.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    Okseotu

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    Okseotu Empty Okseotu

    Mesaj  AsiRuH Cuma Mart 27, 2009 8:49 pm

    Ökseotu (Viscum album L.), yöresel olarak, çekem,
    purç, gökçe, gevele, güvelek ve gövelek
    adlarıyla tanınır. Saçak köklerinin yardımıyla yapraklı
    ağaçlarda (elma, armut, söğüt, kavak), çam ve
    köknar gibi yumuşak odunlu ağaçlarda asalak (parazit)
    olarak yaşayan, hayatımızdan ayrı düşünemeyeceğimiz bu
    bitkiyi kim tanımaz ki! Kendisini barındıran ağacın yüksek
    dallarının üstünde yuvarlak bir top biçiminde yetişir.
    Her zaman yeşil olan yaprakları deriyi andırır ve sarımsı yeşildir.
    Kışın kelebek kanatlarını andıran yapraklarını dökmez. Meyveler
    bezelye veya nohut büyüklüğünde, parlak, beyaz
    renkli ve cama benzer, içi kaygan ve yapışkandır. Bu beyaz
    yapışkan madde insanlar için zehirlidir.Ama onları iştahla yiyen
    kuşlara hiçbir zararı dokunmaz. Kuşlar, bitkinin yapışkan
    tohumunu gagalarına alıp dallara sürterek veya kursaklarında
    yumuşattıkları meyve çekirdeklerini dalların üstüne
    dışkılayarak yeni bitkilerin kök salmasını sağlarlar. Bu tohum ne
    suyun içinde, ne toprakta ne de başka bir ortamda
    filizlenemediği (kök salamadığı) için, bitki ancak bu
    şekilde üreyebiliyor. Ökseotu bu şekilde çoğalmayı
    kuşlara borçlu olduğu halde, bazı yörelerde aynı yapışkan
    madde kuşlar için tuzak olmaktadır .
    Bu yapışkan madde çubuklar üzerine sürülmekte ve
    küçük kuşları yakalamak için "ökse" olarak
    kullanılmaktadır. Bitki rezin, saponinler, organik asitler,
    alkaloitler, viscotoxin, acetylcholin, lectine, inosit ve müsilaj
    taşımaktadır. Çok eski çağlardan beri şifalı
    özelliği bilinir. İnce kıyılarak gölgede kurutulan yapraklar
    ve küçük saplar, yalnızca ekim başından aralık
    ortasına kadar ve mart-nisan aylarında toplanır. Bu zamanın dışında
    şifalı güce sahip değildir. Toplama konusunda bir uyarı daha: Mart
    ve nisan aylarında bitki daha meyve vermemiştir. Bu durumda, yapışkan
    meyvelerle uğraşmak gerekmeyeceği için, yaprak ve sapları mart-
    nisan aylarında toplamak daha kolay olur.
    Ökseotu, yani yapraklar ve saplar hiçbir biçimde
    zehirli değildir, ama meyveleri, ağız yoluyla kullanılırsa zehirlidir!
    İçyağı ile karıştırılarak merhem haline getirildiğinde,
    donuklarda, dıştan başarıyla kullanılır. Ökseotu, salgı sistemini
    en iyi biçimde etkileyebildiği için, yetkin bir
    metabolizma etkileyici bitki olma özelliğine de sahiptir. Hormon
    dengesinin bozuk olduğu hallerde bitki çok başarılı olur. Bu
    durumlarda, günde en azından 2 bardak çay, sabahları ve
    akşamları olmak üzere içilebilir. Atar damar sertliğinde
    ökseotu oldukça etkili olabilir . Kalp krizi riskine karşı
    da önerilecek bir şifalı bitkidir ve önceden, aksatmadan
    bitki çayı içildiğinde, bu tür bir problemle
    hiçbir zaman karşılaşılmayabilir. Eğer bir kalp krizi
