Mucizevî bir içecek: elma sirkesi
Sık sık üşütür müsünüz? Veya kendinizi yorgun ve bitkin hisseder misiniz?
Bir de elma sirkesi tedavisini deneyiniz!
Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde
sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan)
oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye
dikkatleri çekmiş ve; "Sirke ne güzel katıktır. Allahım!
Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki
peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez."
buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm tıbbına dev
eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere,
birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.
Ancak, modern tıbbın ve eczacılığın abartılı baskısı sebebiyle uzun
süre elma sirkesi ile yapılan tedavi unutulmaya yüz tutmuştu.
Şifa kaynağı olarak tekrar keşfedilmesini öncelikle Amerikalı
tabib Dr. De Forest Clinton Jorvis'e (1881-1945) borçluyuz. Bu
işe gönül vermiş olan Amerikalı doktor, hastalarının yaptığı
sirke mayalama işlemlerini notlarına kaydetmiştir. Eseri ancak
ölümünden sonra yayınlanmış ve yüksek miktarda
satılmıştır.
Günümüzde elma sirkesi, şifa kaynağı olarak
gerçek bir rönesans devri geçirmektedir. İster
dahilî, isterse haricî kullanımda, vücudumuzun her bir
parçası, sirkenin içindeki değerli maddelerden, hayatımız
için önem arz eden çok sayıda mineral ve
vitaminlerden yararlanmaktadır.
Akut ve kronik sağlık problemlerin elma sirkesiyle tedavisinde püf
noktası sayılabilecek hususlar üzerinde durmak gerekir. Cilt
rahatsızlıkları, yaralanma ve güneş yanığında olduğu kadar baş
ağrısı, mide rahatsızlığı ve kadın hastalıklarında kişiye hem
güç-kuvvet verir, hem de kişiyi dinlendirebilir.
Mucizevî tesirini soğuk algınlığı ve ateşli durumlarda da
gösterir.
Günümüzde yürütülen araştırmalar sonunda
elma sirkesinde; vitaminler, mineraller ve tabiî asitler başta
olmak üzere birtakım değerli maddelerin bulunduğu keşfedilmiştir.
Böylelikle eski devirlere ait, elmadan elde edilen sirkenin sadece
yemeklerin hazırlanması ve konserve yapımında kullanılmadığına dair
bilgiler teyit edilmiş oluyor. Eski Mısır'da kadınlar, elma sirkesini
güzellik bakımında kullanırlardı. Asurluların kulak ağrılarını,
sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet edilmektedir. Antik
devirde tıbbî ilâç olarak kullanılmış ve hararet
kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ'da
Hildegard von Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine
dayanan ve bugün tekrar keşfedilen birçok reçete ve
tedavi metotları hazırlamıştı.
Elma sirkesi nasıl yapılıyor?
Gözümüzle görmediğimiz sirke bakterileri, Allah'ın
kendilerine verdiği mükemmel fermantasyon mekânizması ve
enzimleriyle, tatlı olan her meyveyi sirkeye dönüştürme
hususiyetine sahip kimya fabrikalarıdır. Her tatlı meyve, sirkeye
dönüşebileceği halde en çok kullanılanlar
üzüm ve elmadır. Elma, ne zaman mayalanırsa, o zaman sirke
meydana gelir. Mayalanma esnasında şekerli sıvı oksijensiz durumda
alkole dönüşür. Eğer sıvının üstü
örtülüp kapatılmaz, açık hava ile teması
sağlanırsa elma sirkesi oluşur. Sıvı az miktarda alkol kalırsa da
havalandırma yapılarak bu süreç hızlandırılabilir. Sirkenin
mayalanması kendi haline bırakılırsa haftalar, hattâ aylar
sürebilir. Bu işlemi hızlandırmak için profesyonel sirke
üreticileri sıvı haldeki meyveye, özel sirke bakteri
kültürü enjekte ederler.
