Kabak (cucurbita) : Kabakgiller familyasından,
meyvası sebze olarak kullanılan, otsu bir bitki cinsidir. Kökü saçak
şeklindedir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde
sert ve kısa tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri
sarıdır. Meyvesi, etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen pek
çok tohum vardır.
Faydası : İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostattan doğan şikayetleri
giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü
yumuşatır, öksürüğü keser. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak
kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Lapası dıştan tatbik edilecek
olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser. Kabakulakotu (venüsçiçeği) : İkiçeneklilerden; 70-80 cm boyunda ince saplı tırmanıcı bir bitkidir. Çiçekleri koyu kahverengidir. Kokusu pistir.
Faydası : İdrar söktürür. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Kafuru (kafur) : Tabiatta, bir çok bitkide bulunur. Tıpta kullanılan kafuru "Japonya Kafuru"dur. "Cinnamomun Camphorea"
ağacının odunu, su buharıyla distile edilerek elde edilir. Kafuru
renksiz, şeffaf, billuri yapılı, gevrek parçalarıdır. Kokusu hususi ve
keskin, lezzeti sonradan serinlik veren acı ve yakıcıdır. 204 santigrat
derecede kaynar. Adi sıcaklıkta uçar. Suda çok az erir. Alkolde,
eterde, kloroformda, benzolde ve yağlarda çok erir.
Faydası : Kan dolaşımını kuvvetlendirir. Beyni ve sinirleri
uyarır. Kalp yetersizliğini giderir. Solunum sistemini uyarır.
Bronşların ifrazatını arttırır. İspirto ile karıştırılmış kafuru,
ağrıları ve kepeklenmeyi keser. Akciğer hastalıklarında faydalıdır.
Ateşli hastalıklarda, uyuşturucu maddelerde zehirlenmelerde ve gece
terlemelerinde de kullanılır. Tıpta kafurulu yağ, kafurulu ispirto gibi
terkipler kullanılır. Kahkahaçiçeği (çitsarmaşığı) : Çitsarmaşığıgiller familyasından, uçları mavi çizgili beyaz çiçekler açan bir çeşit sarmaşıktır.
Faydası : Kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Kahve (coffea) : İkiçenekliler sınıfının,
kökboyasıgiller familyasından, vatanı Afrika olan, fakat Asya ve
Amerika'nın tropik bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir
ağaçtır. En çok bilineni Arabistan kahvesi'dir. 7-8 metre boyunda bir
ağaçtır. Yaprakları sivri uçlu olup, kenarları dalgalıdır. Çiçekleri
beyaz ve hoş kokuludur. Meyvesi kiraza benzer; içinde ince iki çekirdek
bulunur. Her çekirdeğin içinde aynı şekilde bir tohum vardır.
Tohumlarında, kafein alkoloidleri vardır.
Faydası : Kandolaşımını sağlar. Uykuyu kaçırır, düşünmeyi
kolaylaştırır. Yarımbaş ağrılarını dindirir. Uyuşturucu maddelerle
zehirlenmelerde faydalıdır. Boğmaca öksürüğünü keser. Nikris ağrılarını
teskin eder. Tansiyonu yüksek olanların kahve içmemesi tavsiye edilir.
Ayrıca fazla miktarda içildiğinde uykusuzluk, sinir bozukluğu ve
çarpıntı yapar. Kakao (hindbademi) : İkiçenekliler sınıfının
sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir ağacın
meyvesidir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları derimsidir.
Çiçekleri her mevsimde açar. Meyvelerinin içinde kestane büyüklüğünde
tohumları vardır. Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid
vardır. Bu madde uyarıcıdır. Tohumlarından kakao yağı çıkarılır.
Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır.
Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata
denir.
Faydası : Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar
söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek
iltihaplarını giderir. Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı
yapar. Kakule (cardamon) : İkiçenekliler sınıfının,
zencefilgiller familyasından bir bitkidir. Hindistan'da ve Asya'nın
sıcak bölgelerinde yetişir. Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür.
İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır.
Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır. İçeriğinde sineol, terpineol
ve asetat vardır.
Faydası : Ferahlık verir. İştah açar. Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir. Vücuda rahatlık verir. Kanaryaotu (senecio) : Bileşikgiller familyasından
bir bitki cinsidir. Adikanaryaotu denilen çeşidi, bütün yıl boyunca
çiçek açan 10-40 santimetre boyunda bir veya iki yıllık otsu bir
bitkidir. Çiçekleri küçük silindir şeklindedir. Meyvelerinin içeriğinde
uçucu yağ, tanen, reçine, inulin vardır. Köklerinde ise; "Senecin" ve "Senecionin" adlı iki alkoloid bulunur.
