.talk4her

Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
.talk4her

müzik dinle klip izle indir resim google yetkinforum video download youtube islamiyet ilahi


    BESLENME......

    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    BESLENME...... Empty BESLENME......

    Mesaj  AsiRuH Salı Ekim 07, 2008 4:46 pm

    BESLENME
    Gerek sağlıklı bir
    ortamda spor yapmak, gerekse yüksek sportif performansı elde etmede
    başarının temel unsurlarından birisi bilindiği gibi ekip çalışmasıdır.
    Bu ekibin bir parçası da hiç kuşkusuz beslenme uzmanıdır. Ülkemizde tam
    anlamı ile yerleşmese de ender olarak bu ekip bazı kulüpler de
    oluşturulmaya başlanmıştır. Aşağıdaki bölümde beslenme konusu ile
    ilgili çeşitli temel kavramlara ve pratikte karşılaşılan sorulara yanıt
    vermeye çalışacağız. Bu konulardaki daha detaylı bilgilere
    kaynaklarımızdan veya bir beslenme uzmanından ulaşabilirsiniz.

    1- Dengeli beslenme nedir?
    Sportif
    bağlamda dengeli beslenme gerek antrenman, gerekse yarışma periyodunda,
    sporcunun gerek duyduğu besin öğelerinin, gerek duyduğu zaman diliminde
    alınmasıdır. Burada denge kavramı , sporcunun antrenman ve yarışmada
    harcayacağı besin öğelerinin sağlıklı bir biçimde alınması ve
    harcanmasının ardından yerine konulmasıdır.

    2- Kaç çeşit karbonhidrat vardır?
    Karbonhidratlara
    göz attığımıza genelde iki gruba ayılır. Basit karbonhidratlar şeker,
    kompleksler ise nişastadır. Basit karbonhidratlar zengin
    yiyecekler;çay şekeri , akide şekeri meyve şekerleme ve pelteleri,
    karamela, lokum, marmelat, reçel, bal, pekmez, çikolata, tahin helva
    , kuru sebze, meyve ve pestiller. Kompleksler ise ekmek, bisküvi,
    kek, pasta pirinç, makarna , bulgur, buğday, irmik, şehriye, tarhana,
    arpa, yulaf, mısır, patates, kestane, barbunya, bezelye, börülce, iç
    bakla, kuru fasulye, nohut, mercimektir.

    3- Kaç çeşit yağ vardır?
    İnsan
    vücudunun enerji gereksinimi en ekonomik şekilde yağlarda sağlanır.
    Gerek yağda eriyen vitaminler (A, D, E, K) gerekse elzem yağ asitleri
    (vücudun sentezleyemediği için diyetle alınması gerekir) vücuda yağ ile
    alınır. Yağlar üç ana gruptadır. Bunlar, doymuş, tekli doymamış ve
    çoklu doymamış yağlardırDoymuş yağlar:etin yağı,
    krema, kaymak içyağı, margarin, yağlı süt ve ürünleridir. Tekli doymuş
    yağlar;zeytinyağı ve yer fıstığı yağıdır. çoklu doymamış yağlar
    da;mısır pamuk, ayçiceği, soya, susam ve balık yağıdır. Bilindiği gibi
    doymuş yağlar kan kolesterol düzeyini yükseltip, kalp hastalıkları ile
    ilgili bazı riskleri artırır.

    4- Proteinlerin vücuttaki görevi ve protein kaynakları
    Bilindiği
    gibi organizmadaki hücreler sürekli bir yenilenme içersindedir. Bu
    noktada proteinlere büyük görev düşmektedir. Yaşam süreleri farklı
    olan yıpranan hücreler ölüp, yerine yenileri yapılmaktadır. Proteinler
    enerji sağlamanın yanı sıra asıl görevleri olan bu yapıtaşı
    görevlerini yerine getirir. Ayrıca besin öğelerinin kullanılmasında
    görev alan enzim ve hormonların yapısında da proteinler bulunur.
    Enfeksiyonlara karşı vücudun verdiği savaşta da proteinler yer alır.
    Günlük enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 10-15 ‘i proteinlerden
    sağlanmaktadır. Proteinler genelde bitkisel ve hayvansal kaynaklı
    yiyeceklerden sağlanır. Burada iyi kaliteli hayvansal kaynaklı
    yiyecekler;et, süt, peynir, yumurtadır. Bitkisel kaynaklı yiyecekler
    ise tahıl ve kuru baklagillerdir. Genel olarak proteinden zengin
    yiyecekler;süt, yoğurt, peynir, yumurta, kümes ve av hayvanları, balık
    ve deniz ürünleri, et ve ürünleri, kuru baklagiller ve yağlı
    tohumlardır.