Satın alırken dikkat etmeli
Hakiki elma sirkesi bütün haldeki meyvelerden
üretilmektedir. Buna meyvenin leziz etli kısmı ile pek çok
kıymetli maddeleri ihtiva eden kabuğu ve çekirdek yuvası da
dahildir. Dibinde posası olan ve bulanık gözüken bir şişe
sirke ilk anda itici olabilir, ancak esas faydalı olan maddeler
tabiî haldeki bu bulanık sirkede kalabilmektedir. Sirke istenirse
filtreleme ve buharlaştırma suretiyle berraklaşır. Ne var ki bu
işlemlerde birçok vitamin, mineral ve iz elementler yok
olmaktadır; yüksek ısıda çok sayıda biyolojik maddeler
kaybolmaktadır. Bu sebeple sürekli tabiî halde bulanık olan
elma sirkesini tercih ediniz. Hafifçe çalkaladıktan sonra
üzerinde köpük meydana geliyor veya dibinde koyu posası
varsa, bu sirkenin kaliteli olduğuna işarettir.
Elmaların kaynağı
Sirkenin kalitesi bunun için kullanılan elmaların kalitesine
bağlıdır. Meyve ne kadar çok kimyevî maddelere maruz
kalırsa, bu meyveden üretilmiş sirkede o kadar çok zararlı
madde görülür. Şişedeki etiket elmanın kaynağı
üzerine bilgi verebilir. Ziraî ilâç, sunî
gübre, hormon vs kullanmadan üretilen elmalardan yapılan
sirke en kaliteli sirkedir. Tamamen eski usul ziraatle üretilmiş
temiz elmalardan yapılan sirkede daha az çevre zehiri
görülecektir.
İhtiva ettiği birçok maddeler elma sirkesini sağlıklı kılıyor
Elma sirkesinin ihtiva ettiği çok sayıda maddelerden,
meselâ, sirke asidi veya pektinin vücudumuzdaki tesirleri
tam olarak bilinmektedir.
Asitler genelde, yakan ve dağlayan sıvılar olarak bilinir. Temizlik
ilâcı ve lâboratuar asiti için doğru olan bu
bilgiler, elma sirkesindeki asetik asit için geçerli
değildir. Vücudumuzun metabolizması için bu meyve asitleri
(malikasit, pirüvikasit, sitrikasit) enerji ve yapıtaşı
sağlamaktadır. Bağırsaklarda emilen bu asitler, hücrelerde
yakılmakta veya diğer maddelere dönüştürülmektedir.
1.Sirke asidi: Metabolizmanın çalışmasını sağlayan yakıt olan
sirke asidi, metabolizmada bir yan ürün olarak meydana gelir.
Gıdalarla bünyemize aldığımız yağ ve karbonhidratların, sirke
asidinin yardımı olmaksızın sindirilmesi hemen hemen mümkün
olmayacaktı denilebilir. İnsan metabolizmasının mükemmel
çalışabilmesi için yaklaşık 100 gram gereklidir. Kim
muntazaman elma sirkesi tüketirse, sindirimi kolaylaştırmış ve
metabolizmasını harekete geçirmiş demektir.
2. Kanser ve yaşlanmaya karşı radikaller avcısı
Solunum ve gıda vasıtasıyla bünyemize sürekli "serbest
radikaller" almaktayız. Bunlar hücreye zarar verici maddeler olup,
metabolizmayı bozarak kansere bile yol açabilirler. A vitaminin
ön maddesi olan beta-karoten ve E-vitamini, elma sirkesinde
bulunan çok önemli maddeler olup, bu zararlı serbest
radikalleri yok etmektedirler.
3. Pektin, kan damarların kireçlenmesinden korur
Elma gibi birçok meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa
kısmında bulunan pektin maddesi, vücudumuzda bulunan kolesterolden
meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi
pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterolü
kandan çekilerek safra asidine
dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı
olabilecek kolesterol azaltıldığından kalb ve damar hastalıklarına
karşı korunmuş olursunuz.
