Zeytinyağının ve İncirin bilinmeyenleri Hitskin_logo Hitskin.com

Bu Hitsikin.com temayı önceden görmekte fırsat veriyor.
Tema yerleştirmekTemanın fişine geri dönmek

.talk4her
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Zeytinyağının ve İncirin bilinmeyenleri

Aşağa gitmek

Zeytinyağının ve İncirin bilinmeyenleri Empty Zeytinyağının ve İncirin bilinmeyenleri

Mesaj  AsiRuH C.tesi Mayıs 02, 2009 9:27 pm

Amerikalı yazar Carol Firenze de, zeytinyağı ile hayatı
güzelleştirmenin 101 yolunu keşfeden bir araştırmacı. Tüm
deneyimlerini "Zeytinyağı Tutkusu" kitabında bir araya getiren yazar,
bu tutkunun peşinden öylesine gitmiş ki, Mısır piramitlerinin
sırrının zeytinyağıyla ilgisi olduğu nu söylüyor.

Zeytinyağı özel bir gıda. Sağlık için sayılamayacak kadar
çok yararı var. Bu nedenle olsa gerek Ege ve Akdeniz
kültüründe büyüyenler için olmazsa
olmazdır. Mobilyaların temizlenmesinden bebeklerin bakımından evcil
hayvanların beslenmesine, çok özel yemek tariflerinden
yüz maskelerine kadar pek çok alanda işe yarıyor. 3 bin yıl
yaşayabilen belki de tek ağaç. Gövdesi yok olsa bile
kökü yeniden filizleniyor. Bereketli mi bereketli. Ama yine
de çok az insan bu bereketinin farkında. Semavi dinlerde de
zeytine kutsallık atfedilmiş.

Peygamberimiz Hz. Muhammed(sas), bir hadisinde, zeytinyağının yetmiş
hastalığa faydasını ifade eder. Zeytinyağına tutkuyla bağlananlardan
biri de Amerikalı yazar Carol Firenze. Rengine, tadına, kıvamına,
çeşidine, mistikliğine, kokusuna, her şeyde kullanılabiliyor
olmasına, kısacası her şeyine tutkun. Firenze, Amerika"daki "Zeytinyağı
Tutkunları Kulübü"nün kurucusu. Komili"nin katkılarıyla
LEda Yayınları"ndan çıkan "Zeytinyağı Tutkusu" kitabının da
yazarı. Firenze, İtalya"daki Carli Zeytin Ağacı Müzesi"ndeki
bilgilere göre bir yetişkinin bir yıl boyunca spor, kişisel
temizlik ve tedavi gibi sebeplerle kullandığı zeytinyağı miktarının
ortalama 55 litre olduğu bilgisini de okuyucularıyla paylaşıyor.

Carol Firenze, kitabında yüzyıllardır sırrı
çözülemeyen mimari harikası Mısır piramitlerinin
ardındaki sırrın, piramitleri oluşturan taşların hareketini
kolaylaştıran maddenin, zeytinyağı olma ihtimalinden de söz
ediyor. Olur mu olur! Bu özel gıda, kendisiyle ilgisi olmasa dahi
"Zeytinyağı gibi üste çıkmak" deyimini hiç hak
etmiyor.

En iyi tıraş köpüğü, zeytinyağı

Piyasada erkekler için sayısız tıraş köpüğü var.
Ama Carol Firenze, en iyi tıraş losyonunun zeytinyağı olduğunu iddia
ediyor. Zeytinyağı, yüzünüzü yumuşatmada ve
rahatlamada bire bir. Hem de basit kesik ve sıyrıkları da tedavi etme
özelliğine sahipmiş. Bir dahaki sefere yeni bir kozmetik almadan
önce zeytinyağı ile tıraş olmayı deneyebilirsiniz. Carol Firenze
nasıl tıraş olacağınızı da tarif ediyor:

* Yüz kıllarını mutlaka profesyonel kesim aleti yardımıyla kısaltın.

* Yüzünüzü öncelikle sıcak havlu koyarak yumuşatın.

* Daha sonra zeytinyağı ile ovun ve birkaç dakika bekleyin.

* Jilet veya elektrikli tıraş aletiyle saç ve kılların
yönünü dikkate alarak tıraş edin, ara sıra su serpmeyi
unutmayın.

* Zeytinyağını yeniden sürüp tıraş ettiğiniz yeri ters istikamette tekrar tıraş edebilirsiniz.

* Tıraştan sonra yüzünüze soğuk ıslak havlu bastırın. Kurulayın ve tıraş losyonu sürün.