    ENERJİ KONUSU
    1- İnsan vücudunun enerji kaynakları nelerdir?
    Tüm
    besinlerin bileşmesinde çeşitli kimyasal moleküller bulunmaktadır.
    Bunlar “besin öğesi” diye adlandırılır. Ağızda başlayan sindirimin
    sonunda besin öğeleri parçalanır. Olaya enerji kaynakları bazında
    baktığımızda, insan vücudunun enerji gereksinimi üç temel besin
    grubunda sağlanır. Bunlar sırasıyla; karbonhidratlar, yağlar ve
    proteinlerdir. Genel olarak karbonhidratlar ve yağlar egzersiz
    sırasında temel yakıt olarak kullanılan enerji kaynaklarıdır.
    Proteinler organizmada yapıtaşı olarak görev yaparlar.

    2- Vücutta hangi enerji kaynakları depolanır?
    İnsan
    vücudundaki temel enerji kaynaklarından karbonhidratlar ve yağlar depo
    edilir. Proteinler depo edilmez. Bu yüzden gerekli olduğu kadar
    protein kullanılır, geriye kalanı dışarı atılır. Ayrıca, fazla olarak
    protein almak çeşitli sağlık sorunlarına da yol açabilir.

    3- Hangi enerji kaynağı ne kadar enerji verir?
    Karbonhidratlar
    ve proteinler gram başına yaklaşık 4 kilokalori, yağlar ise gram
    başına 9 kilokalori enerji verir. Genel olarak kilokalori ve kalori
    değerleri, ülkemizde birinin yerine kullanılan değerlerdir.

    4- İnsan vücudu hangi koşullarda enerjiye gerek duyar?
    İnsan organizması üç koşulda enerjiye gerek duyar.
    Bunlar: a. Bazal metabolizma, b. Fiziksel aktivite, c. Besinlerin spesifik dinamik etkisi
    Burada
    bazal metabolizma organizmanın dinlenik durumda yaşamını sürdürmesi
    için gerek duyduğu enerji gereksinimidir. Bazal metabolizma kişinin
    vücut ağırlığı, yaşı , cinsiyeti, sağlık durumu ve diğer faktörlere
    göre değişir. Fiziksel aktivite ise yürümekten, koşmaya;okumaktan,
    araba sürmeye kadar tüm fiziksel ve zihinsel aktivitelerimiz için
    gereksinim duyduğumuz enerjidir. Besinlerin spesifik dinamik etkisi
    ise, besinlerin sindirimi sırasında ortaya çıkan ısının , ortadan
    kaldırılması için harcanması gereken enerjidir.

    5- Hangi sporda, hangi enerji kaynakları kullanılır?
    Egzersiz
    sırasında genelde karbonhidratlar kullanılır. Özellikle kısa süreli
    aktivitelerde sadece bu enerji kaynağı kullanılır. Egzersizin süresi
    uzadıkça enerji kullanımında yağlar da devreye girer. Özellikle uzun
    süren aktivitelerde eforun süresi uzayıp, şiddeti düştükçe vücut yağ
    depoları enerji üretiminde devreye girmektedir. Bu tür aktivitelere en
    belirgin örnek maratondur.