4. Osteoporoza karşı kalsiyum kaynağı
Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani insan vücudunun
(kemik ve dişler başta olmak üzere) en temel mineralinden birini
ihtiva etmektedir. Organizmamız, gıdalarımızda kalsiyum azaldığı
takdirde metabolik reaksiyonlar için gerekli kalsiyumu sahip
olduğu kaynaklardan çekmeye başlar. Bu yüzden kemikler
mineral bakımından fakirleşir ve osteoporoz (kemik erimesi) ortaya
çıkabilir.
Bundan başka elma sirkesi, bağırsak cidarından kalsiyumun
geçişini kolaylaştıran sitrik asit (limon asidi) de ihtiva eder.
Günlük sirke tedavisi
Elma sirkesinin şifalı gücünden gerektiği şekilde istifade
etmek ve vücudunuzu zehirlerden arındırmak istiyorsanız, bu
süre içinde ek olarak sigara, kahve veya alkol gibi zevk
veren maddelerden uzak kalırsanız, birden kendinizi iyi hissettiğinizi
göreceksiniz. Bir gün boyunca sadece hafif, ama kıymetli
gıdalar alınız. Buna ilâveten su, bitki çayı ve meyve suyu
içiniz. Kalan iki günde sadece sıvı gıdalar alınız.
Günde üç kez elma sirkesi, bal karışımı, ek olarak
maden suyu, bitki, meyve çayı ve sebze püresi olarak;
üç günlük perhizden sonra tekrar normal
hayatınıza devam edebilirsiniz.
Cilt ve saç bakımı
Elma sirkesi bilhassa kozmetik sahasında tesirini ciddi şekilde
göstermektedir. Çünkü pH değeri cildimizle aynı
değerdedir. Tabiî sirke asidiyle cildimizin tabiî asit
tabakası dengelenir ve cildimizin en dış tabakası altındaki kan
dolaşımı harekete geçirilir. Böylece cildimiz nazik ve
yumuşak kalır. Ayrıca elma sirkesi mantar ve bakterilerin gelişmesini
engeller.
Duş veya banyodan sonra vücudumuzu, elma sirkesi karıştırılmış su
ile ovunuz veya banyo suyuna bir bardak sirke ilâve ediniz.
Cildinizin pürüzsüz ve yumuşak kalması ve
tırnaklarınızın kırılmaması için 4-6 haftalık, elma sirkesi-bal
karışımı temel tedavi tavsiye edilmektedir. Kuru cilt ve çatlak
tırnaklara aynı nispette elma sirkesi ve zeytinyağı
sürülürse iyi gelir.
Cilt problemlerine dair püf noktaları
Döküntülü kısımları olan cildin üzerine
inceltilmiş sirke ihtiva eden tampon sürülürse derhal
döküntü kaybolur. Diğer cilt problemleri ise daha
inatçıdır. Güvenilir ev reçetesi olarak özel
bir sirke macunu geliştirilmiştir. Cildinizde oluşan siğil ve nasırları
elma sirkesi-tuz hulâsası ile kontrol altına alınabilirler.
Elma sirkesi tuz hulâsası
Birçok kez kullanıldığında elma sirkesi-tuz hulâsası cilt
değişimlerine karşı tesirli olmakta; bereler, şişmeler iyileşmektedir.
Ayrıca hemoraji (kanama)'nın yayılması önlenmekte, iltihabî
süreçler de gerilemektedir. Bir ölçek mutfak
tuzunu dört ölçek elma sirkesinde erittikten sonra
günde birkaç kere ilgili yerlere tamponla
sürüldüğü takdirde kısa sürede tesiri
görülecektir.
Elma sirkesi macunu
Elma sirkesine ek olarak çörekotu tohumu ve yağı, ayrıca nar kabuğu ile hazırlanmaktadır.
1. İki bardak elma sirkesini bir bardak öğütülmüş çörekotu tohumuyla karıştırınız.
2. Altı-yedi saat bu karışım bekletilir ve bir kompres veya benzer bir
şeyle süzülür. Daha sonra 24 saatliğine
çökelmeye bırakılır.