Faydası : Aybaşı kanamalarını düzenler. Aybaşı ağrılarını
keser. Bağırsak kurtlarını düşürür. İshal, dizanteri ve kanamalarda
faydalıdır. Yaraları iyileştirir. Romatizma ağrılarını keser. Kantaron (kantariyyon) : İkiçenekliler sınıfının,
bileşikgiller familyasından, bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde
yaygın olan çok yıllık veya bir yıllık bitkidir. Kırmızı, sarı, mavi ve
nadiren beyaz çiçekli olanı bulunur. Kökü acıdır. Bu türüne "Büyük
Kantaron" da denir. Çoğunlukla kökü kullanılır. Yaz aylarında toplanıp
kurutulur.
Faydası : Vücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar,
hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahat devresini kısaltır. Nezle ve
bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir.
Yaraların iyileşmesinde yardımıcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit
fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında
da faydalıdır. Karaağaç (ulmus) : İkiçenekliler sınıfının,
karaağaçgiller familyasından, kışın yaprak döken, bir çeşit orman
ağacıdır. Yaprakları kısa saplı, kenarları çift dişlidir. Çiçekleri
salkım şeklindedir. Odunu iyidir. Hekimlikte kabukları kullanılır.
Faydası : Ağrıları keser. Yara ve bereleri tedavi eder. Yaprakları kaynatılıp, içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür. Karabaşotu (lavadula stoechas) : Ballıbabagiller
familyasından, bir veya çok yıllık otsu yahut dip kısmı odunsu bir
bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkarır.
Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden karabaşyağı
denilen bir esans çıkarılır. Yurdumuzda alçak makilerde bulunur.
Faydası : Ağrıları geçirir. Kalbe kuvvet verir. Damar
sertliğinde faydalıdır. Balgam söker. Sara ve beyin hastalıklarında
kullanılır. Uyuşukluğu giderir, zindelik verir. Karabiber (dar-i fülfül) : İkiçenekliler sınıfının,
karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan, yaprak
dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve
damarlıdır. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır.
Faydası : Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır.
Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz
birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar
söktürür. Enerji verir. Cinsel istekleri kamçılar. Sinirleri
kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Damar sertliği,
yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan
şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar. Karamuk (agrostemma githago) : Karanfilgiller
familyasından, yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu
zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları
zehirli bir bitkidir. Üzeri tüycüklerle kaplıdır. Yaprakları
almaşıktır. Çiçekleri büyük ve güzel ve morumsu pembe ve ender olarak
da beyazdır.
Faydası : Soğuk algınlığını giderir. Karanfilağacı (caryophyllus aromaticus) :
Mersingiller familyasından anayurdu Molük adaları olan ve birçok tropik
ülkelerde ve başlıca Zengibar, Filipinler ve Hindistan'da yetiştirilen,
kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çiçeğinin tomurcuklarına
karanfil denir. Baharat olarak kullanılır. Çiçeklerinden elde edilen
karanfilyağının içeriğinde hidrokarbür, euganol, salisilik asid ve
karyofilin vardır. Güzel kokuludur. Tadı acıdır. Baharat olarak
kullanılır.
Faydası : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri
uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar. İshali keser.
Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Cinsel arzuları kamçılar. Doğumu
kolaylaştırır. Karanfil esansı diş macunlarında kullanılır. Karanfilçiçeği (dianthus caryophyllus) :
İkiçenekliler sınıfının, karanfilgiller familyasından; karşılıklı ensiz
sivri yapraklı, düğüm düğüm ince saplı, 300 kadar çeşidi bulunan, otsu
bir süs bitkisidir. Yaprakları pembe, beyaz veya kırmızıdır. Ençok
tanınan türü çiçek karanfili'dir. Çok hoş kokuludur. Yapraklarından
şurup yapılır.
Faydası : Ateş düşürür, terletir. İştah açar. Mide
üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. Dağkaranfilinin çiçekleri balla
karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir. Karanfilkökü (geum urbanum) : Gölgelik yerlerde
yetişen sarı çiçekli bir çeşit bitkinin, karanfil kokulu köküdür.
İlkbahar ve yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde tanen vardır.
Faydası : Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. İştah açar. Ağrıları dindirir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kardeşkanı (ejderkanı) : Birçenekgiller sınıfının,
zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya
ağaçcıktır. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir.
Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden,
boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar.
Faydası : Yaraları tedavi eder. Dış kanamaları keser. Karnabahar (karnabit) : Turpgillerden; vatanı Doğu
Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil,
çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya
benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle
lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur.
Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart
karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından
çok zengindir.
Faydası : Zihin yorgunluğunu giderir. Cinsel gücü arttırır.
Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi
gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetlerin
azalmasında yardımcı olur.
meyvası sebze olarak kullanılan, otsu bir bitki cinsidir. Kökü saçak
şeklindedir. Gövdesi sürüngen, köşeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde
sert ve kısa tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü; çiçekleri
sarıdır. Meyvesi, etli ve suludur. İçinde kabak çekirdeği denilen pek
çok tohum vardır.
Faydası : İdrar söktürür ve idrar tutukluğunu giderir.
Böbrek ve mesane iltihaplarını temizler. Prostattan doğan şikayetleri
giderir. Mide ve bağırsaklara yumuşaklık verir, kabızlığı giderir.
Basuru olanlar için faydalıdır. Yüksek tansiyonu düşürür. Göğsü
yumuşatır, öksürüğü keser. Helvacıkabağının çekirdekleri bağırsak
kurtlarının düşmesine yardımcı olur. Lapası dıştan tatbik edilecek
olursa boğaz ağrılarını ve kadınlarda görülen akıntıyı keser. Kabakulakotu (venüsçiçeği) : İkiçeneklilerden; 70-80 cm boyunda ince saplı tırmanıcı bir bitkidir. Çiçekleri koyu kahverengidir. Kokusu pistir.
Faydası : İdrar söktürür. Aybaşı kanamalarının düzenli olmasını sağlar. Kafuru (kafur) : Tabiatta, bir çok bitkide bulunur. Tıpta kullanılan kafuru "Japonya Kafuru"dur. "Cinnamomun Camphorea"
ağacının odunu, su buharıyla distile edilerek elde edilir. Kafuru
renksiz, şeffaf, billuri yapılı, gevrek parçalarıdır. Kokusu hususi ve
keskin, lezzeti sonradan serinlik veren acı ve yakıcıdır. 204 santigrat
derecede kaynar. Adi sıcaklıkta uçar. Suda çok az erir. Alkolde,
eterde, kloroformda, benzolde ve yağlarda çok erir.
Faydası : Kan dolaşımını kuvvetlendirir. Beyni ve sinirleri
uyarır. Kalp yetersizliğini giderir. Solunum sistemini uyarır.
Bronşların ifrazatını arttırır. İspirto ile karıştırılmış kafuru,
ağrıları ve kepeklenmeyi keser. Akciğer hastalıklarında faydalıdır.
Ateşli hastalıklarda, uyuşturucu maddelerde zehirlenmelerde ve gece
terlemelerinde de kullanılır. Tıpta kafurulu yağ, kafurulu ispirto gibi
terkipler kullanılır. Kahkahaçiçeği (çitsarmaşığı) : Çitsarmaşığıgiller familyasından, uçları mavi çizgili beyaz çiçekler açan bir çeşit sarmaşıktır.
Faydası : Kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Kahve (coffea) : İkiçenekliler sınıfının,
kökboyasıgiller familyasından, vatanı Afrika olan, fakat Asya ve
Amerika'nın tropik bölgelerinde yetiştirilen, 20 kadar çeşidi olan bir
ağaçtır. En çok bilineni Arabistan kahvesi'dir. 7-8 metre boyunda bir
ağaçtır. Yaprakları sivri uçlu olup, kenarları dalgalıdır. Çiçekleri
beyaz ve hoş kokuludur. Meyvesi kiraza benzer; içinde ince iki çekirdek
bulunur. Her çekirdeğin içinde aynı şekilde bir tohum vardır.
Tohumlarında, kafein alkoloidleri vardır.
Faydası : Kandolaşımını sağlar. Uykuyu kaçırır, düşünmeyi
kolaylaştırır. Yarımbaş ağrılarını dindirir. Uyuşturucu maddelerle
zehirlenmelerde faydalıdır. Boğmaca öksürüğünü keser. Nikris ağrılarını
teskin eder. Tansiyonu yüksek olanların kahve içmemesi tavsiye edilir.
Ayrıca fazla miktarda içildiğinde uykusuzluk, sinir bozukluğu ve
çarpıntı yapar. Kakao (hindbademi) : İkiçenekliler sınıfının
sterculiaceae familyasından, vatanı tropik Amerika olan bir ağacın
meyvesidir. Kakao ağacı 4-10 metre boyundadır. Yaprakları derimsidir.
Çiçekleri her mevsimde açar. Meyvelerinin içinde kestane büyüklüğünde
tohumları vardır. Tohumlarının içeriğinde teobromin denilen alkoloid
vardır. Bu madde uyarıcıdır. Tohumlarından kakao yağı çıkarılır.