    6- Ağırlık çalışmalarının yapıldığı dönemde hangi enerji kaynağı fazla alınmalıdır?
    Genel
    olarak ağırlık çalışmasının yapıldığı dönemlerde, amaç kuvvet gelişimi
    olduğu için kasın enine kesitinin büyümesi (hipertofi) söz konusudur.
    Bu
    da organizmanın gereğinden fazla protein kullanımı ile sağlanır. İşte
    bu nedenle ağırlık çalışmalının yapıldığı dönemde daha fazla protein
    alınmalıdır. Ama bu protein miktarı mutlaka bir diyetisyen (beslenme
    uzmanı) veya bir hekim tarafından belirlenmelidir. Unutulmaması
    gereken, aşırı protein alımının çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığı,
    fazlasının yağa dönüşüp depolandığında ve geriye kalanının idrar yolu
    ile atıldığıdır.
    Sağlıklı bireylerde günlük protein alımında vücut
    ağırlığının her kilogramı başına 0.8-1 gramlık protein
    yeterli, özellikle kuvvet gerektiren sporlarda bu oran vücut ağırlığı
    başına 1. 5-2 gram, hatta 2. 5 grama kadar çıkabilmektedir. Kuvvet
    çalışmalarının yeni başladığı dönemlerde kas gelişimine yönelik ek
    kilogram başına 7-8 gram protein önerilmektedir. Ama bu değerler genel
    değerlendirilir. Konu mutlaka bir uzman tarafından denetlenmelidir.

    VİTAMİNLER
    1- Kaç çeşit vitamin vardır?
    Vitaminler
    bilindiği gibi vücut tarafından üretilemeyen ama yaşam için gerekli
    olan bileşiklerdir. Vitaminler genelde iki gruba ayrılır. Bunlar suda
    eriyen ve yağda eriyen vitaminler.
    Yağda eriyen vitaminler dört
    tanedir bunlar:A, D, E, K tir. Suda eriyenler ise şunlardır: B (B1
    thiamin, B2-riboflavin, B6 piridoksin, B12)ve C vitamini (askorbik
    asit)

    2- Suda eriyen vitaminlerin özellikleri nedir?
    Bunlar
    B ve C vitaminleridir. Bu vitaminlerin özellikleri vücutta az
    bulunmaları ve depo edilmez olmalarıdır. Fazla alındıklarında ise
    idrar yolu ile atılır.

    3- Yağda eriyen vitaminlerin özellikleri nelerdir?
    Yağda
    eriyen A, D, E, K vitaminleri vücutta depo edilir. Fazla alındıkları
    zaman vücutta toksit etkisi yaparlar. Yetişkinlerde fazla alım onucu
    baş ağrısı, bulantı, saç dökülmesi, ishal gibi belirti gösterirler.

    4- Vitaminler ne zaman ve nasıl alınmalıdır?
    Vitaminler
    gerek duyulduğunda mutlaka bir hekim veya beslenme uzmanı denetiminde
    alınmalıdır. Onların hangisinin kullanılması gerektiği , alınma
    sıklığı ve dozu mutlaka bir uzman tarafından belirlenmelidir.

    5- Vitaminlerin performansa etkisi nedir?
    Sağlıklı
    ve düzenli beslenen bir sporcu, normalde vitamin gereksinimini aldığı
    besinlerden olarak sağlar. Ama sporcular psikolojik olarak vitamin
    almaları gerektiğini zanneder . Yetersiz ve fazla vitamin alımının
    performans üzerindeki etkileri çeşitli araştırmalara söz konusu
    olmuştur. Sağlıklı beslenen bir sporcu için birçok uzmanın belirttiği
    gibi vitamin alımı pahalı bir idrarın oluşmasına neden olur.

    YARIŞMA ÖNCESİ ÖĞÜN
    1- Yarışma öncesi öğün ne zaman yenmelidir?
    Yarışma
    öncesi öğün yarışmadan en az 3 saat önce yenmelidir. Bu süre belirli
    besinlerin süresidir. Son öğün süresi bazen 3. 5, bazen de 4 saat
    olabilir.

    2- Yarışma öncesi öğünde neler olmalıdır?
    Son
    öğün sindirimi kolay besinler seçilmelidir. Sindirimi kolay ve enerji
    verici özelliklerinden ötürü karbonhidrat tercih nedeni olmalıdır.

