günümüzde
    ulaşım motorlu vasıtalarla sağlanmasıyla yaylalara üç-dört saatte
    gidilip gelinmektedir. Yöre halkının çıktığı yaylalarda haziran, temmuz
    aylarında çeşitli şenlikler düzenlenmektedir. Yayla Şenlikleri ve Doğuşu Yayla
    şenliklerinin temelinde Doğu Karadeniz Bölgesi'nde yaygın bir gelenek
    olan "OTÇU GÖÇÜ" yatmaktadır. Mısırlar 20-30 cm büyüdüğünde aralarda
    sık biten kısımların 30-40 cm açılacak şekilde sökülmesine "SIK KAZMA",
    dibindeki otların ikinci kez temizlenmesine ve fındık bahçelerindeki
    otların tırpan ve oraklarla biçilmesine de "OT BİÇME" denilmektedir.
    giresun tanıtım 01

    Bu
    işlerden iyice yorulan ve işleri biten Cenikliler'in (köy ve şehirde
    oturanlar) yorgunluklarını atmak ve eğlenmek için genellikle temmuz ayı
    içinde yaylalara yaptıkları toplu gezi ve ziyaretlerine "OTÇU GÖÇÜ"
    denir. Zaman olarak mısır otunun alınması ile fındık toplamaya başlama
    arasında kalan 15-20 günlük süredir. Genellikle Perşembe ve Cuma günü
    yaylaya götürülecek yiyecek ve giyecekler paketlenir, yola çıkılır.
    Geçmişin getirdiği örf-adet gereği yolculuk sırasında pınar başlarında
    oturulur, yemekler yenir, türküler söylenir, horon oynanır...
    Bu
    güzel geleneklerin kaybolmaya yüz tuttuğunun sezinlenmesi üzerine eski
    günlerin tekrar yaşanması amacıyla yayla şenlikleri düzenlenmeye
    başlanmış ve büyük ilgi görmüştür.
    giresun tanıtım 02

    giresun tanıtım 03
    BEKTAŞ YAYLASI
    Bektaş Yaylası'nda elektrik, su, telefon gibi altyapı mevcuttur. Yaz
    aylarında yöresel bir merkez haline gelen yaylada 80 yatak kapasiteli
    ve 2 yıldızlı Karagöl Oteli hizmet vermektedir.
    Yaz başlarında da
    yer yer kar görülen yaylada Kurttepe mevkii kışın kayak yapmaya
    uygundur. Burası diğer mevsimlerde de manzara seyir noktası olarak ilgi
    çekmektedir.

    giresun tanıtım 04
    KARAGÖL DAĞLARI ve AYGIR GÖLÜ
    Karagöl Dağları, Dereli İlçesi'nin güneybatısında, Giresun-Ordu-Sivas
    illerinin birleşme noktasına yakın bir konumda, Giresun'un en yüksek
    ikinci dağı konumunda, 3107 metre yükseklikte bulunmaktadır. Karagöl
    Dağı'nda bulunan; Karagöl Krater Gölü çevresindeki çayırlarla kaplı
    alanlar yörenin en meşhur yaylalarından birini oluştururlar. Dağın
    kuzeybatısında Ordu İli sınırına yakın olan bölgede Elmalı, Bozat Taşı
    ve İnboynu onalarıyla çevrili 3107 metrelik Karagöl Tepesi'nin hemen
    altında bir buzul gölü olan Aygır Gölü bulunmaktadır.
    Doğuya doğru
    gittikçe dağdaki en büyük göl olan Karagöl Gölü ve bu köyün Aksu
    Köyü'ne doğru inen vadisinde Bağırsak Gölü bulunmaktadır. Bağırsak
    Gölü'nün biraz altında ise Eğrikaya Obası yer alır. Karagöl Dağları'nın
    en doğusunda bulunan 3040 metre yüksekliğindeki Kırklar Tepesi'nin
    kuzeybatı yamacında Camlı Göl, doğu yamacında Sağrak Göl bulunur.
    Sağrak Göl'ün alt tarafındaki vadide ise Kanıağıl, Avşar, Yukarı Belen
    ve Aşağı Belen obaları yer alır. Yürüyüş sporlarına çok elverişli olan
    Karagöl dağlarında yaz aylarında rehber eşliğinde yürüyüş yapılabilir.

    giresun tanıtım 05

    PAŞAKONAĞI YAYLASI
    Denizden 1450 metre yüksekliktedir. Yayla'ya Piraziz İlçesi'nden
    ulaşılmaktadır. Paşakonağı Yaylası saır, mor ve beyaz açelyaları (orman
    gülleri), derin vadileri ve bu vadilerdeki şelaleleri ile ünlüdür.
    Yaylada konaklamak için, 5 kilometre uzaklıktaki Sarıalan Orman
    Tesisleri'nden yararlanılabilir. Tesisin bulunduğu geniş çayırlık
    alanda çadır kurmak mümkündür. Yaylada gezip görülebilecek doğal
    güzellikler Karasay Şelalesi, Geçilmez Vadisi, Çiğseli Gölü ve Kızılot
    Çayırı'dır.

