Yarım litresi 5 kilogram ete bedel!
İnsan sağlığı açısından son derece
önemli olan sütün yarım litresinde, diğer bazı gıda
maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner
Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''yaşam
mucizesi'' diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin
değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yerinin, insanlık
tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
MÖ 26'ncı yüzyıla ait Babil
kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini ifade eden
Tayar, sütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle
birçok hastalığı önlediğini belirterek, ''dünyanın en
yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren ilk
aldıkları besindir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını
sağlamlaştırır, güçlendirir'' dedi.
Tayar, sütün binlerce yıldır
olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu
içeceklerden biri olmayı sürdürdüğünü
dile getirerek, şöyle konuştu:
''Vücudun yapı taşı olarak kabul
edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri vardır. Süt
proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha
yüksek olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt
proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Sütün içindeki
protein, büyüme ve gelişmeyi sağlar, saç ve
tırnakların oluşumunda büyük rol oynar ve kasların
kasılmasına yardımcı olur.''
Süt şekeri olan ''laktoz''un
vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağladığını
anlatan Tayar, şunları söyledi:
''Bu nedenle süt kemik ve diş
oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca
süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin
hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için
gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından
dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları
bulunmaktadır. İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için
bütün minerallere ihtiyaçları vardır. Sütte
bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Sütün yarım
litresinde, 5 kilogram et, 2.6 kilogram ekmek, 6.3 kilogram patates,
8.5 kilogram elma, 1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram
havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor.''
Prof. Dr. Tayar, kalsiyumun
özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının
tamamlanmasında önemli rol oynadığını anımsatarak, 25–30
yaşlarına kadar alınan kalsiyumun, kemik yoğunluğunun artmasına
yardımcı olduğunu, bu yaşlardan sonra da süt içilmesine
düzenli olarak devam edildiğinde, kemik yoğunluğundaki azalmanın
yavaşladığını ve geciktiğini bildirdi.
''Yeterli süt tüketimi,
dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca kemik sağlığı
için önemlidir'' diyen Tayar, şunları kaydetti:
''Süt, ayrıca beslenmemiz
için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini
içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri
ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi
kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt
içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir.
Bu nedenle her yaşta süt içmek gerekiyor.''
İnsan sağlığı açısından son derece
önemli olan sütün yarım litresinde, diğer bazı gıda
maddelerinden katbekat fazla kalsiyum bulunduğu bildirildi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner
Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof.
Dr. Mustafa Tayar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''yaşam
mucizesi'' diye nitelendirilebilecek kadar büyük besin
değerine sahip olan sütün insan yaşamındaki yerinin, insanlık
tarihi kadar eski olduğunu söyledi.
MÖ 26'ncı yüzyıla ait Babil
kabartmalarında sütle ilgili temaların işlendiğini ifade eden
Tayar, sütün içerdiği bol kalsiyum ve vitaminlerle
birçok hastalığı önlediğini belirterek, ''dünyanın en
yararlı içeceği süt, insanların doğumlarından itibaren ilk
aldıkları besindir. Süt, bebeklerin narin vücutlarını
sağlamlaştırır, güçlendirir'' dedi.
Tayar, sütün binlerce yıldır
olduğu gibi yine insan vücudunun en fazla ihtiyaç duyduğu
içeceklerden biri olmayı sürdürdüğünü
dile getirerek, şöyle konuştu:
''Vücudun yapı taşı olarak kabul
edilen proteinlerin beslenmede önemli bir yeri vardır. Süt
proteininin biyolojik değeri bitkisel proteinlere göre daha
yüksek olduğundan, vücut diğer proteinlere oranla süt
proteininden daha iyi yararlanmaktadır. Sütün içindeki
protein, büyüme ve gelişmeyi sağlar, saç ve
tırnakların oluşumunda büyük rol oynar ve kasların
kasılmasına yardımcı olur.''
Süt şekeri olan ''laktoz''un
vücudun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağladığını
anlatan Tayar, şunları söyledi:
''Bu nedenle süt kemik ve diş
oluşumunda, bebeklerin beslenmesinde önemli rol oynar. Ayrıca
süt yağındaki fosfolipitler, beyin ve sinir hücrelerinin
hayati önem taşıyan kısımlarını oluşturur. Vücut için
gerekli olan doymamış yağ asitlerini bünyesinde bulundurmasından
dolayı süt yağının beslenmede önemli fonksiyonları
bulunmaktadır. İnsanların iyi bir şekilde beslenmesi için
bütün minerallere ihtiyaçları vardır. Sütte
bulunan başlıca mineraller fosfor ve kalsiyumdur. Sütün yarım
litresinde, 5 kilogram et, 2.6 kilogram ekmek, 6.3 kilogram patates,
8.5 kilogram elma, 1.6 kilogram marul ya da 1.7 kilogram
havuçtaki kadar kalsiyum bulunuyor.''
Prof. Dr. Tayar, kalsiyumun
özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının
tamamlanmasında önemli rol oynadığını anımsatarak, 25–30
yaşlarına kadar alınan kalsiyumun, kemik yoğunluğunun artmasına
yardımcı olduğunu, bu yaşlardan sonra da süt içilmesine
düzenli olarak devam edildiğinde, kemik yoğunluğundaki azalmanın
yavaşladığını ve geciktiğini bildirdi.
''Yeterli süt tüketimi,
dolayısıyla kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca kemik sağlığı
için önemlidir'' diyen Tayar, şunları kaydetti:
''Süt, ayrıca beslenmemiz
için gerekli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin hepsini
içermektedir. Özellikle zeka gelişiminde etkili olan, deri
ve göz sağlığında gerekli B2 vitamini için süt en iyi
kaynaktır. Vücudun ihtiyacı olan B12, A ve C vitaminleri süt
içerek önemli ölçüde karşılanabilmektedir.
Bu nedenle her yaşta süt içmek gerekiyor.''