    3- Yarışmada öncesi öğün nasıl olmalıdır?
    Yarışma
    öncesi öğün için şöyle örnekler verilebilir:Peynirli makarna, şehriye
    çorbası, komposto, ekmek. Veya derisi soyulmuş tavuk, patates püresi,
    şeftali, meyve suyu ve maden suyu karışımı

    4- Yarışma öncesi öğünde neler olmamalıdır?
    Yarışma
    öncesi son öğünde posası fazla olan çiğ sebze ve meyve olmamalıdır.
    Özellikle selülozik niteliği olan bazı yeşil besinler içine sünger gibi
    su çekerek çok uzun sürede sindirilirler. Ayrıca çok yağlı
    yiyeceklerin de sindirim süreleri uzundur. Bunlardan kaçınılmalıdır.

    5- Yarışma sonrası öğünde neler olmalıdır?
    Yarışma
    sonrası öğünde öncelikle vücutta azalan su mineraller yerine
    konmalıdır. Yarışmadan 30 dakika sonra su ve 1 saat sonra da süt veya
    ayran en uygun içecektir. Kaslarda boşalan glikojen depolarını
    doldurmak ve kan şeker düzeyini eski düzeyine getirmek için pilav,
    patates , makarna gibi karbonhidrattan zengin yiyecekler tercih
    edilmelidir. Vitamin ve mineral yönünden zengin taze meyve ve
    sebzeler, sütlü tatlılara ağırlık verilmelidir. Proteinli
    yiyeceklerden ise tavuk, balık, peynir gibi sindirimi kolay olanlar
    tercih edilmelidir.

    SU VE SPOR
    1- Vücudumuzun su kaynakları nelerdir?
    Vücudumuzun
    su kaynakları üç ana grupta toplanır. Bunlar: Direkt olarak alınan su,
    çeşitli sıvıların içindeki su, çeşitli besin maddelerinin içindeki
    sudur.

    2- Vücudumuz nerelerde suyu kullanır?
    Su
    insan vücudunun önemli gereksinimidir. Bilindiği gibi insan
    organizmasının %65-70 ‘i sudan oluşmaktadır. İnsan vücudu dört temel
    olgu için suya gereksinim duyar. Bunlar şunlardır: a. Besinlerin vücuda
    alınması, b. Sindirim kolaylaşması, c. Zararlı öğelerin dışarı
    atılması, d. Vücut ısısının denetimi.
    Bilindiği gibi fiziksel
    egzersiz sırasında vücudun sıvı gereksinimi artmaktadır. Egzersiz ter
    ve solunumla vücudumuzdan önemli miktarlarda sıvı kaybolmaktadır.
    Örnek vermek gerekirse, 1000 metre koşusunda yaklaşık 1 litre,
    maratonda ise yaklaşık 5 litre sıvı kaybı olmaktadır.

    3- Sporcunun ne kadar su içmesi gerekir?
    Sporcunun
    ne kadar su içmesi gerektiği yaptığı aktiviteye, ortamın sıcaklığına ve
    aktivitenin süresine bağlıdır. Bu olaya harcanan kalori bazında
    bakarsanız, beslenme uzmanları harcanan her 1000 kilokalori için, bir
    litre suyun alınması gerektiğini söylemektedir.

    4- Su ne zaman ve ne kadar içilmelidir?
    Su
    içimi üç ana başlık altında toplanabilir. Bunlar;egzersiz öncesi,
    egzersiz sırası ve egzersiz sonrasıdır. Yarışma veya egzersiz öncesi
    son öğünde 2-2. 5 bardak su içilmelidir. Egzersizden yarım saat önce
    de 1 saat bardak içilebilir. Egzersiz sırasında su tüketimi kuşkusuz
    egzersizin şekli, süresi ve ortamın sıcaklığına bağlıdır. Beslenme
    uzmanları genelde bir saatin altındaki fiziksel aktiviteler için en
    uygun sıvı alımının su olduğu görüşündedir. Bu nedenle bir saat ve
    onun altındaki fiziksel aktivitelerde 20 dakikada bir bardak su
    içilmelidir. Egzersiz sonrası su içimindeki kriter de idrarın
    rengidir. İdrarın rengi açık oluncaya kadar sporcunun su içmesi
    önerilir. Aslında burada asıl mantık aktivite öncesi ve sonrası vücut
    ağırlığının belirlenip, farkı kadar su alınmasıdır.