    giresun tanıtım 06

    giresun tanıtım 07 ÇAMBAŞI YAYLASI
    Ordu İli'nin 61 km güneyindedir. 1250 metre rakımlı yaylada altyapı
    hizmetleri kısmen tamamlanmıştır. Yaylada, bakkal, kır kahvesi, kasap,
    et lokantası, seyyar sağlık ocağı hizmet vermektedir. Temel ihtiyaç
    malzemeleri, yayladaki lokanta ve bakkallardan karşılanabilir.
    Konaklama için pansiyonlar b
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:41 pm

    Sarıalan
    Orman Dinlenme Tesisleri
    giresun tanıtım 08

    giresun tanıtım 09
    Bozattaşı Obası
    giresun tanıtım 10
    İnboynu Obası

    giresun tanıtım 11
    Kaleboynu Obası
    giresun tanıtım 12
    Rızvan Obası
    giresun tanıtım 13
    Murtaz Obası
    giresun tanıtım 14
    Bektaş Yaylası
    giresun tanıtım 15
    Bozat Taşı Obası'ndan
    Karagöl Dağı Zirve
    giresun tanıtım 16
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:42 pm

    pizariz festivaller
    giresun tanıtım 01
    İlki
    2004 yılında düzenlenen Geleneksel Piraziz Festival programı 3 günlük
    yoğun katılım ve paylaşımlarla ülkemizin festival etkinlikleri içinde
    yerini almaya başladı. önümüzdeki yıllarda çok daha görkemli
    kutlamalara sahne olacak festivalimiz gerek ilçede yaşayan
    vatandağlarımızı, gerekse ilçe dışındaki hemşehrilerimizi ve Piraziz
    dostlarını kaynaştırma görevini çok iyi yerine getirmekte...
    giresun tanıtım 02Açılışı
    Piraziz'de yapılan festival etkinlikleri Bozat Beldesi'nde konserlerle
    sürdü. Yerli ve yabancı halk olyunları ekibi, yarışmalar, mehter
    takımı, havai fişek gösterisi, yöresel yemek tanıtım, tadım ve
    yarışması yoğun sosyal ve kültürel etkinliklerle her yıl düzenlenecek.
    giresun tanıtım 03Bütün Piraziz'li hemşehrilerimizi ve Piraziz dostlarını festivalimize katılmaya, renklendirmeye davet ediyor, bekliyoruz...
    giresun tanıtım 04
    Bozat Beldesi'ndeki Konser
    giresun tanıtım 05
    Muazzez Ersoy Konseri
    giresun tanıtım 06

    giresun tanıtım 07
    Katılımcılar İçin Plaketler
    giresun tanıtım 08
    Gürcistan Halk Oyunları Ekibi
    giresun tanıtım 09
    Gürcistan Halk Oyunları Ekibi
    giresun tanıtım 10
    Giresun Halk Oyunları Ekibi
    giresun tanıtım 11
    Giresun Halk Oyunları Ekibi
    giresun tanıtım 12


    giresun tanıtım 13
    giresun tanıtım 14

    giresun tanıtım 15
    Yemek Yarışması
    giresun tanıtım 16
    Yemek Yarışması

    giresun tanıtım 17
    Yemek Yarışması
    giresun tanıtım 18
    Yemek Yarışması
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:48 pm

    GİRESUN İDARİ TARİHÇE





    İDARİ DURUM VE TARİHÇE

    giresun tanıtım Eski3b

    Giresun
    iline bağlı 15 ilçe, 3 bucak, 548 köy, 153 mahalle bulunmaktadır. İl
    merkezi, ilçe ve beldelerde toplam 33 belediye teşkilatı vardır. Merkez
    ilçede, Merkez, Çaldağ ve Duroğlu olmak üzere toplam (3) belediye,
    Bulancak'ta ise, merkezin dışında Kovanlık, Çanakçı'da merkezin dışında
    Karabörk, Dereli'de Yavuzkemal, Espiye'de Soğukpınar, Eynesil'de Ören,
    Görele'de Çavuşlu, Aydınlar, Köprübaşı, Keşap'ta Karabulduk,
    Yağlıdere'de Üçtepe belediyeleri bulunmaktadır. Duroğlu, Yavuzkemal ve
    Soğukpınar belediyeleri yeni teşkilatlanmaktadırlar.