Kozmetik sanayiide ve eczacılıkta fitil yapmakta kulanılır.
Tohumlarının yağı alındıktan sonra elde edilen kakao tozuna çikolata
denir.
Faydası : Uyarıcı, iştah açıcı ve kuvvet vericidir. İdrar
söktürür. Vücuttaki zehirlerin dışarı atılmasını sağlar. Böbrek
iltihaplarını giderir. Fazla içildiği takdirde çarpıntı ve baş ağrısı
yapar. Kakule (cardamon) : İkiçenekliler sınıfının,
zencefilgiller familyasından bir bitkidir. Hindistan'da ve Asya'nın
sıcak bölgelerinde yetişir. Meyvesi 1-2 cm boyunda bir kapsüldür.
İçinde birbiri üzerine oturan siyah, prizmatik tohumları vardır.
Meyveler tamamen olgunlaşmadan toplanır. İçeriğinde sineol, terpineol
ve asetat vardır.
Faydası : Ferahlık verir. İştah açar. Mide rahatsızlıklarını ve gazları giderir. Vücuda rahatlık verir. Kanaryaotu (senecio) : Bileşikgiller familyasından
bir bitki cinsidir. Adikanaryaotu denilen çeşidi, bütün yıl boyunca
çiçek açan 10-40 santimetre boyunda bir veya iki yıllık otsu bir
bitkidir. Çiçekleri küçük silindir şeklindedir. Meyvelerinin içeriğinde
uçucu yağ, tanen, reçine, inulin vardır. Köklerinde ise; "Senecin" ve "Senecionin" adlı iki alkoloid bulunur.
Faydası : Aybaşı kanamalarını düzenler. Aybaşı ağrılarını
keser. Bağırsak kurtlarını düşürür. İshal, dizanteri ve kanamalarda
faydalıdır. Yaraları iyileştirir. Romatizma ağrılarını keser. Kantaron (kantariyyon) : İkiçenekliler sınıfının,
bileşikgiller familyasından, bütün dünyada, özellikle ılıman bölgelerde
yaygın olan çok yıllık veya bir yıllık bitkidir. Kırmızı, sarı, mavi ve
nadiren beyaz çiçekli olanı bulunur. Kökü acıdır. Bu türüne "Büyük
Kantaron" da denir. Çoğunlukla kökü kullanılır. Yaz aylarında toplanıp
kurutulur.
Faydası : Vücudu kuvvetlendirir. Ateşi düşürür. İştah açar,
hazmı kolaylaştırır. İshali keser. Nekahat devresini kısaltır. Nezle ve
bronşite faydalıdır. Öksürüğü keser. Mide ağrılarını dindirir.
Yaraların iyileşmesinde yardımıcı olur. Astım, mide ülseri, midede asit
fazlalığı, akciğer hastalıkları, damar sertliği ve sinir iltihaplarında
da faydalıdır. Karaağaç (ulmus) : İkiçenekliler sınıfının,
karaağaçgiller familyasından, kışın yaprak döken, bir çeşit orman
ağacıdır. Yaprakları kısa saplı, kenarları çift dişlidir. Çiçekleri
salkım şeklindedir. Odunu iyidir. Hekimlikte kabukları kullanılır.
Faydası : Ağrıları keser. Yara ve bereleri tedavi eder. Yaprakları kaynatılıp, içilecek olursa kandaki şeker miktarını düşürür. Karabaşotu (lavadula stoechas) : Ballıbabagiller
familyasından, bir veya çok yıllık otsu yahut dip kısmı odunsu bir
bitkidir. Ezildiği zaman çok kuvvetli ve hoş olmayan bir koku çıkarır.
Çiçekleri mavi veya menekşe rengindedir. Bir türünden karabaşyağı
denilen bir esans çıkarılır. Yurdumuzda alçak makilerde bulunur.
Faydası : Ağrıları geçirir. Kalbe kuvvet verir. Damar
sertliğinde faydalıdır. Balgam söker. Sara ve beyin hastalıklarında
kullanılır. Uyuşukluğu giderir, zindelik verir. Karabiber (dar-i fülfül) : İkiçenekliler sınıfının,
karabibergiller familyasından, vatanı Doğu Hindistan olan, yaprak
dökmeyen tırmanıcı bir bitkidir. Yaprakları yürek biçiminde ve
damarlıdır. Çiçekleri sarkıktır. Meyveleri küçük, toparlak ve sapsızdır.
Faydası : Mideyi ısıtır. İştah açar. Hazmı kolaylaştırır.