3. Arta kalan sıvı kısmını dökünüz, elde edilen
çökeltiyi öğütülmüş nar kabuğu ve elma
sirkesiyle 4; 2; 1 nisbetlerinde karıştırıp, fırında kısa bir süre
ısıtınız.
Bu macunun altına aynı miktarda saf çörekotu yağı
sürünüz. Geceleyin hastalıklı bölgeye
sürülen bu macun; sivilce, egzama, sedef hastalığı, ayaklarda
mantar ve diğer ciltte oluşan acı veren rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Saç bakımı için
Parlak ve yumuşak saçlar için, saçları yıkadıktan
sonra içinde ¼ ölçeğinde elma sirkesi
bulunan sıcak su ile saçlarınızı durulayın. Aşırı saç
dökülmesi genelde metabolizmanın düzgün
işlememesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda da belirtilen elma
sirkesi-bal karışımı iyi gelmektedir.
Her gün sağlıklı olabilmek için
Yorucu bir haftadan sonra, üzerindeki gerilimi ve bitkinliği kim
gidermeyi istemez. Ne kadar yaşlanırsak, o kadar çok
tahammül sınırını zorladığımızı hissederiz. Böyle bir durumda
birtakım tesirli şifa kaynakları bize bahşedilmiştir. Mükemmel
beslenme ve egzersizin yanı sıra elma sirkesinin günlük doğru
kullanımı da önemlidir.
Enerji kaynağı olarak elma sirkesi
Ölçülü dozda alındığında elma sirkesi-bal
karışımı yan tesiri göstermeyen bir hayat iksiri olup,
bütün organizmamıza iyi gelmektedir. Sadece fizyolojik
metabolizmaları değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini de
uyarmaktadır.
Elma sirkesi bal karışımı
Bir bardak suyu birer çay kaşığı elma sirkesi ve balla
karıştırınız. Bu karışımı her öğün içiniz. Mide
ekşimesi, gaz ve kabızlığa karşı sindirim üzerine teskin edici
özelliği gösterirken, birçok tedavi süresince
hızlandırıcı özelliği görülür. Meselâ sık sık
burun kanamalarına karşı kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Ameliyat olmanız icab ediyorsa bundan dört hafta önce bu karışımı almaya başlayınız.
Akşamleyin rahatlatıcı bir banyo
Haricen kullanıldığında elma sirkesi yorgun kasları tekrar zinde
kılmaktadır. Bir küvet suya iki bardak sirke ilâve
edildiğinde gergin kasları gevşetmektedir. Bütün gün
ayakta kaldıktan sonra bazen ayaklarımızın şiştiğinden ve ağrıdığından
şikâyet ederiz. Bu durumda, inceltilmiş elma sirkesiyle
hazırlanan suda ayaklarımızın ağrılardan kurtulmasını ve dinlenmesini
sağlayabilirsiniz. Banyo yapmanız müsait değilse, küvet veya
bir leğene, ayak bilekleri suyun içinde kalacak şekilde, isteğe
göre sıcak veya soğuk su doldurunuz. İki ve üç bardak
elma sirkesi ilâve ediniz. Tamamen dinleninceye kadar, ayakları
su içinde durdurup hareket ettiriniz.
Sağlığa dair A'dan Z'ye öğütler
Elma sirkesi ilâç olmamasına rağmen, içerdiği
şifalı maddeler sebebiyle, aşağıda sayılan hafif rahatsızlıklarda iyi
gelmektedir.
Sık sık üşütür müsünüz? Veya kendinizi yorgun ve bitkin hisseder misiniz?
Bir de elma sirkesi tedavisini deneyiniz!
Peygamber Efendimiz (sas) birkaç hadîs-i şeriflerinde
sirke hakkında (üzüm veya elma ayrımı yapmadan)
oldukça iltifatkâr ifadelerde bulunarak, sirkeye
dikkatleri çekmiş ve; "Sirke ne güzel katıktır. Allahım!