    Giresun
    ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil
    mutasarrıflık, 1923 yılında il olmuştur. 1923 yılında Giresun ili,
    merkez, Tirebolu ve Görele ilçeleri ile bunlara bağlı Bulancak, Keşap
    ve Espiye bucaklarından ibarettir. 1933 yılında Şebinkarahisar ilinin
    kaldırılması sonucunda, Şebinkarahisar merkezi ve Alucra ilçeleri
    Giresun iline bağlanmıştır. 1934 yılında Bulancak, 1945 yılında Keşap,
    1957 yılında Espiye, 1958 yılında Dereli, 1960 yılında Eynesil, 1987
    yılında Piraziz ve Yağlıdere, 1990 yılında Çanakçı, Güce, Doğankent ve
    Çamoluk ilçelerinin kurulması ile ilçe sayısı 15 olmuştur.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:50 pm

    TARİH





    GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN

    Giresun,
    Anadolu'nun kuzeydoğusunda, yeşille mavinin kucaklaştığı Karadenizin
    inci kentlerinden birisidir. Şehir, denize doğru uzanan yarımadanın
    üzerinde yer almaktadır. Yarımadanın karşısında Karadenizin tek adası
    olan Giresun Adası (Aretias), kentin bir kolyesi gibi durmaktadır.
    Şehrin
    nerede kurulduğu ve kimler tarafından iskan edildiği konusu
    tartışmalıdır. Bu tereddüt M.Ö. 350 yıllarına ait kaynaklarda da yer
    almaktadır. Coğrafyacı Strabon, Farnakia dediği şehrin; bugünkü Giresun
    kentinin olduğu yerde kurulduğu üzerinde durmuştur. Romalı idareci
    Arrien Farnakia'nın eski adının Kerasus olduğunu belirtmiş ve buranın
    Sinoplular tarafından kurulduğunu yazmıştır.
    Şehir hakkında Roma, Bizans ve Rum Pontus İmparatorluğu dönemine ait tatminkar bilgiler yoktur.


    Eski
    Anadolu tarihi araştırmalarında, şehir ve kasaba tarihlerinde dil
    incelemeleri sonucunda, bu bölgede M.Ö. 2000'li yıllardan beri Türk
    varlığının mevcut olduğu anlaşılmıştır.


    M.Ö.
    7.y.y.da İskitlerin Karadenize göç etmesi ile Oğuz unsurları da bu
    bölgeye yerleşmişlerdir. Bu bölgede Oğuz boylarından Yazır, Döğer,
    Avşar, Karkın, Halaç'ların; Akhun, Kuşan, Peçenek, Hazar, Hun, Kıpçak
    Türklerinin yerleşimi mevcuttur.


    Karadeniz
    bölgesinde, ilk ve orta çağlarda, İskit, Kimmerler, Hun, Hazar, Bulgar,
    Uz, Peçenek göçlerinin sonucu Türk iskanının olduğu, Karadeniz
    ağızlarının fonetik ve morfolojik yapısıyla birlikte yer adlarından da
    anlaşılır. Giresun'un batı yakasındaki Çıtlakkale mahallesinin adının
    Deliorman ve Selanik civarından gelerek buraya yerleşmiş olan Türk
    topluluğu Çıtaklardan geldiği, bölgede konuşulan lehçenin ve kültür
    unsurlarının Çıtak ve Gagavuz Türklerinin ki ile benzerlik gösterdiği
    görülür.


    Hitit
    İmparatorluk dönemi tabletlerine dayanan tarihi kaynaklarda, Giresun'un
    Azzi Bölgesi sınırları içinde kaldığı anlaşılmaktadır. Karadeniz
    bölgesinde 90'a yakın koloni şehri kuran Miletoslular, Giresun ve
    Tirebolu şehirlerinin de kurucularıdır. Amaçları bu bölgeyi kendilerine
    yurt edinmek olmayıp, buraların her türlü yer altı ve yer üstü
    kaynaklarını sömürmekti. Bu yüzden yerleşim birimlerinin korunabilecek
    kısımlarını alıp buralara yerleşmişlerdir.


