Osteoporoz için pekmez tüketiminin yaygınlaştırılması gerekir Hitskin_logo Hitskin.com

Bu Hitsikin.com temayı önceden görmekte fırsat veriyor.
Tema yerleştirmekTemanın fişine geri dönmek

.talk4her
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Osteoporoz için pekmez tüketiminin yaygınlaştırılması gerekir

Aşağa gitmek

Osteoporoz için pekmez tüketiminin yaygınlaştırılması gerekir Empty Osteoporoz için pekmez tüketiminin yaygınlaştırılması gerekir

Mesaj  AsiRuH Cuma Mart 27, 2009 8:59 pm

Bu hastalığa karşı mutlaka tüketin !
Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, kalsiyum açısından
çok zengin olan pekmezin, osteoporoz (kemik erimesi) riskini
azaltmakta yararlı bir gıda olduğunu söyledi.

Osteoporoz Hasta Derneği Başkanı Prof. Dr. Ülkü Akarırmak, AA
muhabirine yaptığı açıklamada, ''kemik erimesi'' ya da ''kemik
zayıflaması'' olarak da bilinen osteoporozun, kemik miktarındaki azalma
ve kemik kalitesindeki bozulma nedeniyle kemiklerin zayıflaması ve
kırılmaya çok yatkın bir hale gelmesiyle oluşan bir hastalık
olduğunu belirtti.

Osteoporozun dünyada en yaygın görülen bir iskelet
sistemi hastalığı olduğuna, bu hastalığa bağlı kemik kırıklarının
giderek önemli bir halk sağlığı soruna haline geldiğine dikkati
çeken Akarırmak, ''kemiklerin gelişmesinde ve korunmasında
beslenmenin çok önemli rolü var. Uygun beslenilerek
osteoporozdan korunulabilir'' dedi.

Kalsiyum bakımından zengin beslenmenin osteoporozdan korunma
açısından çok önemli olduğunu ifade eden Akarırmak,
şöyle konuştu:

''Kalsiyum bakımından zengin beslenme yanında elbette dikkat edilmesi
gereken başka faktörler de var. Yetersiz D vitamini alımı,
proteinin ve sodyumun fazla miktarda alınması, yetersiz çinko,
florid alınması, B, C ve K vitamini yetersizliği, aşırı alkol ve kahve
tüketimi bu faktörlere örnek verilebilir.

Bunlar içinde kalsiyum bakımından zengin beslenme çok
önemli. Kalsiyum ihtiyacı yaşam süreci içinde
değişkenlik gösterir. İskeletin hızla büyümekte olduğu
çocukluk ve ergenlik döneminde, gebelik ve emzirme
sırasında vücudun kalsiyum ihtiyacı daha fazla. Menopoz sonrası
dönemdeki kadınların ve yaşlı erkeklerin daha fazla kalsiyuma
ihtiyaçları var. Eğer yeterli kalsiyum alınmazsa vücudumuz
bu ihtiyacını en büyük kalsiyum deposu olan kemiklerden
karşılar. Bu da osteoporoza neden olur.''

KALSİYUM DEPOSU PEKMEZ

Prof. Dr Akarırmak, pekmezin yanı sıra süt, yoğurt, peynir,
dondurma gibi yağ oranı düşük süt ürünlerinin,
brokoli, pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzelerin,
baklagillerin, fındığın, deniz ürünleri ile badem, portakal
suyu, tahıllar ve tam ekmeğin zengin kalsiyum kaynakları olduğunu
kaydetti.

Bu ürünler arasında yer alan pekmezin ''kalsiyum deposu''
olarak da adlandırılabileceğini ifade eden Akarırmak, ''dünyada
giderek daha önemli bir halk sağlığı problemine dönüşen
osteoporoza bağlı kemik kırılmalarının önüne geçilmesi
için pekmez tüketim alışkanlığının yaygınlaştırılmasında
fayda var'' diye konuştu.