Sirkeyi bereketlendir. Çünkü sirke benden önceki
peygamberlerin katığı idi. İçinde sirke bulunan ev fakirleşmez."
buyurmuşlardır. Nitekim daha sonra gelişen İslâm tıbbına dev
eserler veren başta İbn-i Sînâ olmak üzere,
birçok ilim adamı sirkenin özelliklerinden bahsederler.
Ancak, modern tıbbın ve eczacılığın abartılı baskısı sebebiyle uzun
süre elma sirkesi ile yapılan tedavi unutulmaya yüz tutmuştu.
Şifa kaynağı olarak tekrar keşfedilmesini öncelikle Amerikalı
tabib Dr. De Forest Clinton Jorvis'e (1881-1945) borçluyuz. Bu
işe gönül vermiş olan Amerikalı doktor, hastalarının yaptığı
sirke mayalama işlemlerini notlarına kaydetmiştir. Eseri ancak
ölümünden sonra yayınlanmış ve yüksek miktarda
satılmıştır.
Günümüzde elma sirkesi, şifa kaynağı olarak
gerçek bir rönesans devri geçirmektedir. İster
dahilî, isterse haricî kullanımda, vücudumuzun her bir
parçası, sirkenin içindeki değerli maddelerden, hayatımız
için önem arz eden çok sayıda mineral ve
vitaminlerden yararlanmaktadır.
Akut ve kronik sağlık problemlerin elma sirkesiyle tedavisinde püf
noktası sayılabilecek hususlar üzerinde durmak gerekir. Cilt
rahatsızlıkları, yaralanma ve güneş yanığında olduğu kadar baş
ağrısı, mide rahatsızlığı ve kadın hastalıklarında kişiye hem
güç-kuvvet verir, hem de kişiyi dinlendirebilir.
Mucizevî tesirini soğuk algınlığı ve ateşli durumlarda da
gösterir.
Günümüzde yürütülen araştırmalar sonunda
elma sirkesinde; vitaminler, mineraller ve tabiî asitler başta
olmak üzere birtakım değerli maddelerin bulunduğu keşfedilmiştir.
Böylelikle eski devirlere ait, elmadan elde edilen sirkenin sadece
yemeklerin hazırlanması ve konserve yapımında kullanılmadığına dair
bilgiler teyit edilmiş oluyor. Eski Mısır'da kadınlar, elma sirkesini
güzellik bakımında kullanırlardı. Asurluların kulak ağrılarını,
sirkeli bandajlarla tedavi ettikleri rivayet edilmektedir. Antik
devirde tıbbî ilâç olarak kullanılmış ve hararet
kesici içecek olarak kabul edilmiştir. Orta Çağ'da
Hildegard von Bingen (1098-1179) elma sirkesinin şifalı tesirine
dayanan ve bugün tekrar keşfedilen birçok reçete ve
tedavi metotları hazırlamıştı.
Elma sirkesi nasıl yapılıyor?
Gözümüzle görmediğimiz sirke bakterileri, Allah'ın
kendilerine verdiği mükemmel fermantasyon mekânizması ve
enzimleriyle, tatlı olan her meyveyi sirkeye dönüştürme
hususiyetine sahip kimya fabrikalarıdır. Her tatlı meyve, sirkeye
dönüşebileceği halde en çok kullanılanlar
üzüm ve elmadır. Elma, ne zaman mayalanırsa, o zaman sirke
meydana gelir. Mayalanma esnasında şekerli sıvı oksijensiz durumda
alkole dönüşür. Eğer sıvının üstü
örtülüp kapatılmaz, açık hava ile teması
sağlanırsa elma sirkesi oluşur. Sıvı az miktarda alkol kalırsa da
havalandırma yapılarak bu süreç hızlandırılabilir. Sirkenin
mayalanması kendi haline bırakılırsa haftalar, hattâ aylar
sürebilir. Bu işlemi hızlandırmak için profesyonel sirke
üreticileri sıvı haldeki meyveye, özel sirke bakteri
kültürü enjekte ederler.