    Çevresinde
    önemli gümüş ve demir üretim yerleri olan Giresun'a Romalılar tam bir
    hakimiyet kurmamışlardır. Onların döneminde bu bölgede para basıldığı
    rivayet edilmektedir. Roma idaresinin ilk dönemlerinde Romalı
    yazarlardan Ammianus Marcel'e göre Romalı komutan Lucullus buraya
    geldiğinde yabani kiraz ağaçlarını görmüş ve bu ağacın fidanlarını
    Roma'ya götürmüştür. Bu bilgi kirazın dünyaya Giresun'dan yayıldığı
    inancının kaynağı olmakla birlikte Roma'da daha önce de kirazın
    varolduğu belirtilmektedir. Giresun Romalıların ardından Bizanslıların
    denetimine geçmiştir.
    Bizans egemenliği döneminde Yunan
    medeniyetinin büyük bir hızla gelişip yayılmasına karşılık, Yunan soyu
    gittikçe zayıflamıştır. Bu sebeple, Bizans İmparatorları, ülkelerinin
    içerisinde yaşayan ve başka soydan gelen insanları asimle etmeye
    çalışmışlar ve bu yolda en çok dil ve dinden yararlanmışlardır. Doğu
    Karadeniz'in ormanlık alanlardaki kabileleri itaat altına almak için
    ormanlar kesilerek yollar açılmış, yol boylarına muhafız kulübeleri
    yapılmış, hatta bir miktar Hıristiyan Bulgar Türk'ü de getirilip
    bölgeye yerleştirilmiştir. Bizanslılar bu yolda çaba harcarken 705
    yılında ilk kez Müslüman Arap orduları bölgeye gelip İslamlığı
    tanıtmaya başlamıştır.


    Anadolu
    Selçuklu Devletine vergi vermeyi kabul eden ve 1244'te Moğolların
    egemenliği altına giren Trabzon Türklerin bir eyaleti haline gelmiştir.

    Trabzon'a
    bağlı bulunan Giresun ve çevresi Moğol nüfuzu altına girmiştir. İşte bu
    sırada, Oğuzların Üçok koluna mensup boylardan biri olan Çepniler;
    Ordu, Giresun ve Trabzon illeri sınırlarına yerleşmeye başlamışlardır.

    Bayram
    Bey, Ordu ve çevresini kontrol altına alan Çepni Türkmenlerinin
    beyidir. Oğlu Hacı Emir Bey döneminde bu bölgeye "Bayramlu Beyliği"
    denilmeye başlanmıştır. O da aynı şekilde Trabzon Rum İmparatorluğunu
    sıkıştırmaya devam etmiş olup, Hacı Emir Beyin Oğlu Emir Süleyman Bey
    de, 1397'de Giresun'u fethetmiştir.

    Böylece
    onun zamanında Giresun ve çevresinin fethi ve Türkleşmesi tam manasıyla
    sağlanmıştır. Bu beylik iç ve dış çatışmalar sonucu zayıflayıp Sivas
    Hükümdarı Kadı Burhaneddin'in hakimiyetine girmiş ve dolayısıyla
    Giresun da bu devletin sınırları içinde kalmıştır.

    Bugüne
    kadar yanlış bir kanaat olarak Giresun'un Türkleşmesi Fatih Sultan
    Mehmet'in 1461'de Trabzonu fethiyle beraber gösterilmiştir. Giresun'un
    Osmanlı Devletine bu tarihte katıldığı doğrudur. Oysa Giresun'un
    Türkleşmesi 1397'de Bayramlu Çepni Türkmen Beyi Emir Süleyman Beyin
    Giresun'u fethetmesiyle gerçekleşmiştir. Bu yanlış kanaat yüzünden
    Giresun'da onun adını taşıyan hiçbir eser bulunmamaktadır. Dolayısıyla
    Giresun'un ilk fatihi tanınmamaktadır.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:55 pm

    YÜKSEK ÖĞRENİM VE ÜNİVERSİTE



    YÜKSEKÖĞRETİM DURUMU

    GİRESUN ÜNİVERSİTESİ

    KURULUŞ TARİHİ

    ÖĞRETİM ÜYE VE GÖREVLİSİ

    ÖĞRENCİ SAYISI
    Fen-Edebiyat Fakültesi

    1998

    55

    710
    Eğitim Fakültesi

    1992

    49

    1.690
    İktisadi ve İdari Bil.Fak

    2003

    12

    140
    Giresun Meslek Yüksek Okulu

    1976

    33

    2.430
    Giresun Sağlık Mes. Yüks. Ok.

    1992

    10

    303
    Tirebolu Meslek Yüksek Okulu

    1992

    14

    746
    Ş.Karahisar Mes. Yüks. Okulu

    1998

    48

    1.903
    Alucra Meslek Yüksek Okulu

    2005

    4

    183

    TOPLAM



    225

    8.105

    Giresun Üniversitesi 2006 yılında
    kurulmuştur. Üniversite’de; Eğitim Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi,
    İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Meslek Yüksekokulu, Sağlık
    Yüksekokulu, Şebinkarahisar Meslek Yüksekokulu, Tirebolu Meslek
    Yüksekokulu ve Alucra Meslek Yüksekokulu olmak üzere 3 Fakülte, 5
    Yüksekokulda toplam 8.105 öğrenci yükseköğrenim görmektedir.

