Uzmanlar, tüketilen kereviz, peynir, balık ve yeşil
çay gibi hayvansal ve bitkisel besinlerin dişleri
güçlendirirken, ağız kokusunu da giderdiğine dikkat
çekiyor.
Kereviz: Kereviz dişleri iki yolla korur. Kereviz ekstra
çiğnemeyi gerektiren bir yiyecektir. Bu ekstradan
tükürük salgılamayı sağlar, bu da
çürüklere neden olan bakterileri etkisiz kılar. Buna
ilaveten lifli ya da sert yapıdaki doğal yiyecekler dişetlerine masaj
yapar ve diş aralarını temizler.
Peynir: Peynir dişler için birden çok yarar sağlar. İlk
olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda
çürüklere karşı koruyup, yeni
çürükler oluşmasını engeller. Özellikle şekerli
gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin
dişleri çürütme etkisini giderme açısından son
derece önemli.
Yeşil Çay: Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki
bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda
etkili olur. Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir.
Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan
bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Kivi: Vitamin C eksikliği dişetleri hassaslaştırabilir, bakterilere
karşı daha dirençsizleştirebilir. Bu durumda da periodontal
rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. Bu durumla karşılamamak için
yeterince C vitamini almalısınız ve bunun için kiviyi
seçebilirsiniz, çünkü kivi diğer meyvelere
göre daha fazla vitamin C içerir.
Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan
faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan
kişilerdeki diş kökleri iltihaplı cep sayısını azaltır. Kalsiyum,
periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek
dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını
önlemeye yardım eder. Eğer sizde diş sağlığınızı
düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih
edin.
Maydanoz: Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra
biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza
yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz
sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.
Çilek: Çilek dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Aynı
zamanda diş taşlarından doğal yöntemle kurtulmanın
formülünü taşımaktadır. İçinde bulunan
çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Diş
taşlarının oluşumunu engeller.
Kuru Yemişler: Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak
bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar
içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine
yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı
olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.
Elma: Elma, kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini
sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri
temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye
edilir.
Balık: Balığın içeriğindeki fosfor, kemik ve diş dokusunun teme
maddelerinden bir tanesidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor
bulunmaktadır. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir
kez balık tüketilmelidir.
çay gibi hayvansal ve bitkisel besinlerin dişleri
güçlendirirken, ağız kokusunu da giderdiğine dikkat
çekiyor.
Kereviz: Kereviz dişleri iki yolla korur. Kereviz ekstra
çiğnemeyi gerektiren bir yiyecektir. Bu ekstradan
tükürük salgılamayı sağlar, bu da
çürüklere neden olan bakterileri etkisiz kılar. Buna
ilaveten lifli ya da sert yapıdaki doğal yiyecekler dişetlerine masaj
yapar ve diş aralarını temizler.
Peynir: Peynir dişler için birden çok yarar sağlar. İlk
olarak ağzın PH dengesini ayarlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda
çürüklere karşı koruyup, yeni
çürükler oluşmasını engeller. Özellikle şekerli
gıdalar alındıktan sonra yenilecek bir parça peynir, şekerin
dişleri çürütme etkisini giderme açısından son
derece önemli.
Yeşil Çay: Yeşil çayda bulunan katesin maddesi ağızdaki
bakterilerin yok olmasına yardımcı olurken aynı zamanda kansere karşıda
etkili olur. Dolayısıyla ağız kanserlerine karşıda etkili bir maddedir.
Bu madde aynı zamanda kötü ağız kokusuna neden olan
bakterileri de ağızdan uzaklaştırmaya yardımcı olur.
Kivi: Vitamin C eksikliği dişetleri hassaslaştırabilir, bakterilere
karşı daha dirençsizleştirebilir. Bu durumda da periodontal
rahatsızlığa yakalanabilirsiniz. Bu durumla karşılamamak için
yeterince C vitamini almalısınız ve bunun için kiviyi
seçebilirsiniz, çünkü kivi diğer meyvelere
göre daha fazla vitamin C içerir.
Yoğurt: Kalsiyum açısından zengin olan yoğurdun dişlere olan
faydaları saymakla bitmez. Kalsiyum periodontal rahatsızlığı olan
kişilerdeki diş kökleri iltihaplı cep sayısını azaltır. Kalsiyum,
periodontal rahatsızlık dolayısıyla oluşmuş sallantılı ve gevşek
dişleri iyileştirmede yardımcı olur. Kalsiyum, diş kayıplarını
önlemeye yardım eder. Eğer sizde diş sağlığınızı
düşünüyorsanız, kalsiyum deposu olan yiyecekleri tercih
edin.
Maydanoz: Ağız kokusuna neden olan yiyecekleri tükettikten sonra
biraz maydanoz çiğnemek hoş bir ağız kokusuna sahip olmanıza
yardımcı olacaktır. Bu sayede ise kötü ağız kokusu maydanoz
sayesinde hoş bir kokuya dönüşür.
Çilek: Çilek dişlere ve dişetlerine iyi gelir. Aynı
zamanda diş taşlarından doğal yöntemle kurtulmanın
formülünü taşımaktadır. İçinde bulunan
çeşitli asitler diş diplerinde biriken taşları eritir. Diş
taşlarının oluşumunu engeller.
Kuru Yemişler: Kuru yemişler ve çekirdekler dişi kaplayarak
bakterilere karşı koruyucu bir tabaka oluşturan doğal yağlar
içerirler. Bu yağlar diş minesinin güçlenmesine
yardımcı olarak çürümelere karşı daha dayanıklı
olmasını sağlar ve çekirdekleri de kalsiyum içerir.
Elma: Elma, kabukla yenilmesi bir yandan dişlerin kuvvetlenmesini
sağlarken, diğer yandan da içerisindeki maddelerle dişleri
temizler. Elma, havuç gibi meyveleri ısırarak yenilmesi tavsiye
edilir.
Balık: Balığın içeriğindeki fosfor, kemik ve diş dokusunun teme
maddelerinden bir tanesidir. Bunlarda dişleri sertleştiren fosfor
bulunmaktadır. Dolayısıyla daha sağlıklı dişler için haftada bir
kez balık tüketilmelidir.