Mide ve bağırsaklardaki mikropları öldürür. Gaz söktürür ve gaz
birikmesine engel olur. Şeker hastalığının ilerlemesini durdurur. İdrar
söktürür. Enerji verir. Cinsel istekleri kamçılar. Sinirleri
kuvvetlendirir. Yiyeceklerde baharat olarak kullanılır. Damar sertliği,
yüksek tansiyon, egzama, üremi, bağırsak iltihabı ve romatizmadan
şikayet edenler, mümkün olduğu kadar az kullanmalıdırlar. Karamuk (agrostemma githago) : Karanfilgiller
familyasından, yurdumuzda hububat yetiştirilen tarlalarda görülen, çoğu
zaman buğdayla karışık olarak biten, 30-100 cm yüksekliğinde, tohumları
zehirli bir bitkidir. Üzeri tüycüklerle kaplıdır. Yaprakları
almaşıktır. Çiçekleri büyük ve güzel ve morumsu pembe ve ender olarak
da beyazdır.
Faydası : Soğuk algınlığını giderir. Karanfilağacı (caryophyllus aromaticus) :
Mersingiller familyasından anayurdu Molük adaları olan ve birçok tropik
ülkelerde ve başlıca Zengibar, Filipinler ve Hindistan'da yetiştirilen,
kış aylarında yaprak dökmeyen bir ağaçtır. Çiçeğinin tomurcuklarına
karanfil denir. Baharat olarak kullanılır. Çiçeklerinden elde edilen
karanfilyağının içeriğinde hidrokarbür, euganol, salisilik asid ve
karyofilin vardır. Güzel kokuludur. Tadı acıdır. Baharat olarak
kullanılır.
Faydası : Mikropları öldürür. Ağrıları dindirir. Sinirleri
uyarır. Hazmı kolaylaştırır. Koku giderir. İştah açar. İshali keser.
Bedeni ve zihni yorgunlukları giderir. Cinsel arzuları kamçılar. Doğumu
kolaylaştırır. Karanfil esansı diş macunlarında kullanılır. Karanfilçiçeği (dianthus caryophyllus) :
İkiçenekliler sınıfının, karanfilgiller familyasından; karşılıklı ensiz
sivri yapraklı, düğüm düğüm ince saplı, 300 kadar çeşidi bulunan, otsu
bir süs bitkisidir. Yaprakları pembe, beyaz veya kırmızıdır. Ençok
tanınan türü çiçek karanfili'dir. Çok hoş kokuludur. Yapraklarından
şurup yapılır.
Faydası : Ateş düşürür, terletir. İştah açar. Mide
üşütmesinden doğan şikayetleri giderir. Dağkaranfilinin çiçekleri balla
karıştırılıp yenirse, iktidarsızlığı giderir. Karanfilkökü (geum urbanum) : Gölgelik yerlerde
yetişen sarı çiçekli bir çeşit bitkinin, karanfil kokulu köküdür.
İlkbahar ve yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde tanen vardır.
Faydası : Mide ve bağırsak bozukluklarını giderir. İshali keser. İştah açar. Ağrıları dindirir. Sinirleri kuvvetlendirir. Kardeşkanı (ejderkanı) : Birçenekgiller sınıfının,
zambakgiller familyasından, Kanarya adalarında yetişen bir ağaç veya
ağaçcıktır. Gövdesi kalındır. Yaprakları sert ve kılıç şeklindedir.
Dallarının ucunda demet şeklinde toplanmıştır. Yaşlı gövdelerden,
boyacılıkta kullanılan, reçinemsi kırmızımtırak bir özsu akar.
Faydası : Yaraları tedavi eder. Dış kanamaları keser. Karnabahar (karnabit) : Turpgillerden; vatanı Doğu
Akdeniz bölgesi olan 2 yıllık otsu bir bitkidir. Yaprakları koyu yeşil,
çiçekleri beyaz veya sarımtıraktır. Kış sebzelerindendir. Lahanaya
benzer. Aslında, lahananın çiçek saplarının kısalıp etlenmesiyle
lahanadan türemiştir. Yenen kısmı, henüz açmamış yoğun çiçek durumudur.
Yurdumuzda; güzlük turfanda karnabahar, kışlık karnabahar ve mart
karnabahar olmak üzere üç çeşidi vardır. Fosfor ve vitamin bakımından
çok zengindir.
Faydası : Zihin yorgunluğunu giderir. Cinsel gücü arttırır.
Sinirleri kuvvetlendirir. İdrar söktürür. Dalak hastalıklarına iyi
gelir. Şeker hastalarına faydalıdır. Kalp hastalıklarında şikayetlerin
azalmasında yardımcı olur.