    Giresun’da Üniversite kampus alanında Kredi ve Yurtlar
    Kurumuna ait 850 öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu ve şehir
    merkezinde 500 öğrenci kapasiteli bir öğrenci yurdu olmak üzere 2 resmi
    yükseköğrenim öğrenci yurdu, ayrıca 564 öğrenci kapasiteli 6 adet özel
    öğrenci yurdu bulunmaktadır

    Mevcut binanın öğrenci hizmetine
    yetmediği görüldüğünden şehir merkezinde mülkiyeti Türk Hava Kurumuna
    ait bina kurumumuzca 04.11.1998 tarihinde satın alınmış; tadilat
    işlemleri tamamlanarak 2000-2001 öğretim döneminde 426 kapasite ile
    hizmete açılmıştır. İlimiz Erikliman mevkiinde müdürlüğümüze ait
    6.613,33 m2 arsa üzerine 3 blok halinde olmak üzere bloklar yapılmış
    olup; Yer teslimi17.01.2006 tarihinde yapılan binalarımız 2007-2008
    eğitim-öğretim döneminde 717 kapasite ile hizmete açılmıştır. Böylece
    müdürlüğümüz blokları 963 kız, 804 erkek olmak üzere toplam 1.767
    kapasiteye ulaşmıştır.

    İl merkezinde bulunan bu yurtların yanı
    sıra Şebinkarahisar ilçesinde 500, Tirebolu ilçesinde 100 öğrenci
    kapasiteli yükseköğrenim öğrenci yurtları bulunmaktadır.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:56 pm

    İLİMİZDE SAĞLIK HİZMETLERİ





    Giresun İl Sağlık Müdürlüğü Hükümet Konağı 3 ve 4 üncü
    katlarda faaliyetlerini sürdürmektedir. İl genelinde 13 Hastane, 63
    sağlık Ocağı, 132 sağlık evi bulunmaktadır. Sağlık Müdürlüğü bünyesinde
    127 uzman hekim, 198 pratisyen hekim, 26 diş hekimi, 735 hemşire, 485
    ebe, 199 sağlık memuru görev yapmaktadır. 1 i özel, diğerleri devlet
    hastaneleri bünyesinde olmak üzere toplam 7 adet Diyaliz Merkezi, 1 i
    İl Merkezinde 1 i de Bulancak İlçesinde olmak üzere 2 adet Tıp Merkezi
    mevcuttur. Ayrıca İl Merkezinde 3 Dal Merkezi, 2 Özel Görüntüleme
    Merkezi ve 1 i İl Merkezinde, 2 si de ilçelerde olmak üzere 3 adet özel
    poliklinik bulunmaktadır. 8 i İlçelerde, 25 i de Merkezde olmak üzere
    33 uzman hekim muayenehanesi ile il genelinde 32 adet özel diş
    muayenehanesi vardır.
    Bulaşıcı Hastalıklarla Mücadele

    İl Sağlık Müdürlüğü sürdürdüğü
    başarılı aşılama çalışmaları ile son yıllarda aşılama oranlarını %90’ın
    üzerine taşımıştır. Ayrıca Kuş Gribi ve Kene Isırması ile ilgili
    sürdürdüğü eğitim çalışmaları ile bu hastalıkların ilimizde görülme
    oranlarını yok denecek düzeylere getirmiştir.
    Yataklı Tedavi Kurumları
    KURUM ADI
    YATAK
    KAPASİTESİ
    DOKTOR
    SAYISI
    TOPLAM
    PERSONEL
    YILLIK
    HASTA
    SAYISI
    Giresun Devlet Hastanesi
    350
    70
    482
    530.381
    Giresun Kale Devlet Hastanesi
    120
    32
    239
    255.332
    Göğüs Hastalıkları Hastanesi
    120
    8
    115
    35.316
    Kadın D. ve Çocuk Hast. Hastanesi
    130
    19
    208
    147.739
    Alucra Devlet Hastanesi
    50
    7
    51
    45.426
    Bulancak Devlet Hastanesi
    100
    17
    149
    149.601
    Dereli Devlet Hastanesi
    30
    7
    66
    57.169
    Espiye Devlet Hastanesi
    59
    11
    99
    129.078
    Tirebolu Devlet Hastanesi
    80
    16
    128
    155.904
    Şebinkarahisar Devlet Hastanesi
    105
    14
    86
    77.195
    Görele Devlet Hastanesi
    100
    19
    134
    131.712
    Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi
    35
    4
    51
    35.102
    Yağlıdere Devlet Hastanesi
    41
    8
    39
    56.446
    Sağlık Ocakları ve Sağlık Evleri

    Giresun Sağlık Müdürlüğüne bağlı 63 sağlık Ocağı, 132 sağlık evi bulunmaktadır. Bunların listesi aşağıda görülmektedir.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 2:57 pm