    atlatılmışsa, 6 hafta boyunca günde 3 bardak, 3 hafta boyunca
    günde 2 bardak ve 2 hafta boyunca günde 1 bardak bitki
    çayı içilebilir. Ama bu kürün uygulanışı, ilk
    bardak kahvaltıdan önce ve sonra, ikinci bardak öğle
    yemeğinden önce ve sonra, olmak üzere, hep yarım bardak
    olarak içilmelidir. Bitki çayı, kan durdurucu olarak da
    kullanılır. Soğuk olarak buruna çekildiğinde, burun kanamasını
    durdurur. Bitkide, bünye düzenini normalleştiren maddeler
    bulunduğu için, yüksek tansiyon aşağı çekilirken,
    alçak tansiyon da yükseltiliyor. Böylece, rahatsız
    olan kalp rahatlar ve görevini rahatça yapabilecek bir
    ortam oluşur. Kanın kafaya basıncı, kulakların uğuldaması ve görme
    bozuklukları biçiminde kendini gösteren anormal kan basıncı
    (yüksek tansiyon) halleri de düzene girebilir. Kişinin pek
    çok görevi üstlenmek zorunda olduğu
    günümüzün hızlı yaşam biçiminde, insanlığın
    bu tür yardımcılara gerçekten ihtiyacı var.
    Günde 2-3 bardak bitki çayını yudumlayarak
    içtiğinizde, sizin kalbiniz ve kan dolaşımınız da normale
    dönecek ve çalışma gücünüzü tam
    anlamıyla kazanabileceksiniz. Ne olursa olsun, yılda bir kere 6 hafta
    süreli bir ökseotu çay kürü uygulanmalıdır.
    Kan dolaşımı ve tansiyon, bu 6 hafta içinde normale
    dönecektir. Bu durumun değişmemesini sağlamak için, yıl
    boyunca, bir bardak bitki çayı sabahları içilmelidir.
    Kadınlar da ökseotu çayıiçmelidirler!Normale
    dönen tansiyon sayesinde, dölyatağı (rahim) ve adet
    görme düzensizlikleri önlenmiş olur. Özellikle
    aşırı olan adet kanamaları ve loğusalık kanamaları böylece kontrol
    altına alınmış olur. Menopoz döneminde, kalp çarpıntısı ve
    düzensizlikleri, duygu coşkunlukları, korku ve soluk alma
    zorluklarına karşı, birkaç ay boyunca bitki çayı
    içilmelidir. Böylece tüm bu rahatsızlıklar ve
    düzensizlikler sona erecek ve kişi, menopoz döneminde
    olduğunu duyumsamayacaktır bile. Taze bitki özsuyu, kadının
    kısırlığına da yardımcı olabilir. Taze Ökseotu sap ve yaprakları
    güzelce yıkanarak, ince kıyılır ve nemli durumdayken mikserde suyu
    sıkılır. Bu özsudan 25 damla, biraz suyun içinde,
    kahvaltıdan yarım saat önce ve yatmadan önce alınır. Son
    zamanlarda, ökseotu, kanserden koruyucu ve kansere karşı etkili
    ilaçlarda kullanılmaya başlandı. Deneyimler, şifalı bitkilerin
    her zaman nasıl temizleyici ve hastalıkları iyileştirici
    özelliklere sahip olduklarını kanıtlıyor.
    Ökseotu meyvelerinin yakı sakızı ile ezilmesi sonucu elde edilen
    karışım,Gaziantep, Şanlıurfa ve Van yöresinde yakı halinde
    romatizma ağrılarının giderilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca ezilmiş
    meyveler çıban üzerine konarak; çıbanın
    açılması ve cerahatın dışarı çıkması sağlanır.
    UYARILAR: Ökseotunun meyveleri insanlar için zehirlidir ve kesinlikle içten (dahilen) kullanılmamalıdır.
    Kullanım Biçimleri:

