Plusdent Diş Kliniği Diş Hekimi Onur Öztürk yapılan son
araştırmalara göre çayın ağız hijyenini bozan zararlı
bakterilerle savaşarak dişeti hastalıkları ve
çürüğün oluşumunu azalttığını belirtti.
Öztürk konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Siyah çayın içinde bulunan bileşenler diş
üzerindeki gıda artıklarında asit üretimini ve bakterilerin
çoğalmasını yavaşlatırlar. Aynı zamanda gıda artıklarının dişin
üzerine yapışmasına sebep olan bakteriyel enzim
glukosiltransferaz'ın etkisini yavaşlatıp, ağız hijyeninin korunması
kolaylaştırırlar. Ancak daha sağlıklı olduğu
düşünüldüğü için tercih edilen bitki
çayları fazla asit içermesinden dolayı diş minesine zarar
verebilir. Bunun için bitki çayı alırken pH seviyesine
dikkat edilmesi gerekir. Bitki çayı alırken pH değeri
yüksek olan çaylar tercih edilmeli."
Şeker ve asit içeren içeceklerin diş minesinde tahribata
ve çürüklere neden olduğunu belirten Öztürk
bu tür içeceklerden uzak durmanın ağız ve diş sağlığı
açısından yararlı olduğunu belirtti.
araştırmalara göre çayın ağız hijyenini bozan zararlı
bakterilerle savaşarak dişeti hastalıkları ve
çürüğün oluşumunu azalttığını belirtti.
Öztürk konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı:
"Siyah çayın içinde bulunan bileşenler diş
üzerindeki gıda artıklarında asit üretimini ve bakterilerin
çoğalmasını yavaşlatırlar. Aynı zamanda gıda artıklarının dişin
üzerine yapışmasına sebep olan bakteriyel enzim
glukosiltransferaz'ın etkisini yavaşlatıp, ağız hijyeninin korunması
kolaylaştırırlar. Ancak daha sağlıklı olduğu
düşünüldüğü için tercih edilen bitki
çayları fazla asit içermesinden dolayı diş minesine zarar
verebilir. Bunun için bitki çayı alırken pH seviyesine
dikkat edilmesi gerekir. Bitki çayı alırken pH değeri
yüksek olan çaylar tercih edilmeli."
Şeker ve asit içeren içeceklerin diş minesinde tahribata
ve çürüklere neden olduğunu belirten Öztürk
bu tür içeceklerden uzak durmanın ağız ve diş sağlığı
açısından yararlı olduğunu belirtti.