    Sağlık Ocakları ve Sağlık Evleri

    Giresun Sağlık Müdürlüğüne bağlı 63 sağlık Ocağı, 132 sağlık evi bulunmaktadır. Bunların listesi aşağıda görülmektedir.
    İLÇE
    BAĞLI SAĞLIK OCAĞI SAYISI
    BAĞLI SAĞLIK EVİ SAYISI
    Merkez
    12
    17
    Alucra
    -
    11
    Bulancak
    7
    10
    Çamoluk
    3
    4
    Çanakçı
    2
    1
    Dereli
    5
    10
    Doğankent
    1
    -
    Espiye
    4
    9
    Eynesil
    2
    2
    Görele
    7
    17
    Güce
    3
    2
    Keşap
    3
    9
    Piraziz
    3
    7
    Tirebolu
    6
    10
    Şebinkarahisar
    4
    12
    Yağlıdere
    1
    11
    TOPLAM
    63
    132

    112 Acil Sağlık Hizmetleri

    Ambulans takip sistemi ile tüm
    ambulansların kolayca izlenebildiği ve en kısa sürede olay yerine
    intikal eden 112 istasyonlarımız il genelinde tüm ilçelerde toplam 17
    Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu ve 49 Ambulans ile hizmet vermektedir.
    Yeşil kart Durumu

    İlimizde yeşil kartlı kişilerin dağılımı aşağıda ki gibidir.
    İLÇE
    AKTİF
    PASİF
    Merkez
    10,658
    9,184
    Alucra
    1,790
    1,440
    Bulancak
    12,568
    8,363
    Çamoluk
    865
    943
    Çanakçı
    1,804
    1,241
    Dereli
    7,752
    2,983
    Doğankent
    1,092
    1,196
    Espiye
    9,306
    3,638
    Eynesil
    1,884
    896
    Görele
    2,112
    447
    Güce
    2,772
    730
    Keşap
    3,208
    2,229
    Piraziz
    3,335
    651
    Şebinkarahisar
    4,486
    1,421
    Tirebolu
    4,133
    3,471
    Yağlıdere
    7,265
    4,142
    TOPLAM
    75,030
    42,975
    Çevre Sağlığı Çalışmaları

    Sağlık Müdürlüğümüzce yürütülen
    çalışmalarda belediyelerden il merkezinde haftada bir, ilçelerde 15
    günde bir, köylerden ise 3 ayda bir aldıkları su numuneleri ile içme
    sularının durumlarını kontrol etmektedir. Ayrıca her yıl Mayıs ayında
    başlayıp Eylül ayına kadar süren deniz suyu inceleme çalışmaları
    yapılmaktadır. 2007 yılında yapılan çalışmalarda Giresun Denizinin
    temiz ve sağlıklı olduğu görülmüştür.
    2007 Yılında Alınan Su Numunelerinin İnceleme Sonuçları

    BAKTERİYEL
    KİMYASAL
    TOPLAM
    Uygun
    Uygun
    Değil
    Uygun
    Uygun
    Değil
    Uygun
    Uygun
    Değil
    Belediyeler
    2347
    934
    881
    215
    3071
    1067
    Köyler
    1578
    1472
    960
    215
    2537
    1685
    Genel Toplam
    3925
    2406
    1841
    430
    5608
    2752
    Anne – Çocuk Sağlığı

    2007 yılında sağlık
    sistemi göstergelerinden olan Anne Ölüm Hızı yüz binde 43, Bebek Ölüm
    Hızı ise binde 7,79 olarak gerçekleşmiştir. Yürütülen çalışmalarla 2005
    yılında İlimiz Bebek Dostu İl unvanını almıştır.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 3:05 pm

    GİRESUN MUTFAĞININ ÖZELLİKLERİ








    g i r e s u n y e m e k l e r i g i r e s u n m u t f a ğ ı





    GİRESUN MUTFAĞININ ÖZELLİKLERİ





    Tarihsel süreç içerisinde bir çok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan İlimiz, zengin bir kültür mirasına sahiptir. Bu kültürün önemli bir yanını “Mutfak Kültürü” oluşturur.



    Anadolu’nun
    kuzey bölgesinde yer alan Giresun bir geçiş merkezi olması, farklı
    iklim ve coğrafyalara sahip bulunması nedeni ile kıyı kesimlerde ot,
    yapraklar ve deniz ürünlerinden oluşan yemekler hakimken;
    Şebinkarahisar, Alucra ve Çamoluk gibi iç kesimlerdeki İlçelerimizde
    ise tahıl ürünlerine dayalı hamur işleri ile hayvancılığa dayalı et
    yemeklerinin ağırlıkta olduğu görülür. Bu farklılıklar araç-gereçte,
    pişirmede ve mekanlarda kendini gösterir.