Altın sıvının şaşırtan yararları

* Şaşıracaksınız ama, havadaki sigara dumanını ve kirliliği temizleme
yollarından biri de zeytinyağı kullanmak. Zeytinyağına bandırılmış
pamuk ya da keten fitilleri yakarak odanızın havasını
değiştirebilirsiniz.

* Astım hastalığı olanlar zeytinyağı kandillerini rahatlıkla kullanabilir.

* Yumuşak bir bezin üzerine birkaç damla zeytinyağı dökün ve değerli takılarınızı ovun.

* Kızartma tavalarınızı asla bulaşık makinesinde yıkamayın. Elde
yıkayıp, bir havluyla kuruladıktan sonra zeytinyağıyla iyice ovarsanız
ömrünü uzatırsınız.

* Eğer bir balık tutkunuysanız, oltanızın ucuna ve ipine sertleşmemesi için zeytinyağı sürebilirsiniz.

* Evinizdeki büyük yapraklı bitkilere ya da
çiçeklere ayda bir kez, bir tatlı kaşığı zeytinyağı
dökerseniz hem canlanır hem de beslenmiş olur.

* Sıkışan fermuarlarınızı zeytinyağı ile çözebilirsiniz.

* Sivrisinekler zeytinyağı sürülmüş cildi ısırmıyor. Yaz mevsiminde, aklınızda bulunsun.

* Doğumda sonra oluşan çatlaklar zeytinyağı sürüldüğünde büyük oranda yok oluyor.

* Bebeğinizin ıslak mendilini kendiniz yapabilirsiniz.

Alıntıdır...
açan, 1,5-6 m yüksekliginde, süt tasiyan iki evcikli
bir agaçtir. Yabanî olarak bulunursa da, daha çok
yetistirilir. Yemis olarak da bilinir. Erkek bitkiler Ficus carica
varyete caprificus (baba incir), disi bitkiler Ficus carica varyete
domestica (yenen incir) ismini alirlar. Çiçekler,
çukurlasarak armut biçimini almis ve etlenmis olan
çiçek tablasinin iç çeperinde toplu bir
hâlde çiçek durumlarini teskil ederler. Baba
incirin çiçek durumunda çiçek tablasinin
agiza yakin kisimda erkek çiçekler, daha asagi
kisimlarinda ise mazi çiçegi denilen verimsiz disi
çiçekler bulunmaktadir. Yenilmekte olan incirin
tozlasmasi mazi böcekleri (Blastophaga grossorum) tarafindan
yapilmaktadir. Böcekler yumurtalarini mazi
çiçeklerinin yumurtaliklarina birakirlar. Genç
böcekler çiçek tablasini terk ederken,
çiçek tablasinin agiz kismina yakin bulunan olgun erkek
organ basçiklarina süründüklerinden,
üzerlerindeki çiçek tozlari ile gitmis olduklari
disi bir bitkinin disi çiçegini dölleyebilirler.
Olgunlasma esnâsinda çiçek tablasinin
çeperiyle, çiçegin taç yapraklari etlenip
tatlilasarak incir denen yalanci meyve hâsil ederler. Asil
meyveler esmer renkli olan sert çekirdegimsi kisimlardir.
Yurdumuzda incir en çok Izmir-Aydin yöresinde
yetistirilmektedir. En meshur ve en lezzetli incir de Izmir inciridir.
Izmir incirinin disinda seker inciri, mor incir, Sultan Selim inciri,
yediveren inciri, kavak inciri ve patlican inciri gibi çesitleri
de vardir. Sultan Selim ve kavak inciri Istanbul ve çevresinde
yetistirilen mor renkli ve tatli bir incirdir. Incirin kurutulmusu da
çok degerli olup, iyi bir besin kaynagidir. Kuru incirlerin de
ince kabuklu ve çok tatli olan “sari lop” ve kalin
kabuklu hafif yesilimsi “gök lop” gibi
çesitleri vardir.
Türkiye’de yetistigi yerler: Ege veAkdeniz bölgesi.
Kullanildigi yerler: Incir meyvelerinde seker, organik asitler,
sâbit yag ve vitaminler (A,B,C) vardir. Meyveleri gerek yas
olarak gerek kuru olarak yenmektedir. Kuru meyveler balgam
söktürücü olarak, yumusatici olarak kullanilir.
Halk arasinda sütle kaynatilan incir ses kisikligina karsi
kullanilir. Incir, kalbe ferahlik verir. Kuluncu ve sindirim organi
sancilarini giderir. Ayrica, yas dallari kirildiginda akan
sütümsü beyaz sivi, nasir ve sigillere
sürülürse tedavi eder.
AsiRuH
AsiRuH
yönetici
yönetici

Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz