Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim
Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, tıbbi ve aromatik
bitkilerden doğal yöntemlerle elde edilen fonksiyonel yağların
insan sağlığı açısından öneminin Türkiye'de de kabul
edilmeye başlandığını söyledi.
Konuyla ilgili bilimsel çalışmaların bu tarz yağlara ilgiyi
artırdığını ifade eden Doç. Dr. Kan, "Dünyada ve
ülkemizde sağlıklı yaşamın temel yapısını oluşturan ve sağlıklı
kalmak için tüketilmeye başlanan fonksiyonel yağların
beslenmemizde yerini alması gerekir." dedi. Çevre, yanlış
beslenme ve stres gibi hayat kalitesini etkileyen olumsuz
faktörlerin de etkisini azaltmak için fonksiyonel yağların
kullanımının her geçen gün arttığını belirten Doç.
Dr. Yüksel Kan, şunları kaydetti:
"Özellikle gelişme çağındaki çocukların zihin
fonksiyonları ve kemik gelişiminde, yaşlıların beslenmesinde
fonksiyonel yağların ayrı bir önemi var. Doğal tıbbi ve aromatik
katkısı olan bitki yağlarının endüstriyel olarak üretiminde
araştırma ve geliştirme çalışmaları da hız kazanmıştır.
Tüketici tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın
üretim ve kullanım özellikleri hakkında ürün
üzerindeki bilgilere dikkat etmelidir. " Konya, aa
Hangi bitki yağı neye iyi geliyor?
Çörekotu yağı: Antioksidan ve iltihabı önleyici özelliği var.
Üzüm çekirdeği yağı: Omega-6 yağ asidi olan linoleik
asit bakımından zengindir. Yağ en az yüzde 69 oranında vücuda
yararlı linoleik asit taşımaktadır.
Ceviz yağı: Bu yağı tüketen 793 kişi üzerinde Fransa'da
yapılan bir çalışmada bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL
kolesterol düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Omega-3
yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda
pozitif etkiler oluşturduğu görülmüştür.
Aspir tohumu: Vücuttaki yağ oranını azaltarak, daha
küçük yağ moleküllerine
dönüştürmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak, yağ ve
kas dengesini düzenleyip zayıflamaya yardımcı olur.
Keten tohumu yağı: İçerdiği Omega-3 yağ asidi olan alfa
linolenik aside bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu, koroner kalp
hastalıklarını önleyici etki gösterir. Ülseratif kolit
gibi iltihaplı hastalıkları önlemede de yardımcıdır. Keten
tohumunun vücutta kolesterolün oluşmasını engellediği,
kolesterolü düşürdüğü ve yüksek tansiyonu
düşürmede yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yorgunluğa,
halsizliğe karşı enerji ve güç verir, bağışıklık sistemini
güçlendirir.
Nar çekirdeği yağı: Güçlü antioksidan etkiye
sahip olan nar çekirdeği yağı kalp sağlığını korumada
yardımcıdır. Vücut direncini artırır. Sindirim sistemini koruyucu
etkileri ortaya konulmuştur.
Kabak çekirdeği yağı: Prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin
azaltılmasında yardımcı olduğu pek çok araştırmayla
gösterilmiştir.
Üyesi Doç. Dr. Yüksel Kan, tıbbi ve aromatik
bitkilerden doğal yöntemlerle elde edilen fonksiyonel yağların
insan sağlığı açısından öneminin Türkiye'de de kabul
edilmeye başlandığını söyledi.
Konuyla ilgili bilimsel çalışmaların bu tarz yağlara ilgiyi
artırdığını ifade eden Doç. Dr. Kan, "Dünyada ve
ülkemizde sağlıklı yaşamın temel yapısını oluşturan ve sağlıklı
kalmak için tüketilmeye başlanan fonksiyonel yağların
beslenmemizde yerini alması gerekir." dedi. Çevre, yanlış
beslenme ve stres gibi hayat kalitesini etkileyen olumsuz
faktörlerin de etkisini azaltmak için fonksiyonel yağların
kullanımının her geçen gün arttığını belirten Doç.
Dr. Yüksel Kan, şunları kaydetti:
"Özellikle gelişme çağındaki çocukların zihin
fonksiyonları ve kemik gelişiminde, yaşlıların beslenmesinde
fonksiyonel yağların ayrı bir önemi var. Doğal tıbbi ve aromatik
katkısı olan bitki yağlarının endüstriyel olarak üretiminde
araştırma ve geliştirme çalışmaları da hız kazanmıştır.
Tüketici tercihini yaparken kullanacağı fonksiyonel yağın
üretim ve kullanım özellikleri hakkında ürün
üzerindeki bilgilere dikkat etmelidir. " Konya, aa
Hangi bitki yağı neye iyi geliyor?
Çörekotu yağı: Antioksidan ve iltihabı önleyici özelliği var.
Üzüm çekirdeği yağı: Omega-6 yağ asidi olan linoleik
asit bakımından zengindir. Yağ en az yüzde 69 oranında vücuda
yararlı linoleik asit taşımaktadır.
Ceviz yağı: Bu yağı tüketen 793 kişi üzerinde Fransa'da
yapılan bir çalışmada bu kişilerde kalp sağlığını koruyan HDL
kolesterol düzeylerinin yüksek olduğu saptanmıştır. Omega-3
yağ asitlerinin kalp ve damar sağlığının korunmasında ve iltihaplarda
pozitif etkiler oluşturduğu görülmüştür.
Aspir tohumu: Vücuttaki yağ oranını azaltarak, daha
küçük yağ moleküllerine
dönüştürmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak, yağ ve
kas dengesini düzenleyip zayıflamaya yardımcı olur.
Keten tohumu yağı: İçerdiği Omega-3 yağ asidi olan alfa
linolenik aside bağlı olarak kalp sağlığını koruyucu, koroner kalp
hastalıklarını önleyici etki gösterir. Ülseratif kolit
gibi iltihaplı hastalıkları önlemede de yardımcıdır. Keten
tohumunun vücutta kolesterolün oluşmasını engellediği,
kolesterolü düşürdüğü ve yüksek tansiyonu
düşürmede yardımcı olduğu belirlenmiştir. Yorgunluğa,
halsizliğe karşı enerji ve güç verir, bağışıklık sistemini
güçlendirir.
Nar çekirdeği yağı: Güçlü antioksidan etkiye
sahip olan nar çekirdeği yağı kalp sağlığını korumada
yardımcıdır. Vücut direncini artırır. Sindirim sistemini koruyucu
etkileri ortaya konulmuştur.
Kabak çekirdeği yağı: Prostat ve idrar kesesi şikayetlerinin
azaltılmasında yardımcı olduğu pek çok araştırmayla
gösterilmiştir.