Satın alırken dikkat etmeli
Hakiki elma sirkesi bütün haldeki meyvelerden
üretilmektedir. Buna meyvenin leziz etli kısmı ile pek çok
kıymetli maddeleri ihtiva eden kabuğu ve çekirdek yuvası da
dahildir. Dibinde posası olan ve bulanık gözüken bir şişe
sirke ilk anda itici olabilir, ancak esas faydalı olan maddeler
tabiî haldeki bu bulanık sirkede kalabilmektedir. Sirke istenirse
filtreleme ve buharlaştırma suretiyle berraklaşır. Ne var ki bu
işlemlerde birçok vitamin, mineral ve iz elementler yok
olmaktadır; yüksek ısıda çok sayıda biyolojik maddeler
kaybolmaktadır. Bu sebeple sürekli tabiî halde bulanık olan
elma sirkesini tercih ediniz. Hafifçe çalkaladıktan sonra
üzerinde köpük meydana geliyor veya dibinde koyu posası
varsa, bu sirkenin kaliteli olduğuna işarettir.
Elmaların kaynağı
Sirkenin kalitesi bunun için kullanılan elmaların kalitesine
bağlıdır. Meyve ne kadar çok kimyevî maddelere maruz
kalırsa, bu meyveden üretilmiş sirkede o kadar çok zararlı
madde görülür. Şişedeki etiket elmanın kaynağı
üzerine bilgi verebilir. Ziraî ilâç, sunî
gübre, hormon vs kullanmadan üretilen elmalardan yapılan
sirke en kaliteli sirkedir. Tamamen eski usul ziraatle üretilmiş
temiz elmalardan yapılan sirkede daha az çevre zehiri
görülecektir.
İhtiva ettiği birçok maddeler elma sirkesini sağlıklı kılıyor
Elma sirkesinin ihtiva ettiği çok sayıda maddelerden,
meselâ, sirke asidi veya pektinin vücudumuzdaki tesirleri
tam olarak bilinmektedir.
Asitler genelde, yakan ve dağlayan sıvılar olarak bilinir. Temizlik
ilâcı ve lâboratuar asiti için doğru olan bu
bilgiler, elma sirkesindeki asetik asit için geçerli
değildir. Vücudumuzun metabolizması için bu meyve asitleri
(malikasit, pirüvikasit, sitrikasit) enerji ve yapıtaşı
sağlamaktadır. Bağırsaklarda emilen bu asitler, hücrelerde
yakılmakta veya diğer maddelere dönüştürülmektedir.
1.Sirke asidi: Metabolizmanın çalışmasını sağlayan yakıt olan
sirke asidi, metabolizmada bir yan ürün olarak meydana gelir.
Gıdalarla bünyemize aldığımız yağ ve karbonhidratların, sirke
asidinin yardımı olmaksızın sindirilmesi hemen hemen mümkün
olmayacaktı denilebilir. İnsan metabolizmasının mükemmel
çalışabilmesi için yaklaşık 100 gram gereklidir. Kim
muntazaman elma sirkesi tüketirse, sindirimi kolaylaştırmış ve
metabolizmasını harekete geçirmiş demektir.
2. Kanser ve yaşlanmaya karşı radikaller avcısı
Solunum ve gıda vasıtasıyla bünyemize sürekli "serbest
radikaller" almaktayız. Bunlar hücreye zarar verici maddeler olup,
metabolizmayı bozarak kansere bile yol açabilirler. A vitaminin
ön maddesi olan beta-karoten ve E-vitamini, elma sirkesinde
bulunan çok önemli maddeler olup, bu zararlı serbest
radikalleri yok etmektedirler.
3. Pektin, kan damarların kireçlenmesinden korur
Elma gibi birçok meyvenin sindirilmeyen selülozlu posa
kısmında bulunan pektin maddesi, vücudumuzda bulunan kolesterolden
meydana gelen safra asidini bağlar. Ne kadar çok safra asidi
pektin vasıtasıyla yok edilirse, o kadar çok kolesterolü
kandan çekilerek safra asidine
dönüştürülür. Böylece kandaki zararlı
olabilecek kolesterol azaltıldığından kalb ve damar hastalıklarına
karşı korunmuş olursunuz.
