karanfil Osmanlı mutfağının vazgeçilmez bir baharatıdır. Kuvvet
macunlarında, aşurede karanfilden vazgeçilmez.
Çiçekçilerin satışa sundukları ve halk arasında
bilinen karanfil çiçeği ile hiçbir alakası yoktur.
Anavatanı Endonezya ve İspanya olarak bilinir. Hindistan ve Sri
Lanka’da bol miktarda yetiştirilir ve bu mutfakların
vazgeçilmez baharatıdır. Avrupalılar karanfili turşu ve
tatlılarında çeşni vermesi amacıyla kullanırlar.
Diş ağrısına karşı etkili
Karanfil ağacının tomurcuklarından elde edilen bu baharat, odunumsu ve
koyu kahve-siyah renklidir. Yaklaşık iki-üç santimetre boya
eriştiklerinde hasat edilirler. Anadolu’da halen
çürük dişlerde ağrı kesici olarak kullanılmaktadır.
Çürük dişin oyuğuna, ezilmiş kuru karanfilin bir
parçası yerleştirilir veya da yağından bir damla damlatılır.
Ağrı kesici gücünü içerdiği gallik asitten alır.
Genel bir kural olmasa da lokantalarda içki kokusunu almak
için masanıza bir çanakta karanfil sunulur.
İshale karşı
Onu ilk araştırmaya başladığım yıllar doksanlı yılların başlarıydı.
Kuru karanfilde beni ilk şaşırtan, içeriğinde alpha-kadinol,
alpha-kubeben ve maslinik asit etkin maddelerinin aynı anda
bulunmasıydı. Bu üç ana etkin maddeyi başka hiçbir
bitkinin çiçeğinde aynı anda bulamazsınız. Bu
özellik karanfile özgüdür. Onun bu ayrıcalığı
ishale karşı bu üçlünün bir arada bulunmasında
saklıdır. Eğer ishal olduysanız hiç çekinmeden karanfil
kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. İshale
bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda nasıl
ortadan kaldırdığını hayretle gözleyebilirsiniz.
Direnci artırır
Karanfilin alternatifi yoktur. Onun sahip olduğu bazı özellikleri
ve kimyası başka hiçbir bitkiyle veya baharatla mukayese
edilemez. Kendinizi yorgun mu hissediyorsunuz? Zihin yorgunluğunuz da
mı mevcut? Başınızda veya üzerinizde bir ağırlık mı
hissediyorsunuz? Veya gergin misiniz? Bir bardak su kaynatın ve hemen
sıcakken üzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz.
Beş-altı dakika bekledikten
sonra karanfilleri içerisinden çıkarmadan yudum yudum
içiniz. En geç on dakika sonra yorgunluğunuzun gittiğini,
vücut direncinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çok
daha önemlisi, günün yorgunluğuna bağlı zihin
yorgunluğunuzun ortadan kalktığını daha dinamik düşünsel
güce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz.
Üzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını
göreceksiniz. Karanfilin bu konudaki etkilerini daha da artırmak
istiyorsanız, kendinize bir çay demleyip içerisine 10-12
adet karanfil atınız, birkaç dakika bekledikten sonra
çayınızı yudumlayarak keyfini çıkartınız. İçtikten
5-10 dakika sonra zihin yorgunluğunuzun kaybolduğunu ve daha zinde
olduğunuzu hayretle gözlemleyebilirsiniz. Bu amaçla
uygulayacağınız karanfilli çayı haftada 3-4 defadan fazla
uygulamayınız ve alışkanlık haline getirmeyiniz.
GÜNÜN KÜRÜ
İshale karşı
Sabah kahvaltısından bir saat sonra yedi-sekiz adet karanfil
çiğnenmeden oda sıcaklığındaki bir- iki yudum suyla yutulur.
Aynı gün akşam yemeğinden iki saat önce yedi-sekiz adet
karanfil, oda sıcaklığındaki bir-iki yudum suyla çiğnemeden
yutulur. Bu küre en fazla yedi gün devam edilir. Kullanılacak
karanfilleri yutmadan önce ortadan ikiye bölüp suyla
yutmak daha etkilidir. Havanda ezerek daha etkili olur
düşüncesine kapılmayınız. Havanda ezildikten sonra alınması
yanlıştır. Etkisi azalır.
Zihin yorgunluğuna karşı birebir
Taze demlenmiş bir bardak sıcak çayın içerisine 10-12
adet kuru karanfil ilave edilir. Üç-dört dakika
bekledikten sonra yudum yudum içilir. Şeker ilave edilmeden
içilmesi en etkili şeklidir. Çayınızı yudumlarken
ağzınıza gelen karanfil tanelerini dişlerinizin arasında hafif ezerek
eminiz. İkinci bardak çay içecekseniz, içerisinde
kalan karanfilleri kullanınız, yeniden karanfil ilave etmeyiniz.
Karanfilli çay içimini günde iki, haftada dört
kereden fazla uygulamayınız. Alışkanlık haline getirmeyiniz. Vücut
direncinizin azaldığı, zihin yorgunluğu ve strese bağlı yorgunluk
hallerinde uygulayınız.
DİKKAT: KARANFİL KÜRÜ UYGULANIRKEN
İshal şikayetlerinde karanfil, çay olarak içilmemelidir.
Birkaç yudum oda sıcaklığındaki su ile alınmalıdır. Trombozit
(platelet) düşüklüğü sorunu yaşayan hastaların
karanfil kürünü uygulamamaları gerekir. Özellikle
bazı ilaçlar, yan tesir olarak trombozit
düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu türden
ilaçları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.
Kullanacağınız karanfillerin raf ömrünün bir yıldan daha
fazla olmamasına özen gösteriniz. Bir yıldan fazla beklemiş
karanfilleri kullanmayınız. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında
ezmeye çalıştığınızda, eğer kolayca kırılıp ufalanıyor ise,
kullanmayınız. Raf ömrünü çoktan doldurmuş
demektir.
Kanser hastalarına yardımcı
Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı gelişen ishaliniz var ise,
birkaç günlük karanfil kürü mükemmel
bir yardımcıdır.
Prof.Dr. İbrahim Adnan Saraçoğlu[/size]