Farekulağı (güveyotu) : Çuhaçiçeğigillerden;
tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir. Kokusu
güzeldir. Çiçekleri, beyazımtırak erguvan rengindedir. Dallarının
ucunda, küçük demetler halinde bulunur. Yapraklarının altı tüylüdür.
Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde; terpinol, terpinin
vethymol gibi kokulu maddeler vardır.
Faydası : İştahı açar, vücuda dinçlik verir. Nezleyi keser.
Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür. Diş ağrılarını
keser. Sinir bozukluklarını giderir. Görme zafiyetinde de faydalıdır.
Midevi, yatıştırıcı ve spazm gidericidir. Yaralar için hazırlanan
ilaçların bileşiminde vardır. Fasulye (phaseouls vulgaris) : Baklagillerden;
barbunya, çalı, ayşekadın, horoz gibi birçok çeşitleri olan bir bitki
ve bunun sebze olarak kullanılan yeşil ürünü ve kuru tohumlarıdır.
Faydası : Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları
giderir. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar. Pankreas bezi'nin gereği gibi
çalışmasına yardımcı olur. Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker
miktarını düşürür. İdrar tutukluğunu giderir. Albümini düşürür.
Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer
yetersizliğini tedavi eder. Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalp
çarpıntılarını giderir. Zehirlenmelerden sonra yenilecek olursa; çabuk
iyileşmeyi sağlar. Fasulye pişirilirken, pişirme suyunu en azından 2-3
kere değiştirmek gerekir. Fesleğen (reyhanotu) : Ballıbabagillerden; yaprakları
güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Akfesleğen, hindfesleğeni,
yabanifesleğen, yerfesleğeni gibi çeşitleri vardır.
Faydası : Öksürüğü keser. Hazımsızlığı giderir. Baş
dönmesini durdurur. Zafiyeti giderir. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız
yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi
haşaratı kaçırır. Fındık (corylus avellana) : Palamutgillerden; kuzey
yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz
Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtır. Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk
içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır.
Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet
verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar. Hamilelere de
faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır.
Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde
yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır.
Mideleri hasta olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet
edenler, çok az yemelidirler. Filiskin (yarpuz) : Akdeniz bölgesinde yetişen, tüylü
10-50 santimetre boyunda, kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. Yaprakları
kısa saplı olup, oval şeklindedir. Çiçekleri morumsu pembelidir.
İçeriğinde uçucu yağ vardır.
Faydası : Mide ağrısını keser. Kusma ve bulantıyı önler. İktidarsızlığı giderir. Vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Frenkmaydanozu (chervil) : Maydanozgillerden ıtırlı bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır.
Faydası : İdrar ve aybaşı kanı söktürür. Basur memelerinin
verdiği şikayetleri giderir. Suyuyla kirpiklere kompress yapılırsa,
uzamalarını sağlar. Frenküzümü (ribes rubrum) : Taşkırangillerden; bir
çalıdır. Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır.
Tadı mayhoştur. 150 kadar türü vardır. Daha çok şurubu yapılarak
kullanılır. İçeriğinde organik asitler vardır.
Faydası : İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür,
vücuda rahatlık verir. Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı
olur. Karında toplanan suyu söker. Karaciğer şişliğini giderir.
Sarılığı giderir. Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır.
Sindirim yollarındaki iltihapları temizler. Şurubu, çok besleyicidir. Funda (süpürgeotu) : Fundagillerden; çiçekleri
kırmızımtırak mor ve çan şeklinde olan bir bitkidir. İşlenmemiş
topraklarda yetişir. Çalı görünümündedir. Süpürge çalısı da denilen bu
bitkinin kökünden ağızlık; dallarından da kaba süpürge yapılır.
Çiçekleri, Ağustos ayından itibaren toplanıp, kurutulur.
tohumları kuşyemi olarak kullanılan bitkilerin cins ismidir. Kokusu
güzeldir. Çiçekleri, beyazımtırak erguvan rengindedir. Dallarının
ucunda, küçük demetler halinde bulunur. Yapraklarının altı tüylüdür.
Yaz aylarında toplanıp, kurutulur. İçeriğinde; terpinol, terpinin
vethymol gibi kokulu maddeler vardır.
Faydası : İştahı açar, vücuda dinçlik verir. Nezleyi keser.
Göğsü yumuşatır, öksürüğü giderir, balgam söktürür. Diş ağrılarını
keser. Sinir bozukluklarını giderir. Görme zafiyetinde de faydalıdır.
Midevi, yatıştırıcı ve spazm gidericidir. Yaralar için hazırlanan
ilaçların bileşiminde vardır. Fasulye (phaseouls vulgaris) : Baklagillerden;
barbunya, çalı, ayşekadın, horoz gibi birçok çeşitleri olan bir bitki
ve bunun sebze olarak kullanılan yeşil ürünü ve kuru tohumlarıdır.