4. Osteoporoza karşı kalsiyum kaynağı
Elma sirkesi yüksek miktarda kalsiyum, yani insan vücudunun
(kemik ve dişler başta olmak üzere) en temel mineralinden birini
ihtiva etmektedir. Organizmamız, gıdalarımızda kalsiyum azaldığı
takdirde metabolik reaksiyonlar için gerekli kalsiyumu sahip
olduğu kaynaklardan çekmeye başlar. Bu yüzden kemikler
mineral bakımından fakirleşir ve osteoporoz (kemik erimesi) ortaya
çıkabilir.
Bundan başka elma sirkesi, bağırsak cidarından kalsiyumun
geçişini kolaylaştıran sitrik asit (limon asidi) de ihtiva eder.
Günlük sirke tedavisi
Elma sirkesinin şifalı gücünden gerektiği şekilde istifade
etmek ve vücudunuzu zehirlerden arındırmak istiyorsanız, bu
süre içinde ek olarak sigara, kahve veya alkol gibi zevk
veren maddelerden uzak kalırsanız, birden kendinizi iyi hissettiğinizi
göreceksiniz. Bir gün boyunca sadece hafif, ama kıymetli
gıdalar alınız. Buna ilâveten su, bitki çayı ve meyve suyu
içiniz. Kalan iki günde sadece sıvı gıdalar alınız.
Günde üç kez elma sirkesi, bal karışımı, ek olarak
maden suyu, bitki, meyve çayı ve sebze püresi olarak;
üç günlük perhizden sonra tekrar normal
hayatınıza devam edebilirsiniz.
Cilt ve saç bakımı
Elma sirkesi bilhassa kozmetik sahasında tesirini ciddi şekilde
göstermektedir. Çünkü pH değeri cildimizle aynı
değerdedir. Tabiî sirke asidiyle cildimizin tabiî asit
tabakası dengelenir ve cildimizin en dış tabakası altındaki kan
dolaşımı harekete geçirilir. Böylece cildimiz nazik ve
yumuşak kalır. Ayrıca elma sirkesi mantar ve bakterilerin gelişmesini
engeller.
Duş veya banyodan sonra vücudumuzu, elma sirkesi karıştırılmış su
ile ovunuz veya banyo suyuna bir bardak sirke ilâve ediniz.
Cildinizin pürüzsüz ve yumuşak kalması ve
tırnaklarınızın kırılmaması için 4-6 haftalık, elma sirkesi-bal
karışımı temel tedavi tavsiye edilmektedir. Kuru cilt ve çatlak
tırnaklara aynı nispette elma sirkesi ve zeytinyağı
sürülürse iyi gelir.
Cilt problemlerine dair püf noktaları
Döküntülü kısımları olan cildin üzerine
inceltilmiş sirke ihtiva eden tampon sürülürse derhal
döküntü kaybolur. Diğer cilt problemleri ise daha
inatçıdır. Güvenilir ev reçetesi olarak özel
bir sirke macunu geliştirilmiştir. Cildinizde oluşan siğil ve nasırları
elma sirkesi-tuz hulâsası ile kontrol altına alınabilirler.
Elma sirkesi tuz hulâsası
Birçok kez kullanıldığında elma sirkesi-tuz hulâsası cilt
değişimlerine karşı tesirli olmakta; bereler, şişmeler iyileşmektedir.
Ayrıca hemoraji (kanama)'nın yayılması önlenmekte, iltihabî
süreçler de gerilemektedir. Bir ölçek mutfak
tuzunu dört ölçek elma sirkesinde erittikten sonra
günde birkaç kere ilgili yerlere tamponla
sürüldüğü takdirde kısa sürede tesiri
görülecektir.
