.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    Bilgisayarınız ne kadar güvende?

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    Bilgisayarınız ne kadar güvende? Empty Bilgisayarınız ne kadar güvende?

    Mesaj  AsiRuH Paz Mayıs 03, 2009 10:53 pm

    Bazı bilgilerinizi hem kaybetmek istemezsiniz hemde kimsenin görmesini istemezsiniz. Peki bilgisayarınızn güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? İşte önemli ipuçları;


    Eğer bilgisayarınızda sakladığınız veriler ve bilgiler önemliyse onları korumak içi stratejiler geliştirmek zorundasınız. İşletim sistemleri yada yazılımlar herhangi bir zarar gördüklerinde tekrar kurulabilirler ancak sizin ürettiğiniz bilgiler tektir ve gittiler mi geri dönüşü olmaz.
    Bazı bilgilerinizi hem kaybetmek istemezsiniz hemde kimsenin görmesini istemezsiniz. Peki bilgisayarınızn güvenliğini nasıl sağlayacaksınız? İşte öenmli ipuçları;
    Sık sık yedekleyin
    Düzenli olarak bilgisayarınızdaki verilerin yedeğini almanız gerekmektedir. İster CD’lere kaydedin ister External Hard Disk dediğimiz bilgisayara dışarıdan bağlanan hard disklerden edinin. Verilerininizin kapladığı yere yani kapasiteye göre belirleyebilirsiniz.
    Hangi sıklıkta derseniz? Hangi süre içerisinde yarattığınız veri sizi ciddi zarara sokacaksa o zamanı geçrmeyin. Yani bir günlük kayıp bile bizi mahveder diyorsanız günlük olarak yapacaksınız demektir. Hatta gmail’in 1 GB’lık kapasitesini dosyalarının bir kopyasını göndererek yedekleyen dahi var.
    Dosya seviyesinde paylaşım güvenliği
    Dosyalarınıza yada klasörlerinize verdiğiniz erişim haklarını sınırlayın. Hangi dosyalarınıza kimlerin erişim hakkı olup olmadığını öğrenin ve sınırlayın. Bir klasörün üzerinde mouse’unuzu sağ klikleyip Özellikler seçeneğini seçin. Açılan kutuda Paylaşım tabını göreceksiniz. Bu bölümden klasörü paylaşıma açabilir yada paylaşımdaysa kapatabilirsiniz.
    Şifre korumalı dokümanlar
    Microsoft Office ve Adobe Acrobat uygulamaları şifre girmenize olanak verirler. Örneğin Microsoft Word için Araçlar | Opsiyonlar ve Güvenlik seçeneğini seçin. Bu bölümden dosyanıza şifre ekleyebirsiniz. WinZip gibi programlarla önce dosyanızı sıkıştırır sonra şifre ile koruyabilirsiniz.
    Disk şifreleme
    Öylecehard disk’e yazılan her veri önce şifrelenmekte ve okunacağı zaman şifre çözülmektedir. Bu uygulama önce hard disk’i ikiye ayırarak yapılır. Bir kısmını herkesin görebileceği şekilde eskisi gibi bırakırsınız. Hacker’ları aldatmak için. Diğer kısmı şifreler işlerinizi onun üzerinde halledersiniz.
    PKI sistemi
    Dijitla imzala ile hayatımıza girmek üzere olan sistem. Bndan 6 yıl önce kreid kartlarının internetten ödemede kullanışlması amacıyla pratik hayatımıza ilk kez girmişti. Bir veri yada dokümana sadece dijital sertifika sahibinin erişimini garantileyen bir sistemdir.
    Stenografi ile gizleme
    Bir program ile mesajınızı birresmin yada müzik dosyasının içine gömerek karşı tarafa iletmektir. Uzun süre istihbarat birimlerininde kullandığı bir tekniktir. Aynı programa sahip kişi gelen mesajı o programda açarak mesajı okumaktadır. [Sadece Kayıtlı Üyelerimiz Linkleri Görebilmektedirler Buraya tıklayıp hemen üyemiz olun!] adresinde software bölümünde bu konuda yüzlerce program bulabilirsiniz.
    IP Güvenliği
    Bazen network izleme yazılımları ile verileriniz transfer esnasına izlenebilir, okunabilir. Transferesnasında veri güvenliği için Internet Protocol Security (IPsec) kullanılmalıdır. Tüm gönderen ve alan sistemlerin desteklediği bir yapıdır. Windows’ta öncelikle IPsec polikası oluşturmalı, authentication metodunu ve kullanılacak IP filtrelerinin belirlenmesi gerekir. TCP/IP Ayalrarı bölümündeki opsiyonlarbölümünden yapılabilir. Bir uzman ile yapılmasında fayda vardır.
    Güvenli kablosuz iletişim
    Kablosuz erişim kullanıyorsanız verilerinizi görmek isteyen birisi eğer kablosuz erişiminizi güvenli olarak düzenlemediyseniz bilgilerinize erişebilir. Burada önerilen Wi-Fi Protected Access (WPA) dir.
    Kullanıcı hakları yönetimi
    Eğer kurum içinde kimin nereeye erişebileceğini merkezi bir sistem üzerinden kontro ledebilecek bir sistem kurarsanız birçok konuda rahatlarsınız. Lotus eskiden gönderilen dokümanı kimin sadece okuyabileceğini, kimin değiştirip kimin değiştiremeyeceğini yönetebildiğiniz bir uygulama olarak oldukça yaygındı. Şimdi bunu Windows Server 2003’ü konfigüre ederek yapabiliyorsunuz.

      Forum Saati Cuma Kas. 15, 2024 8:19 pm