    5- Su ne soğuklukta olmalıdır?
    Sporcunun
    içeceği suyun soğukluk derecesi sürekli tartışılan bir konudur ve bu
    konuda gelenekler yanlış bilgilerle doludur. Özellikle bu yanlış
    bilgiler egzersizde ve sonrası “soğuk su”içilmemesi yönündedir. Bu
    yanlış bir bilgidir. Egzersiz sırasında ve sonrasında termo-regülasyon
    (artan vücut sıcaklığının dengelenmesi)için özellikle soğuk su içimi
    yararlıdır. Burada beslenme uzmanları suyun soğukluğunun 5-10 derece
    olmasını önerirler.
    AsiRuH
    AsiRuH
    yönetici
    yönetici


    Erkek
    mesaj sayısı : 9861
    Yaş : 36
    İş/meslek : xxxxx
    Kayıt tarihi : 27/09/08

    BESLENME...... Empty Geri: BESLENME......

    Mesaj  AsiRuH Salı Ekim 07, 2008 4:47 pm

    DİĞER
    1- Ergojenik yardım nedir?
    Performans artırmak amacıyla yardımına başvurulan bazı besin maddeleri ve yöntemleridir.
    Gerçek ergojenik yardımcılar kuvveti, dayanıklılığı, hızı ve beceriyi sürekli olarak artıran yöntemlerdir.
    Bunlar
    sentetik madde olmadıkları için doping sayılmazlar, Spor dünyasında
    sporcular bazı alışkanlıklara, bazı maddelere kullanılır. Bu maddelere
    bira mayası, polen protein tozları v. b maddelerdir.
    Bu maddelerin
    gerçek etkileri şunlardır:Bira mayası orta düzeyde b vitamini içerir.
    Araştırmalarda hiçbir ergojenik etkisine rastlanmamıştır. Bira mayası
    içinde yaşayabilen küçük canlılar çeşitli rahatsızlıklara neden olur.
    Polen
    yapısında % 50 oranında karbonhidrat bulunur. Sporcular enerji verici
    madde olarak kullanılır. Araştırmalarda olumlu bir etkisine
    rastlanmamıştır. Bazı kişilerde tehlikeli boyutlarda alerji yapar.
    B15
    vitamini (pangamik asit)için bazı spor dergilerinde doku ve hücrelere
    oksijen taşınmasını artırdığı iddia edilmektedir. Bu konuda yapılan
    araştırmalarda vitamin etkinliği göstermediği tespit edilmiş olup, bazı
    firmaların ürünlerinde sadece laktoza (süt şeker) rastlanmıştır. B 15
    sentetik bir madde olduğunda sağlığa zararlıdır. Aslında Besin ve
    İlaç Konseyi B15 in bir diyet destekleyici veya ilaç olarak
    satılmasını illegal kabul etmektedir.
    Karnitin, vitamine benzer
    bir moleküldür. Vücutta bazı amino asitlerden sentezlenebilmektedir.
    Karnitin, özellikle ette bulunur. Uzun zincirli yağ asitlerinin
    sitoplazmada mitokondriye geçişini kolaylaştırdığı için ergojenik
    yardımcı olarak kabul edilir. Yine de sporculara ilave karnitin
    almalarını önerecek çok az bilimsel kaynak vardır.
    Kreatin son
    zamanlarda oral kreatin suplementasyonunun kas fosfokreatini ve kreatin
    verimini artırabileceğini ileri süren çalışmalar vardır. Buna bağlı
    olarak kreatin , maksimal egzersizlerde yorgunluk gelişimini
    geciktirmektedir.
    Ergojenik yardım konusundaki önerimiz, mutlaka