Elma sirkesi macunu
Elma sirkesine ek olarak çörekotu tohumu ve yağı, ayrıca nar kabuğu ile hazırlanmaktadır.
1. İki bardak elma sirkesini bir bardak öğütülmüş çörekotu tohumuyla karıştırınız.
2. Altı-yedi saat bu karışım bekletilir ve bir kompres veya benzer bir
şeyle süzülür. Daha sonra 24 saatliğine
çökelmeye bırakılır.
3. Arta kalan sıvı kısmını dökünüz, elde edilen
çökeltiyi öğütülmüş nar kabuğu ve elma
sirkesiyle 4; 2; 1 nisbetlerinde karıştırıp, fırında kısa bir süre
ısıtınız.
Bu macunun altına aynı miktarda saf çörekotu yağı
sürünüz. Geceleyin hastalıklı bölgeye
sürülen bu macun; sivilce, egzama, sedef hastalığı, ayaklarda
mantar ve diğer ciltte oluşan acı veren rahatsızlıklara iyi gelmektedir.
Saç bakımı için
Parlak ve yumuşak saçlar için, saçları yıkadıktan
sonra içinde ¼ ölçeğinde elma sirkesi
bulunan sıcak su ile saçlarınızı durulayın. Aşırı saç
dökülmesi genelde metabolizmanın düzgün
işlememesinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda da belirtilen elma
sirkesi-bal karışımı iyi gelmektedir.
Her gün sağlıklı olabilmek için
Yorucu bir haftadan sonra, üzerindeki gerilimi ve bitkinliği kim
gidermeyi istemez. Ne kadar yaşlanırsak, o kadar çok
tahammül sınırını zorladığımızı hissederiz. Böyle bir durumda
birtakım tesirli şifa kaynakları bize bahşedilmiştir. Mükemmel
beslenme ve egzersizin yanı sıra elma sirkesinin günlük doğru
kullanımı da önemlidir.
Enerji kaynağı olarak elma sirkesi
Ölçülü dozda alındığında elma sirkesi-bal
karışımı yan tesiri göstermeyen bir hayat iksiri olup,
bütün organizmamıza iyi gelmektedir. Sadece fizyolojik
metabolizmaları değil, aynı zamanda bağışıklık sistemini de
uyarmaktadır.
Elma sirkesi bal karışımı
Bir bardak suyu birer çay kaşığı elma sirkesi ve balla
karıştırınız. Bu karışımı her öğün içiniz. Mide
ekşimesi, gaz ve kabızlığa karşı sindirim üzerine teskin edici
özelliği gösterirken, birçok tedavi süresince
hızlandırıcı özelliği görülür. Meselâ sık sık
burun kanamalarına karşı kanın pıhtılaşmasını sağlar.
Ameliyat olmanız icab ediyorsa bundan dört hafta önce bu karışımı almaya başlayınız.
Akşamleyin rahatlatıcı bir banyo
Haricen kullanıldığında elma sirkesi yorgun kasları tekrar zinde
kılmaktadır. Bir küvet suya iki bardak sirke ilâve
edildiğinde gergin kasları gevşetmektedir. Bütün gün
ayakta kaldıktan sonra bazen ayaklarımızın şiştiğinden ve ağrıdığından
şikâyet ederiz. Bu durumda, inceltilmiş elma sirkesiyle
hazırlanan suda ayaklarımızın ağrılardan kurtulmasını ve dinlenmesini
sağlayabilirsiniz. Banyo yapmanız müsait değilse, küvet veya
bir leğene, ayak bilekleri suyun içinde kalacak şekilde, isteğe
göre sıcak veya soğuk su doldurunuz. İki ve üç bardak
elma sirkesi ilâve ediniz. Tamamen dinleninceye kadar, ayakları
su içinde durdurup hareket ettiriniz.
Sağlığa dair A'dan Z'ye öğütler
Elma sirkesi ilâç olmamasına rağmen, içerdiği
şifalı maddeler sebebiyle, aşağıda sayılan hafif rahatsızlıklarda iyi
gelmektedir.