Faydası : Taze fasulye, bedeni ve zihni yorgunlukları
giderir. Vücudun kuvvetlenmesini sağlar. Pankreas bezi'nin gereği gibi
çalışmasına yardımcı olur. Şeker hastalığını önler ve kandaki şeker
miktarını düşürür. İdrar tutukluğunu giderir. Albümini düşürür.
Böbreklerdeki kum ve taşların dökülmesine yardımcı olur. Karaciğer
yetersizliğini tedavi eder. Kalbi ve böbrekleri kuvvetlendirir. Kalp
çarpıntılarını giderir. Zehirlenmelerden sonra yenilecek olursa; çabuk
iyileşmeyi sağlar. Fasulye pişirilirken, pişirme suyunu en azından 2-3
kere değiştirmek gerekir. Fesleğen (reyhanotu) : Ballıbabagillerden; yaprakları
güzel kokan bir çeşit süs bitkisidir. Akfesleğen, hindfesleğeni,
yabanifesleğen, yerfesleğeni gibi çeşitleri vardır.
Faydası : Öksürüğü keser. Hazımsızlığı giderir. Baş
dönmesini durdurur. Zafiyeti giderir. Arı sokmasında faydalıdır. Ağız
yaralarını tedavi eder. Fesleğen kokusu; sivrisinek ve tahtakurusu gibi
haşaratı kaçırır. Fındık (corylus avellana) : Palamutgillerden; kuzey
yarımküresinin ılık yerlerinde ve yurdumuzun en çok Karadeniz
Bölgesinde yetişen ufak bir ağaçtır. Meyvesi (Fındık), sert bir kabuk
içindedir. İçeriğinde nişasta ve yağ vardır.
Faydası : Bedeni ve zihni yorgunluğu giderir. Vücuda kuvvet
verir. Nekahat devresinin çabuk geçmesini sağlar. Hamilelere de
faydalıdır. Dövülmüş yenirse öksürüğü keser. Varise faydalıdır.
Fındıkyağı, böbrek ağrılarını giderir. Kum ve taşların düşürülmesinde
yardımcı olur. Bağırsak solucanlarını düşürür. Sarada da faydalıdır.
Mideleri hasta olanlar, damar sertliği ve yüksek tansiyondan şikayet
edenler, çok az yemelidirler. Filiskin (yarpuz) : Akdeniz bölgesinde yetişen, tüylü
10-50 santimetre boyunda, kuvvetli kokusu olan bir bitkidir. Yaprakları
kısa saplı olup, oval şeklindedir. Çiçekleri morumsu pembelidir.
İçeriğinde uçucu yağ vardır.
Faydası : Mide ağrısını keser. Kusma ve bulantıyı önler. İktidarsızlığı giderir. Vücudun dinç kalmasına yardımcı olur. Frenkmaydanozu (chervil) : Maydanozgillerden ıtırlı bir bitkidir. Birçok çeşidi vardır.
Faydası : İdrar ve aybaşı kanı söktürür. Basur memelerinin
verdiği şikayetleri giderir. Suyuyla kirpiklere kompress yapılırsa,
uzamalarını sağlar. Frenküzümü (ribes rubrum) : Taşkırangillerden; bir
çalıdır. Yemişi uzun salkım şeklinde olup, taneler, ufak ve kırmızıdır.
Tadı mayhoştur. 150 kadar türü vardır. Daha çok şurubu yapılarak
kullanılır. İçeriğinde organik asitler vardır.
Faydası : İştah açar, hazmı kolaylaştırır. İdrar söktürür,
vücuda rahatlık verir. Böbreklerdeki taşların düşürülmesine yardımcı
olur. Karında toplanan suyu söker. Karaciğer şişliğini giderir.
Sarılığı giderir. Romatizma ve mafsal kireçlenmelerinde de faydalıdır.
Sindirim yollarındaki iltihapları temizler. Şurubu, çok besleyicidir. Funda (süpürgeotu) : Fundagillerden; çiçekleri
kırmızımtırak mor ve çan şeklinde olan bir bitkidir. İşlenmemiş
topraklarda yetişir. Çalı görünümündedir. Süpürge çalısı da denilen bu
bitkinin kökünden ağızlık; dallarından da kaba süpürge yapılır.
Çiçekleri, Ağustos ayından itibaren toplanıp, kurutulur.
Faydası : İshali keser, idrar söktürür. Böbrek kum ve
taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Nikriste de faydalıdır. Anne
sütünü artırır. Lapası, ağrıları keser. Zeytinyağı ile hazırlanan
merhemi, çıban ve egzamada faydalıdır.
taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Nikriste de faydalıdır. Anne
sütünü artırır. Lapası, ağrıları keser. Zeytinyağı ile hazırlanan
merhemi, çıban ve egzamada faydalıdır.