Akarırmak, Türkiye'de yoğun olarak üretimi yapılan
üzüm, incir ve dutun ezilerek ve kaynatılarak hazırlanan bir
gıda olan pekmezin zengin bir kalsiyum kaynağı olması yanında ucuz
sayılabilecek bir ürün olduğunu ifade ederek, sözlerini
şöyle sürdürdü:

''Biz özellikle kırsal yerleşim yerlerinde yaşayanların
beslenmesinde pekmezin hala var olduğunu biliyoruz. Ama pekmez nerede
yaşarsa yaşasın ve hangi yaş grubundan olursa olsun herkesin
tüketmesi gereken sağlıklı bir ürün. Ebeveynler pekmezle
değişik tatlar hazırlayarak çocuklarına pekmezi sevdirebilirler,
kendileri de kalsiyum gereksinimlerini pekmezle karşılayabilirler.
Örneğin pekmez yoğurda katılarak keyifle tüketilebilir.
Peynirin üzerine konularak tüketilebilir. Pekmez şerbet
yapılarak da alınabilir. Ayrıca geleneksel tahin pekmez olarak, şeker
yerine konmak üzere pasta gibi ürünler için de
pekmez düşünülebilir. Ancak kilo sorunu ve şeker hastası
olanları kalori ve şeker alımı yönünden de uyarmak
gereklidir. Şüphesiz pekmez tek kalsiyum kaynağı değil ama
pekmezin çok önemli bir kalsiyum kaynağı olduğunu
söylemek yanlış olmaz. Çünkü, 100 gram pekmezde
400 miligram kalsiyum var, bu oldukça yüksek bir miktar.
Kalsiyum bakımından zengin olduğu bilinen yağsız sütün bir
bardağında 245, 100 gram yoğurtta 350 miligram kalsiyum var.''

KADINLAR DAHA DİKKATLİ OLMALI

Akarırmak, insanların günlük kalsiyum gereksiniminin yaş
grubuna cinsiyete göre farklılık gösterdiğini belirtti.

Günlük alınması gereken kalsiyum miktarının 1-3 yaş
grubundakiler için 500 miligram olduğunu kaydeden Akarırmak, bu
miktarın 4-8 yaş grubundakiler için 800, 9-18 yaş grubundakiler
için 1.300, 19-50 yaş grubundakiler için 1.000, 50 ve
üstü yaş grubundakiler için ise 1.200 miligram
olduğunu bildirdi. Akarırmak, gebe ya da emziren kadınların
günlük alması gereken kalsiyum miktarının ise 1.200 - 1.500
miligram olduğunu bildirdi.
Akarırmak, osteoporozdan korunmak için yeterli kalsiyum alınmasının yanı sıra şu önerilerde bulundu:

''Düzenli hekime gidilmeli, çünkü hastalığın
erken teşhisi çok önemli. Kişi kemik yoğunluğunu hekimin
uygun göreceği sıklıkta ölçtürmeli. Kalsiyum
yanında yeterince magnezyum ve C vitamini alınmasına dikkat edilmeli.
Tuz alımı azaltılmalı, lifli besinler tercih edilmeli. Tedavide
önemli başarılar elde ediliyor olsa bile asıl hedef osteoporozdan
korunmak olmalı.

Kadınlar osteoporoz konusunda erkeklere oranla daha dikkatli olmalılar.
Çünkü, kadınlarda kemik yapısının zayıflaması daha
hızlı. Kadınlarda, özellikle menopozdan sonra görülen
hızlı kemik kaybı, kemik yapısının zayıflamasına ve osteoporozun ortaya
çıkmasına neden olabilir. Osteoporoz kadınlarda erkeklerden daha
sıktır, çünkü, kadınlar erkeklere göre daha az
kemik kütlesine sahiptir.
AsiRuH
AsiRuH
yönetici
yönetici

Erkek
mesaj sayısı : 9861
Yaş : 36
İş/meslek : xxxxx
Kayıt tarihi : 27/09/08

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz