YEME HATALARI
Fazla Yemek
Bazı kimseler yaş, kilo ve çalışma durumlarına bakmadan,
ihtiyaçlarından fazla yemek yerler. Fazladan yemek yemek, insana
faydadan çok zarar getirir. Vücudun vakitsiz yorulmasına,
ömrün kısalmasına neden olur. İhtiyaçtan fazla
yememeye dikkat edilmelidir. Ayrıca günlük yiyecekler 3-4
öğüne bölünerek yenilmelidir.
Et ve Yağın Fazla Yenmesi
Vücudun çeşitli gıda maddelerini belirli oranlarda alması
gerekir. Bazı kimseler et ve yağı fazla kaçırarak karaciğer ve
böbreklerinin yorulmasına, vücutlarının veriminin
düşmesine neden olurlar. Yeterli şekerli gıdalar yenmezse,
vücut aldığı et ve yağı hazmedemez ve onlardan yararlanamaz.
Süt ve Mamüllerinin Yeterince Yenmemesi
En fazla rastlanan hatalardan biridir. Genellikle süt ve
mamülleri çocuklar ve hastalar için zannedilir.
Hayvansal protein ihtiyacının bir kısmının süt ve süt
mamüllerinden alınması, böbrek ve karaciğerin dinlenmesini ve
korunmasını sağlar. Bu bakımdan herkes hergün az veya çok
bunlardan yemeye çalışmalıdır.
Taze Sebze ve Meyvelerin Az Yenmesi
Günlük yiyeceklerin 1/3’ünün çiğ taze
sebze ve meyveden oluşması gerekir. Vücut bunlardan gerekli
vitamin, enzim ve minarel gibi maddeleri alır. Bunlar yeterince
yenmezlerse, vücut diğer yediği gıdalardan tam yararlanamaz ve
çeşitli hastalıklara kapı açılır.
Kahvaltının Yeterince Yapılmaması
Bazı kimseler kahvaltı etmez veya çok az şey yerler. Bu hatadır.
Zira kaide olarak batı ülkelerinde sabah kahvaltısı ile öğle
yemeği çok kuvvetli yenir. Çünkü,
günün ağır çalışması, bu öğünlerdeki
gıdalarla yapılabilir.
Yemeklerin Belirli Saatlerde Yenmemesi
Yemekler belirli saatlerde yenilmeli ve yemekten hemen sonra bedeni ve
zihni çalışma yapmamalı; bir süre dinlenilmelidir. Belirli
saatlerde yemek yenmezse, zamanla mide salgı sistemi bozulur ve
hazımsızlık çekilir.
Yeme Biçimi
Yemekler neşe içerisinde ve yavaş yenilmelidir.
Üzüntülü konuşmalar ve haberler yemekten sonra
konuşulmalıdır.