    Yılın
    dört mevsimi eksik olmayan yağışlar ve bol rutubet nedeniyle Giresun
    tabiatı, zengin bitki örtüsü ile kaplıdır. Bu durum mutfak kültürünü
    doğrudan etkilemiştir. Yörede yiyecekler genel olarak otsu bitkiler, ot
    yaprakları, diken uçları, sebzeler ve mantarlardan oluşmuştur. Yaz
    mevsimi bunlar günlük taze olarak tüketilir. Kışlık yiyecekler
    fırınlanmış kuruluklar, tuzlular, turşular, konserveler, pekmez ve
    reçeller, kompostoluk ve çerezlik olarak hazırlanırlar.




    Giresun bir sahil şehri olduğu için mutfağında deniz ürünlerinin önemli bir yeri vardır. Hamsi, Mezgit, İstavrit,
    Palamut, Kefal, İzmarit, Tirsi, Barbun, Sargan, Kötek ve Midye en
    yaygın türlerdir. Ayrıca derelerimizde doğal olarak yetişen alabalık
    çok değerlidir. Son yıllarda kültür balıkçılığı oldukça gelişme
    göstermiştir. Genel olarak Havuz Alası ve Somon balıkları yetiştirilir.




    Yaylalarımızda
    ve köylerde yapılan hayvancılığa bağlı olarak beyaz peynir (tecen),
    deri peyniri (tulum), küp peyniri ve çökelek yapılır. Küp peyniri ve çökelekler güveçlerde yazdan toprağa gömülerek kışa saklanırlar.




    Giresun
    Ekonomisi ve Kültüründe ağırlıklı yeri olan fındıktan, çok çeşitli
    tatlı ve pastalar yapılmaktadır. Ayrıca ekmek fırınlarında çıkarılan
    Giresun’a özgü pekmezli simit (susamsız) dikkati çekmektedir.




    Şebinkarahisar İlçemizde yapılan cevizli, fındıklı, çedeneli, sade pestiller oldukça lezzetlidirler.



    Giresun’da
    doğal bitkilerin bir kısmı kurutularak içecek olarak kullanılır. Bu
    bitkiler; kekik, ıhlamur, nane, çay, taflan yaprağı, kuşburnu ve yayla
    papatyalarıdır. Bunların dışında İlimizde bol miktarda çay yetiştirilir. Lezzetli ayranların yanı sıra pekmez, reçel ve marmelatlar sulandırılarak soğuk içecek olarak kullanılırlar.




    g i r e s u n y e m e k l e r i g i r e s u n m u t f a ğ ı










    Giresun
    hanımları, her şeyde olduğu gibi yemek yapımındaki becerileri ile de
    tadı, lezzeti birbirinden güzel, yüzlerce çeşit yemeği geliştirip
    sofralara sunmakla kendi kültürlerini oluştururken, Anadolu mutfak
    kültürüne de büyük katkıda bulunmuşlardır.




    Sonuç olarak “Giresun Mutfak Kültürü” kendine özgü nitelikleri ile incelemeye değerdir.
    GİRESUN MUTFAĞINDA KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER








    GİRESUN MUTFAĞINDA KULLANILAN ARAÇ - GEREÇLER






    AMBAR: Buğday, un, bulgur gibi malzemelerin saklandığı büyük ahşap sandık.
    AŞANA : Mutfak.
    BAKRAÇ: Bakırdan yoğurt kabı.
    ÇANGAL: Sebzelerin dik durması için destek olarak kullanılan çubuk.
    ÇARDAK : Ağaç dallarından yapılan kafesli çatı.
    ÇENTİK: Yünden, işlemeli, renkli küçük çanta.
    ÇORT: Dikenlik.
    ÇÖTEN: Fındık çubukları ile örülerek yapılan içerisine darı konulan küçük yapı.
    ÇÖMLEK: Topraktan pişirilerek yapılan küpün küçüğü.
    DAARCUK: Meşin Çanta.
    DALBAZ: Raf.
    DASTAR: Keçi kılından yapılan bir çeşit kilim.
    DEPÜK: Kuru.
    DİBEK: İçinde buğday, mısır dövülen büyük taş yada ahşap havan.
    DUTAK : Sıcak kapları tutmaya yarayan bez.
    ELEK: Eleme işi yapılan, kasnağa gerilmiş sık gözenekli araç.
    EVŞEN: Ekmek pişirmede kullanılan küçük demir kürek.
    FIÇI: Ahşaptan yapılan silindir şeklinde göbekli saklama kabı.
    GELDER : Fıçı.
    GELBERİ: Bir çeşit kürek.
    GEREVİ: Ağaç dallarını çekmeye yarayan çatal ağızlı dal parçası.
    GIDIK: Küçük yumurta sepeti.
    GIRNAP: Sicim.
    GOLAN: Geniş kemer şeklinde, yün ipliğinden dokunarak yapılan, yük taşımada kullanılan ip
    GUFA: Kuyudan su alınan tahta kap.
    GUMBUL: Çubuktan örülen bir çeşit sepet.
    GÜĞÜM: Kulpu olan, emziksiz, bakır su kabı.
    GÜVEÇ: Topraktan pişirilerek yapılan küpten küçük saklama kabı.
    HALASTAR: Bakırdan küçük su kabı.
    HAN: Eskiden yol kenarlarında kurulan büyük konaklama evi.
    HARAR: Büyük fındık sepeti.
    HAVAN: Ahşap yada tunçtan yapılmış çukur dövme, ezme kabı.
    HEYBE: Kilim yada halıdan yapılan torba.
    İBRİK : Su koyulan emzikli kab.
    İLİSTİR: Metal den yapılmış delikli süzgeç.
    KALBUR: Eleğin iri gözeneklisi.
    KEŞKÜL: Su kabağından yapılan su kabı.
    KEVGÜR: Metalden delikli büyük kepçe.
    KİLER : Yiyeceklerin saklandığı erzak odası.
    KONAK: Büyük eski ev.
    KÜLEK: Süt, yağ ve pekmez gibi yiyeceklerin konduğu ahşap kap.
    KÜP: Geniş karınlı, dibi dar topraktan yapılmış, turşu, su veya pekmez kabı.
    KÜRÜN: Çeşme sularının, içinde toplandığı ahşap yada taştan küçük havuz.
    MANGAL: İçerisine ateş közü konan bakır yada pirinç çukur kap.
    MAŞRABA: Bakırdan yapılan su içme kabı.
    MEREK: Ot saman deposu.
    SACAYAK: Ateş üzerine konan, metalden yapılmış, üç ayaklı tencere altlığı.
    SAHAN: Bakırdan yapılmış yemek kabı.
    SERENTİ: Kuru yiyeceklerin saklandığı dört ayak üzerinde duran ahşap, çatılı oda.
    SİNİ: Üzerinde yemek yenilen iri, bakır, yuvarlak, ince kenarlı yemek altlığı.
    SİTİL: Kuyudan su çekmeye yarayan su kabı.
    SOFRA : Üzerinde yemek yenen yuvarlak ayaklı altlık.
    ŞELEK: Orta boy sırt sepeti.
    ŞENLİK: Evin önündeki sebze bahçesi.
    ŞIRANHA: Üzüm ezilen ahşap kap.
    TAM : Küçük kulübe.
    TEKNE: İçinde hamur yoğrulan, ekmek doldurulan ahşap kap.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    giresun tanıtım Empty Geri: giresun tanıtım

    Mesaj  AsiRuH C.tesi Ekim 11, 2008 3:06 pm

    GİRESUN YEMEKLERİNDE KULLANILAN MALZEMELER



    GİRESUN YEMEKLERİNDE KULLANILAN MALZEMELER


    Giresun yemeklerinin malzemeleri insanı etkileyen bir doğallığa, tazeliğe ve güzelliğe sahiptir. Bu malzemelerin başında yemeklik olarak kullanılan Karalahana, Sırgan, Pezik, Madımak,
    Galdirik, Mantar, Sakarca, Çileklik, Mendek, Merulcan, Marul,
    Maydanoz.... gelir. Hayvansal besinlerden süt, yoğurt, yumurta,
    tereyağı, süzme, bal, peynir, çökelek en yaygın olarak kullanılan
    malzemelerdir.




    Bunların
    yanında mutfaklarda, kilerlerde ve serentilerde saklanarak yerine göre
    kullanılan malzemeler de mevcuttur. Bu malzemeler şunlardır;





    KURULUKLAR: Fırın fasulyesi, fırın darısı ve unları, soğan, sarımsak ve tahıllar, yufka, kadayıf, patates
    PEKMEZLER: Taflan pekmezi, üzüm Pekmezi, Armut, Elma Pekmezi, Töngel Pekmezi.
    REÇELLER: İncir, Üzüm, Kiraz, Ayva, Vişne, Kızılcık, Şeftali, Elma reçeli.
    TURŞULAR: Fasulye, Salatalık, Yeşil Domates, Biber, Beyaz Lahana Turşusu.
    TUZLULAR: Fasulye, Mantar, Yeşil Domates, Hamsi Tuzlusu
    SALÇALAR: Biber, Domates Salçası.
    BAHARATLAR: Karabiber, Kırmızı biber, Nane, (Anuk) Kekik, Reyhan.
    ÇEREZLER: Fındık, Ceviz, Kestane, Çemiç, Pestil, Çedene, Pıtlak Mısırı, Kabak Çekirdeği.
    SICAK İÇECEKLER: Çay, Ihlamur, Nane, Kekik, Kuşburnu, Papatya.

      Forum Saati Ptsi Mayıs 20, 2024 5:01 am