.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ Empty CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ

    Mesaj  AsiRuH Perş. Ekim 09, 2008 12:10 pm

    CANLILAR İÇİN MADDE ve ENERJİ
    A. CANLI ve ENERJİ İLİŞKİSİ
    Hücrelerin canlılık olaylarında kullandığı biyolojik enerjiye ATP
    denir. ATP enerji gerektiren büyüme, hareket, sentez, dönüşüm gibi
    canlılık olaylarında kullanılır. Canlı vücudunda gerçekleşen bütün
    olaylara metabolizma denir. Metabolizmanın gerçekleşmesi enerjiyle
    bağlantılıdır. Canlı vücudunda iki çeşit metabolizma gerçekleşmektedir.
    a. Özümleme olayları : Küçük yapılı maddelerin kimyasal bağlarla
    birleştirilerek büyük yapılı bileşik ve moleküllerin sentezlenmesidir.
    Bu metabolizmaya fotosentez, protein sentezi, nişasta sentezi, ATP
    sentezi örnek verilebilir.
    b. Yadımlama olayları : Büyük yapılı maddelerin enzimlerle parçalanarak
    daha küçük moleküllü maddelerin oluşturulmasına denir. Özümlemenin
    tersi şeklinde gerçekleşir.
    Bu metabolizmaya hücre içi ve dışında gerçekleşen sindirim olayları ile solunum reaksiyonları örnek verilebilir.
    Özümleme ve yardımlama şeklindeki metabolizmalar bireyin yaşına,
    beslenmesine, sağlığına, cinsiyetine ve çevre şartlarına göre farklı
    değerlerde gerçekleşebilir.
    Canlı hücrelerde gerçekleşen en önemli özümleme olayı fotosentez ve en
    önemli yadımlama olayı da solunumdur. Çünkü, bu metabolik olaylar
    enerji dönüşümüyle ilgili olup diğer bütün hayatsal olayların
    yapılmasında doğrudan etkili olmaktadır.
    *
    B. FOTOSENTEZ OLAYI
    Canlıların yaşamında kullanılan enerjilerin temel kaynağı güneş enerjisidir.
    Güneş enerjisini hiç bir canlı doğrudan kullanamaz. Bu nedenle güneş
    enerjisinin besinlerin yapısındaki kimyasal enerjiye dönüştürülmesini
    fotosentez olayı sağlamaktadır. Karbondioksit ve suyun klorofiller
    üzerinde ışık etkisiyle birleştirilip besin ve oksijen üretilmesine
    fotosentez adı verilir.

    Fotosentezi gerçekleştiren klorofilli canlılara üreticiler denir.
    Üreticiler bu olay yardımıyla şeker, yağ, protein ve vitamin
    ihtiyaçlarını kendileri karşılarlar.
    Fotosentez yapamayan tüketici canlılar ise bu besinler yönüyle doğrudan
    ya da dolaylı olarak üretici canlılara bağımlıdır. Yeşil bitkiler,
    klorofilli bakteriler, mavi yeşil algler ve öglena fotosentezle besin
    üretebilir. Fotosentez reaksiyonlarının yapılmasında ışık kullanıldığı
    için, sadece gündüzleri gerçekleşir.
    Fotosentezi en fazla ve etkili şekilde yeşil bitkiler gerçekleştirir.
    Yeşil bitkiler, fotosentez sonucu ürettiği besini çoğunlukla nişastaya
    çevirerek kök, gövde, yaprak, meyve ve tohumlarda depo ederler. Nişasta
    renksiz ve büyük yapılı bir şeker olup iyot çözeltisiyle etkileşebilir.
    Ayraç olan iyot çözeltisi nişastayla etkileştiklerinde mavi renk
    oluşturur.
    Bu durum bitki yapraklarının fotosentez yapıp yapmadığının belirlenmesinde kullanılır.
    Nişasta + İyot çözeltisi ® Mavi renk oluşumu
    *
    Fotosentez Hızını Etkileyen Faktörler
    Fotosentez olayının yapılmasında kullanılan ve etkili olan bütün
    faktörler reaksiyonun hızını da etkiler. Bu faktörlere karbondioksit,
    su, klorofil, ışık ve sıcaklık örnek verilebilir.
    · Karbondioksit miktarı : Fotosentezde hammadde olarak kullanıldığı
    için miktarı arttıkça olayın hızını belli bir değere kadar artırır.

    · Su miktarı : Olayda kullanıldığı için fotosentezin hızını belli bir değere kadar değişmesini sağlar.