    Çay hazırlamak: Ökseotu çayı yalnızca soğuk suda
    hazırlanır. İnce kıyılmışyarım tatlı kaşığı bitki (yaprak ve sap), orta
    boy bir su bardağı dolusu soğuk suda gece boyunca bekletilir,
    sabahleyin hafifçe ısıtılır ve süzülür.
    Çay gün boyuna yayılarak yemeklerden önce ve yemek
    aralarında yudumlanarak yavaş yavaş içilir. Eğer gün
    boyunca fazlaca içilmesi gerekiyorsa, hazırlanan çay bir
    termosta saklanabilir.
    Taze Bitki Özsuyu:Taze yapraklar ve ilk saplar yıkanır ve nemliyken mikserde sıkılır.
    Merhem Hazırlamak: Taze beyaz meyveler ezilerek, içyağı veya
    tereyağı ile iyice karıştırılır ( Sadece dıştan kullanılır ).
    Viscum album(Ökse otu)
    Yayılışı: Vatanı Asya ve Avrupa’dır, yarı parazit bir bitki
    olarak yurdumuzda çeşitli ağaçların üstünde
    (çam, söğüt, kavak, meyva ağaçları) yaygın
    olarak bulunur.

    Kullanılan kısımları: Yaprak, çiçek ve meyvalı genç dallar (Visci albi herba).

    Etken bileşikleri: Toksik polipeptitler (viskotoksinler), lektinler,
    flavonlar, biyojen aminler, fenilpropan türevleri, lignanlar.

    Etki ve kullanılışı: Drogda tansiyon düşürücü,
    sitostatik ve immünostimülan etkiler saptanmıştır; enjeksiyon
    ile dokuya verildiğinde viskotoksinler nekrotize edici etki
    gösterirler, tümoral rahatsızlıklar, dejeneratif iltihabi
    eklem rahatsızlıkları ve yüksek tansiyonda kullanılır.

    Dozaj: İlaç prospektüsüne göre.

    Kombinasyonları: Bazı durumlarda Crataegus ve Allium sativum ile kombine edilmektedir.

    Yan etkileri, geçimsizlikleri, kontrendikasyonları: Parenteral
    uygulamada titreme, üşüme, ateş, baş ağrısı, alerjik
    reaksiyonlar yapabilir.

    Katıştırma: Saptanamamıştır.
    ÖKSE OTU: Eski bir şifa bitkisi olan ökse otu, Druidler
    tarafından kutsal bir bitki olarak kabul edilir ve ona saygı
    gösterilirdi. Büyük bir törenle toplanır ve
    dalından altın bir bıçakla kesilirdi. Eski hekimler ökse
    otunu, sara hastalığının etkin bir şifası olarak kullanırlardı.
    Ufak sapları ve yaprakları kurutulmak üzere ufak ufak kesilir.
    Ancak Ekim başlarından, Aralık ayının ortasına kadar, daha sonra da
    Mart ve Nisan aylarında toplananlarda şifa vardır. Geri kalan
    zamanlarda toplanan Ökse Otu faydasızdır.
    Sapları yaprakları çok kuvvetli şifa aracı olan Ökse Otunun
    meyveleri zehirlidir, o yüzden satın alırken çok dikkat
    etmek gerekir.
    Ökse otunun en yararlı olduğu hastalık, kalp ve dolaşım
    bozukluklarıdır. Tüm bedenin dengesini düzenleme konusunda
    çok faydalıdır; yüksek tansiyonu düşürür,
    düşük tansiyonu yükseltir. Başa kan hücum etmesi,
    kulak uğultusu, görme bozuklukları, baş dönmesini tedavi
    eder. Tüm kalp hastalıklarına iyi gelir, her çeşit dolaşım
    bozukluklarında ve kalp hastalığında çok yardımcıdır.Ökse
    Otu, salgı bezi sistemine çok faydalı olduğu için harika
    bir metabolizma ilacıdır. Aynı şekilde pankreası da etkiler ve şeker
    hastaları için de çok faydalı bir bitkidir.

      Forum Saati C.tesi Kas. 16, 2024 12:37 am