    spor alanında uzmanlaşmış bir beslenme uzmanından yardım alınmadan
    kullanılmamalıdır.
    Ortak görüş iyi bir beslenme programı ile sporcunun gerekli tüm gereksinimlerini alabildiğidir.
    2- Alkolün sporcular üzerinde etkisi nedir?
    Alkol
    belirli dozda alındığında uyarıcı, belirli dozda alındığında da
    uyuşturucu etkisi yapar. Ayrıca alkol karaciğerde çözülüp yağa
    dönüşür. Enerji oluşumunda etkin değildir. Alınma dozuna göre merkezi
    sinir sistemi üzerinde uyuşturucu etkisi vardır . Sporcunun
    konsantrasyonunu bozar. 1982 yılında Amerika Spor Hekimliği koleji
    alkol üzerine şunları söylemekteydi:
    a-Alkolün kısa süreli etkisi
    reaksiyon zamanı, el göz koordinasyonu, denge ve kompleks koordinasyonu
    gibi özellikleri geciktirici ve bozucudur.
    b-Enerji metabolizması,
    maksimal oksijen kullanımı, kalp atım hızı, kalp atım hacmi, kas kan
    akımı solunumsal dinamikleri etkiler
    c-Kuvvet, güç , dayanıklılık, sürati azaltabilir.
    d-Uzun süreli kullanımda karaciğer, kalp, beyin, kas hastalıkları ve ölüme yol açabilir.
    KAYNAKLAR:
    1-Açıkada, C ;Ergen, E:
    Bilim ve Spor. Bürotek Maatbası . Ankara. 1990
    2-Akgün Necati:
    Egzersiz Fizyolojisis. Ege Üniversitesi Maatbası. II. Baskı. s. 326-330 1991
    3-Astrand, P. O; Rodahl, K:
    Textbook of work physiology. Mc Graw Hill Book Comp. 3. Edition.
    4-Baysal, A:
    Beslenme. Hacettepe Üniversitesi Yayınları. Ankara. 1984
    5-Ekin, i:
    Adan, Zye Dengeli Beslenme. Dengeli Beslenme Derneği Yayınları sayı:1. Ankara. 1984
    6-Ersoy, G. K:
    Spor ve Beslenme. MEGSB. BETSGM. Yayın no:28. Ankara. 1986
    7-Ersoy. G. K:
    Sağlıklı Yaşam, Spor ve Beslenme. Ankara. 1995
    8-Greenhaff. P. L;Bodin, K;Harris, R. C et al:
    The
    Influence of Oral Creatine Supplementation on Muscle Phosphocreatine
    Resynthesis Following insense Contraction in Man. Journal of
    Physiology. 467. Pp. 75. 1993
    9-Koçtürk, O. N:
    Sporcular
    için Besin ve Beslenme El Kitabı. Futbol, Antrenörleri, Menejerleri
    ve Monitörleri Cemiyeti Yayınları No:9 İstanbul. 1969
    10-Konopka, P:
    Spor, Beslenme, Randıman. Sandoz Kültür yayınları. No:8. İstanbul. 1985
    11-Mc Ardle, W. D;Katch, V. L:
    Exercise Physiology. Energy, Nutrition and Human Performance. Second Edition. Lea and Febiger. Philadelphia. 1986.
    12-Paker, S:
    Sporda Beslenme, Ertem Basım Yay. 1. baskı. Ankara. 1989.
    13-Paker, S:
    Sporda beslenme. Gen Matbaacılık ve reklamcılık. 2. baskı. Ankara. 1991.
    14-Prokop, L:
    Spor Hekimliğine Giriş. 3. Baskı. Bayer Türk Kimya Sanayi Ltd. Şti. İstanbul 1983.
    15-Smith, N. J;Worthington, R. B:
    Food and Sport. Bull Publishing Company. California. 1989. Sağlıklı Yaşam, Spor ve Beslenme. Ankara. 1995

      Forum Saati Çarş. Mayıs 08, 2024 11:12 am