    *
    · Işık şiddeti : Işık, fotosentezde enerji kaynağı olduğu için belli bir değere kadar olayın hızını değiştirir.

    *
    · Klorofil sayısı : Işığı emen pigment olup sayısının artması fotosentez hızını olumlu yönde etkiler.

    *
    · Sıcaklık derecesi : Ortamdaki ısı miktarı olup enzimlerin çalışmasını
    doğrudan etkiler, ortam sıcaklığının düşük veya yüksek olması
    fotosentez hızını olumsuz yönde değiştirir.

    *
    · Işığın rengi : Güneş ışığı 7 farklı rengin birleşmesiyle oluşur. Bu
    renkler farklı özellikte olup farklı miktarlarda enerji taşır. Yeşil
    bitkiler fotosentezde en az yeşili kullanırken en fazla da kırmızı ve
    mor ışığı kullanır.

    *
    C. SOLUNUM OLAYI
    Hücrelerdeki canlılık olaylarında kullanılan ATP’ler besinlerin
    yapısındaki kimyasal enerjilerden üretilir. Besinlerin parçalanarak ATP
    üretilmesine hücre solunumu denir.
    ATP ler yapılarında enerji depolayan birimlerdir. Üretildikten sonra
    hücrenin her yerine taşınabilir. Hücredeki metabolizma olaylarının
    gerçekleşmesinde ATP lerdeki enerji kullanılır.
    Hücre solunumunda glikoz, amino asit ve yağ asiti gibi organik besin
    parçaları kullanılır. Hücre solunumu hayat boyunca gece ve gündüz
    sürekli olarak gerçekleştirilir. Besinlerin parçalanması sırasında,
    oksijen moleküllerinin kullanılıp kullanılmamasına göre iki çeşit
    solunum bulunur.
    *
    a. Oksijenli solunum : Besinlerin oksijenle yakılarak enerji
    üretilmesidir. Oksijen besinlerin yakılarak tam olarak parçalanmasını
    sağlar. Bu olay mitokondrilerde gerçekleşir.

    Oksijenli solunum reaksiyonları insan, hayvan, bitki, mantar ve amip,
    öglena, paramesyum gibi canlılarda görülür. Ayrıca bazı bakteriler
    sitoplazmalarındaki enzimlerle oksijenli solunumu yapabilirler. Bu
    çeşit solunumla besinler tam olarak parçalandığı için besinlerdeki
    enerjinin tamamı açığa çıkartılabilir. Oksijenli solunum sonucu 1
    glikoz şekerinden 38 ATP’lik bir enerji sentezlenir.
    Oksijenli solunum sonucu bol miktarda karbondioksit gazı oluşturulur.
    Bu gazın ayracı kireç suyu olup solunumla ilgili deneylerde
    karbondioksit kireç suyunun saydamlığını bozarak bulanmasına neden
    olur. Böylece ortamda solunum yapılıp yapılmadığı belirlenir.

    b. Oksijensiz solunum (Fermantasyon) : Besinlerin oksijen kullanılmadan doğrudan parçalanarak enerji üretilmesidir.

    Olayın gerçekleşmesinde kullanılan enzimler hücrenin sitoplazmasında
    bulunur. Besin maddeleri çok az miktarda parçalandığı için organik
    yapılı olan asit ya da alkol gibi maddeler oluşur. Çok az miktarda 2
    ATP’lik bir enerji üretilir.
    Bu çeşit solunumu, daha çok ilkel yapılı canlılar (bazı bakteriler,
    bazı mantarlar) gerçekleştirir.Ancak oksijenin olmadığı ya da yetersiz
    kaldığı durumlarda bitki ve hayvanlar bir miktar fermantasyon
    yapabilir. Canlılar dünyasında iki çeşit fermantasyon yaygındır.
    · Etil alkol fermantasyonu : Şekerlerin parçalanmasıyla iki karbonlu
    etil alkol oluşturulur. Oluşan alkol ortamın mayalanmasını sağlar.
    Bira, şarap, ispirto, kolonya üretilmesi gibi.

    Bazı bakteriler ve maya mantarları tarafından yapılabilir.
    · Laktik asit fermantasyonu : Şekerlerin parçalanmasıyla üç karbonlu
    laktik asit oluşturulur. Sütün yoğurda dönüşmesi ile insanlarda
    yorgunluğun oluşmasında etkili olur. İnsanda iskelet kaslarında
    gerçekleştirilir.

      Forum Saati C.tesi Kas. 16, 2024 10:30 pm